ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Πέθανε η δημιουργός της Krizia

Πέθανε η δημιουργός της Krizia Facebook Twitter
0
Πέθανε η δημιουργός της Krizia Facebook Twitter

Η Mariuccia Mandelli, ιδρυτής της Krizia, μιας από τις πρώτες μάρκες έτοιμων ενδυμάτων της Ιταλίας και ακρογωνιαίος λίθος στην καθιέρωση της χώρας στον χάρτη της παγκόσμιας μόδας, πέθανε την Κυριακή στην ηλικία των 90 ετών από ξαφνική ασθένεια.


Ο Mario Boselli, επίτιμος Πρόεδρος του ιταλικού Chamber of Fashion επιβεβαίωσε το γεγονός. «Διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη διάπλαση του έτοιμου ρούχου στο Μιλάνο. Ήταν πολύ, πολύ ταλαντούχα. Τα αρχεία της είναι παράδειγμα της καινοτομίας στα υλικά, τα σχέδιά της απαράμιλλα. Χαίρομαι που η μάρκα Krizia πουλήθηκε στην ώρα της και που θα συνεχίσει να ζει» σχολίασε ο Boselli.


Το όνομα «Krizia» προέρχεται από ένα Διάλογο του Πλάτωνα για τη γυναικεία ματαιοδοξία και ήρθε αμέσως μετά το άνοιγμα μιας μικρής βιοτεχνίας ρούχων το 1954, από την ίδια τη σχεδιάστρια. Η ιστορία του πως πακέταρε τα πρώτα φορέματα και φούστες σε μια μικρή βαλίτσα, μπήκε στο Fiat 500 που είχε τότε και γύρισε ολόκληρη την Ιταλία, χτυπώντας τις πόρτες των μεγαλύτερων μπουτίκ της εποχής για να τα πουλήσει, έχει γίνει πλέον μύθος στον κόσμο της μόδας.

Πέθανε η δημιουργός της Krizia Facebook Twitter


Στη δεκαετία του '90, η Mandelli και ο σύζυγός της Aldo Pinto είχαν μετατρέψει την Krizia σε επιχείρηση αξίας 500 εκατ. δολαρίων, αξιοποιώντας μια σειρά από άδειες και ένα παγκόσμιο δίκτυο καταστημάτων.


Πέρυσι, η αυτοκρατορία της Mandelli, Krizia Spa, «πέρασε» μετά από έξι δεκαετίας ηγεσίας στα χέρια κινέζων επενδυτών, διατηρώντας, όμως την ιδιοκτησία σειράς ακινήτων.


Η εφημερίδα La Repubblica την χαρακτηρίζει «μεγάλη κυρία του ιταλικού στυλ» και αναφέρει ότι οι πρώτες της δημιουργίες ήταν απλές, με ουσιαστικά σχέδια και γραμμές, ενώ στην δεκαετία του 1970 είχε το θάρρος να πάει «κόντρα στο ρεύμα και στις επιταγές της μόδας της στιγμής», προτείνοντας πολύ κοντά, αλλά συγχρόνως κομψά παντελόνια.

«Δεν ήθελα να κάνω υψηλή μόδα, δεν μου έλεγε ποτέ τίποτα, ήταν πολύ σνομπ...» δήλωσε τον Φεβρουάριο του 2015 στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Sky, στο πλαίσιο ενός αφιερώματος στο έργο και το όραμα της. «Το μόνο που ήθελα ήταν να αλλάξω την εικόνα της γυναίκας, με απλότητα και σεβασμό, χωρίς φωνές και φασαρίες».

Πολιτισμός
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kοσμοπολιτισμός, τρόμος και σκοτεινές αλληγορίες από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Kοσμοπολιτισμός, τρόμος και σκοτεινές αλληγορίες από αύριο στους κινηματογράφους

Οι επανεκδόσεις της πρώτης περιπέτειας του Τζέιμς Μποντ, του «Dr. No», και του εξαιρετικού ψυχολογικού θρίλερ του Ρόμαν Πολάνσκι «The Tenant» ξεχωρίζουν εύκολα από το πρόγραμμα της εβδομάδας του Δεκαπενταύγουστου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Έντεκα χρόνια από την ημέρα που ο Ρόμπιν Γουίλιαμς έβαλε τέλος στη ζωή του

Πολιτισμός / Ρόμπιν Γουίλιαμς: 11 χρόνια από την ημέρα που έβαλε τέλος στη ζωή του

Το «θαλάσσιο τέρας με τα 50 πλοκάμια», όπως χαρακτήρισε η σύζυγός του τη σπάνια μορφή άνοιας που τον βασάνιζε, και το τελευταίο τους βράδυ, λίγο πριν ο ηθοποιός βάλει τέλος στη ζωή του
LIFO NEWSROOM
Πέδρο Πασκάλ, Λίντσεϊ Λόχαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Πέδρο Πασκάλ, Λίντσεϊ Λόχαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Το «Μaterialists» της Σελίν Σονγκ, με τον ευφάνταστο ελληνικό τίτλο «Ταιριάζουμε;», το sequel «Freakier Friday», η αναβίωση των περιπετειών της «Red Sonja» και ο χιτσκοκικός κοσμοπολιτισμός του «To Catch a Thief» ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Πολιτισμός / Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Το Ειδικό Βραβείο «Honorary Heart of Sarajevo» θα απονεμηθεί στον σπουδαίο ηθοποιό στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, όπου θα δώσει και masterclass για την τέχνη της υποκριτικής
LIFO NEWSROOM
Το Fondation Louis Vuitton υποδέχεται 270 έργα του Gerhard Richter σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση

Εικαστικά / Gerhard Richter: «Τώρα που δεν απέμειναν ιερείς ή φιλόσοφοι, οι καλλιτέχνες είναι οι σημαντικότεροι άνθρωποι στον κόσμο»

270 έργα ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή ζωγράφους θα εκτεθούν το φθινόπωρο στο Fondation Louis Vuitton σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Πολιτισμός / Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Κατά την τελετή των εγκαινίων, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η απόδοση ενός μουσείου σε μια τοπική κοινωνία δεν είναι απλώς ένα χαρμόσυνο γεγονός. Είναι μια πράξη με την οποία τιμάται η μακρά ιστορική διαχρονία του τόπου»
LIFO NEWSROOM