Οι Κασσάνδρες είναι δίπλα στον Πρωθυπουργό, λέει το Ποτάμι

Οι Κασσάνδρες είναι δίπλα στον Πρωθυπουργό, λέει το Ποτάμι Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
0

Να εγκαταλείψει τη μέχρι σήμερα τακτική του και να δώσει υπεύθυνες απαντήσεις, καλεί τον Πρωθυπουργό το Ποτάμι, μετά τη δήλωση του για Κασσάνδρες που πρέπει ο λαός να αγνοήσει.


«Όταν ο κ. Τσίπρας καλεί να κλείσουμε τα αυτιά στις Κασσάνδρες, προφανώς έχει στο μυαλό του εκείνους στο κυβερνητικό στρατόπεδο που μιλούν για Κούγκια και προαναγγέλλουν ρήξη και επιστροφή στη δραχμή - το ίδιο μήκος κύματος με ακραίους στην ΕΕ που θέλουν έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη», αναφέρεται στη ανακοίνωση του Ποταμιού, όπου εκτιμάται ως θετική η αναφορά ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία, παρότι "συνεχίζει να επικρατεί βαθύ σκοτάδι για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης».

«Αντί της υπεύθυνης ενημέρωσης, η κυβέρνηση επιλέγει συνεχώς της διαρροές περιορισμένης ευθύνης, χωρίς πρόσωπο και υπογραφή» σημειώνεται στην ανακοίνωση, ενώ με αφορμή το κυβερνητικό non paper που κυκλοφόρησε, το Ποτάμι ζητάει απαντήσεις στα εξής ερωτήματα: "Ποια δημοσιονομικά μέτρα βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, τι ύψους θα είναι και σε ποιους θα σταλεί ο λογαριασμός; Μιλάμε για κλείσιμο της αξιολόγησης του υπάρχοντος προγράμματος ή για συμφωνία- πακέτο για τα επόμενα χρόνια; Προβλέπονται διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που θα βελτιώνουν τη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας και ποιες είναι αυτές;"

Η ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ

Η Χώρα δεν αντέχει περαιτέρω παράταση της αβεβαιότητας, μεγαλύτερη απώλεια χρόνου και διαπραγματευτικής ισχύος. Είναι τραγικό ο κ. Τσίπρας να πανηγυρίζει επειδή θα καταβληθούν μισθοί και συντάξεις! Προφανώς ξέρει ότι αυτό γίνεται οριακά και εκδηλώνει την ανακούφιση του. Αυτό όμως δεν συνιστά πολιτική, αλλά πανικόβλητη ανευθυνότητα που το παίζει ψύχραιμη .


Η κυβέρνηση ελπίζουμε να κατανοεί ότι το ζήτημα δεν είναι η μετακύλιση της ευθύνης τυχόν αδιεξόδου στους «θεσμούς», αλλά η αποτροπή ενός αδιεξόδου που θα στρεφόταν πρωτίστως κατά της Ελλάδας, ανεξάρτητα από τις παράπλευρες απώλειες των εταίρων μας.
Ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση αναφέρεται σε «μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο». Δηλαδή σε μνημόνιο 3, χωρίς να μπαίνει στον κόπο να ενημερώσει κανένα για τη διάρκεια, τη χρηματοδότηση, το μακροοικονομικό πλαίσιο και τους όρους.
Όλες οι διοχετευόμενες «πληροφορίες» αναφέρονται μόνο στα δημοσιονομικά μέτρα του 2015 και τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, λες και αυτά συνθέτουν την απάντηση στο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας μετά τη βλάβη που προκλήθηκε τους τέσσερις τελευταίους μήνες.

Ο κ. Τσίπρας ας θυμάται τουλάχιστον δυο πράγματα:

Πρώτον, πως ελάφρυνση στο χρέος σημαίνει εξειδίκευση και εφαρμογή των δεσμεύσεων του Eurogroup του 2012 για πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές ως παρακολούθημα του PSI, δηλαδή του κουρέματος και της αναδιάρθρωσης του 2012. Η περαιτέρω ελάφρυνση θα είναι άλλωστε σε όρους καθαρής παρούσας αξίας. Σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, το PSI του 2012 μείωσε το χρέος κατά σχεδόν 180 δις ή 90 % του σημερινού ΑΕΠ. Όταν ο κ. Τσίπρας προσκομίσει περαιτέρω μείωση ενός ευρώ, θα γίνει δεκτή και η έμπρακτη συγνώμη του για τις χυδαιότητες και τα ψέμματα που έχει πει γύρω από το θέμα αυτό. Εκεί που έφτυνε θα γλύφει, αν θέλει - όπως πρέπει - ελάφρυνση του χρέους και όχι γραφικότητες τύπου επιτροπών Κωνσταντοπούλου.
Δεύτερον, πως η μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι αναγκαία, αλλά αποκτά ολοκληρωμένο νόημα μόνο σε συνδυασμό με ένα νέο μεσοπρόθεσμο μακροοικονομικό πλαίσιο που επαναφέρει την χώρα στην κανονικότητα μετά την βλάβη που προκάλεσαν οι τραγικοί χειρισμοί των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πόλεμος» εντός των Ρεπουμπλικανών για το νέο πολυνομοσχέδιο Τραμπ – Μάχη για περικοπές και ελλείμματα

