Χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι και σε απόγνωση στα σύνορα

Χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι και σε απόγνωση στα σύνορα Facebook Twitter
0

Με το "σταγονόμετρο" και μόνο για Ιρακινούς, Αφγανούς και Σύρους, γίνεται αυτή την ώρα η διέλευση προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης.

Εκατοντάδες πρόσφυγες από άλλες εθνικότητες παραμένουν στο σημείο ζητώντας να περάσουν και αυτοί ενώ έχουν αποκλείσει τη σιδηροδρομική γραμμή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτελέσει το δρομολόγιό της η εμπορική αμαξοστοιχία που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Γευγελή.

Χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι και σε απόγνωση στα σύνορα Facebook Twitter


Οι νέοι συνοριακοί έλεγχοι στα δυτικά Βαλκάνια αφήνουν χιλιάδες ευάλωτους ανθρώπους σε μια κατάσταση αβεβαιότητας καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, δήλωσαν σήμερα υπηρεσίες βοήθειας.


Βαλκανικές χώρες έχουν αρχίσει να φιλτράρουν τη ροή των μεταναστών, επιτρέποντας τη δίοδο σε εκείνους που διαφεύγουν από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και στο Αφγανιστάν, αλλά απωθώντας άλλους που προέρχονται από την Αφρική και την Ασία, ανέφεραν χθες τα Ηνωμένα Έθνη και αυτόπτες μάρτυρες του Reuters.

Τα μέτρα της ΠΓΔΜ, της Σλοβενίας και άλλων χωρών προκαλούν ένταση στα συνοριακά περάσματα και έχουν ως αποτέλεσμα ορισμένες οικογένειες να παραμένουν σε μια ενδιάμεση κατάσταση, ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους οι υπηρεσίες του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τα παιδιά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM).


"Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθεί επιπλέον ικανότητα υποδοχής στα σημεία εισόδου", δήλωσε ο Άντριαν Έντουαρντς, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. Περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες φθάνουν στην Ευρώπη καθημερινά, είπε.

"Είναι μια απόφαση που λαμβάνεται σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, από απόγνωση, χρειάζεται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, τις οικογένειές τους. Είναι κάτι που δεν επηρεάζεται από τις εποχές", είπε ο Έντουαρντς. "Θα πρέπει να υπάρξουν τρόποι για τη διαχείριση αυτής της κατάστασης".

Χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι και σε απόγνωση στα σύνορα Facebook Twitter


Η Σλοβενία έχει αρχίσει να επιβάλλει κριτήρια επιλογής, προκαλώντας ανησυχίες ότι οι μετανάστες μπορεί να αλλάξουν δρομολόγιο και να πηγαίνουν μέσω Βουλγαρίας, όπου οι συνθήκες είναι ακόμη πιο επισφαλείς, είπε ο εκπρόσωπος του IOM, Τζόελ Μίλμαν.


"Τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών είναι μεταξύ εκείνων που βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση", δήλωσε η εκπρόσωπος του Ταμείου του ΟΗΕ για τα Παιδιά (UNICEF), Σάρα Κρόου. Τα άτομα κάτω των 18 ετών αποτελούν τώρα το ένα τρίτο των νέων αφίξεων στη Γευγελή της ΠΓΔΜ, από ένα στα δέκα τον Ιούνιο, είπε.

Χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι και σε απόγνωση στα σύνορα Facebook Twitter
Χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι και σε απόγνωση στα σύνορα Facebook Twitter
Χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι και σε απόγνωση στα σύνορα Facebook Twitter
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε επιφυλακή οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ για την άσκηση «Zapad 2025» Ρωσίας με Λευκορωσία - Προειδοποίηση και από την Ουκρανία

Διεθνή / Σε επιφυλακή το ΝΑΤΟ για την άσκηση «Zapad 2025» Ρωσίας με Λευκορωσία - Προειδοποίηση και από την Ουκρανία

Η άσκηση «Zapad 2025» περιλαμβάνει- μεταξύ άλλων- ασκήσεις ετοιμότητας για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων και των ρωσικής κατασκευής υπερηχητικών πυραύλων Oreshnik
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Κατατέθηκε αίτημα για την ευκολότερη πρόσβαση στην άμβλωση

Διεθνή / Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Κατατέθηκε αίτημα για ευκολότερη και ασφαλέστερη πρόσβαση στην άμβλωση

Με περισσότερες από 1 εκατομμύριο υπογραφές, η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών «Η Φωνή μου, η Επιλογή μου» υπέβαλε το αίτημά της για τη δημιουργία ενός μηχανισμού χρηματοδότησης που θα καταστήσει την άμβλωση πιο προσβάσιμη
LIFO NEWSROOM
Μαρτυρίες για τον φονικό σεισμό 6R στο Αφγανιστάν: «Υπάρχει θάνατος σε κάθε σπίτι, παιδιά και γυναίκες ούρλιαζαν»

Διεθνή / Μαρτυρίες για τον φονικό σεισμό 6R στο Αφγανιστάν: «Υπάρχει θάνατος σε κάθε σπίτι, παιδιά και γυναίκες ούρλιαζαν»

Ένας άνδρας είπε πως 10 συγγενείς του, συμπεριλαμβανομένων των πέντε παιδιών του, σκοτώθηκαν - Τουλάχιστον πέντε ισχυροί μετασεισμοί - Έρευνες σε απομονωμένες, ορεινές περιοχές
LIFO NEWSROOM
Σικάγο εναντίον Τραμπ: Ο κυβερνήτης και ο δήμαρχος αψηφούν την εθνοφρουρά

Διεθνή / Σικάγο εναντίον Τραμπ: Ο κυβερνήτης και ο δήμαρχος αψηφούν την εθνοφρουρά

Ο Κυβερνήτης του Ιλινόις και ο Δήμαρχος Σικάγου αντιστέκονται στα σχέδια του Τραμπ για ανάπτυξη στρατού στην πόλη, ενώ οι αντιδράσεις κλιμακώνονται και οι αριθμοί δείχνουν μείωση εγκληματικότητας
LIFO NEWSROOM
Από Λευκός Οίκος σε Χρυσό Οίκο: Το Οβάλ Γραφείο έγινε… Παλάτι των Βερσαλλιών επί Τραμπ

Διεθνή / Από Λευκός Οίκος σε Χρυσό Οίκο: Το Οβάλ Γραφείο έγινε… Παλάτι των Βερσαλλιών επί Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ μετέτρεψε το Οβάλ Γραφείο σε… χρυσό παλάτι με πολυτέλειες που διχάζουν την Αμερική. Από πορτρέτα και οικογενειακές φωτογραφίες μέχρι χρυσές λεπτομέρειες εμπνευσμένες από τις Βερσαλλίες
LIFO NEWSROOM