Διεθνή / «Πόλεμος» εντός των Ρεπουμπλικανών για το νέο πολυνομοσχέδιο Τραμπ – Μάχη για περικοπές και ελλείμματα

Το νέο πολυνομοσχέδιο Τραμπ προκαλεί αναταράξεις στους Ρεπουμπλικανούς στη Γερουσία, καθώς οι διαφωνίες για τις περικοπές σε Υγεία, κοινωνικά προγράμματα και φορολογικές ελαφρύνσεις απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη νομοθετική πρωτοβουλία
LIFO NEWSROOM
Κατασκοπεία και τεχνολογία: Πώς Ουκρανία και Ισραήλ αλλάζουν τους κανόνες του σύγχρονου πολέμου

Ανάλυση / Κατασκοπεία και τεχνολογία: Πώς Ουκρανία και Ισραήλ αλλάζουν τους κανόνες του σύγχρονου πολέμου

Οι πρωτοποριακές επιχειρήσεις κατασκοπείας και η χρήση drones από Ουκρανία και Ισραήλ ανατρέπουν τα δεδομένα του πολέμου, δημιουργώντας νέες ισορροπίες με τη δύναμη της τεχνολογίας και της ευρηματικότητας
LIFO NEWSROOM
Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Μας αναχαίτισαν και μας απήγαγαν», λέει η ακτιβίστρια για την κατάληψη του Madleen από το Ισραήλ

Διεθνή / Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Μας αναχαίτισαν και μας απήγαγαν», λέει η ακτιβίστρια για την κατάληψη του Madleen από το Ισραήλ

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ λέει: Παρακαλώ όλους τους φίλους μου, την οικογένεια και τους συντρόφους μου, να πιέσουν τη σουηδική κυβέρνηση, ώστε να απελευθερωθώ εγώ και οι υπόλοιποι όσο το δυνατόν συντομότερο
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές δυνάμεις κοντά στη Σούμι και προέλαση στην ανατολική Ουκρανία – Νέες εντάσεις στον πόλεμο

Διεθνή / Ρωσικές δυνάμεις κοντά στη Σούμι και προέλαση στην ανατολική Ουκρανία – Νέες εντάσεις στον πόλεμο

Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες πλησιάζουν σε απόσταση 29 χλμ. από τη Σούμι, ενώ προχωρούν σε σημαντικές προελάσεις στην ανατολική Ουκρανία. Η Ουκρανία προετοιμάζεται για νέες επιθέσεις και αμφισβητεί την τήρηση συμφωνιών ανταλλαγής αιχμαλώτων.
LIFO NEWSROOM
Ταραχές στο Λος Άντζελες: Η Εθνοφρουρά επιτέθηκε με πλαστικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών

Διεθνή / Ταραχές στο Λος Άντζελες: Η Εθνοφρουρά επιτέθηκε με πλαστικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών

Μέλη της Εθνοφρουράς της Καλιφόρνιας αναπτύχθηκαν στο Λος Άντζελες για να αντιμετωπίσουν διαδηλώσεις ενάντια στις μαζικές συλλήψεις παράτυπων μεταναστών από την κυβέρνηση Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Έκθεση Δημοκρατικών δείχνει περισσότερες από 100 ευνοϊκές κινήσεις υπέρ του Έλον Μασκ από τον Τραμπ

Διεθνή / Έκθεση Δημοκρατικών δείχνει περισσότερες από 100 ευνοϊκές κινήσεις υπέρ του Έλον Μασκ από τον Τραμπ

Η έκθεση από το γραφείο της γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν αποκαλύπτει πάνω από 100 ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ που ωφέλησαν άμεσα ή έμμεσα τις επιχειρήσεις και την προσωπική περιουσία του Μασκ
LIFO NEWSROOM
Το «Μαντλίν» πλησιάζει τη Γάζα - Εντολή να επέμβει έχει ο στρατός του Ισραήλ

Διεθνή / Το «Μαντλίν» πλησιάζει τη Γάζα - Εντολή να επέμβει έχει ο στρατός του Ισραήλ

Ο Ισραηλινός υπουργός Ίσραελ Κατς έδωσε εντολή στον στρατό να εμποδίσει την πορεία του σκάφους που κινείται αργά προς την αποκλεισμένη Γάζα διά θαλάσσης - Δεν φοβόμαστε, απαντούν οι ακτιβιστές
LIFO NEWSROOM