Πλουσιότεροι κατά 244 δισεκ. δολάρια 85 κροίσοι, μέσα στην κρίση

Πλουσιότεροι κατά 244 δισεκ. δολάρια 85 κροίσοι, μέσα στην κρίση Facebook Twitter
5

Πλουσιότεροι κατά 244 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν γίνει σήμερα οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι οι οποίοι έχουν περιουσίες ισοδύναμες με όσες έχει ο μισός-φτωχότερος- πληθυσμός της Γης συνολικά. 

Τα στοιχεία αυτά περιέχονται στην ετήσια έκθεση της οργάνωσης  Oxfamγια την ανισότητα στην οποία τονίζεται επίσης ότι ο αριθμός των κροίσων  έχει υπερδιπλασιαστεί από την έκρηξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης, φθάνοντας φέτος τον Μάρτιο τους 1.645 εν συγκρίσει με τους 793 δισεκατομμυριούχους τον Μάρτιο του 2009.

Όπως αναφέρει η οργάνωση η δημιουργία πλούτου δεν αφορά πλέον μόνο τις πλούσιες χώρες αλλά και χώρες όπως η Ινδία.

Στην έκθεση γίνεται και μια προσπάθεια να υπολογιστεί για πόσο διάστημα θα επαρκούσαν στο μέλλον τα χρήματα ενός πλούσιου αν αυτός σταματούσε σήμερα να αυξάνει την περιουσία του αλλά εξακολουθούσε να ξοδεύει 1 εκ. δολάρια την ημέρα. Ενδεικτικά ο Μπιλ Γκέιτς θα μπορούσε να ζήσει για δυο αιώνες και 18 χρόνια ενώ ο Κάρλος Σλιμ θα έπρεπε να ζήσει 2 αιώνες και 20 χρόνια για να φθάσει να μην έχει ούτε ένα σεντς στην τσέπη του. Επιπλέον ο Γκέιτς με μια μέτρια απόδοση 2% στην περιουσία του θα εξακολουθούσε να κερδίζει 4,2 εκατ. δολάρια από τους τόκους και μόνον.

Η Oxfam επισημαίνει ότι ένας φόρος μόλις 1,5% επί των περιουσιών των δισεκατομμυριούχων της Γης, αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης, θα έσωζε τις ζωές 23 εκατομμυρίων ανθρώπων στις 49 φτωχότερες χώρες, γιατί θα απέφερε έσοδα για επένδυση στην περίθαλψη.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βενεζουέλα και οι συνέπειες για Ευρώπη και Ελλάδα

Explainer / Η Βενεζουέλα και οι συνέπειες για Ευρώπη και Ελλάδα

Ο καθηγητής Στρατηγικής Αθανάσιος Πλατιάς εξηγεί γιατί η νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ σηματοδοτεί το τέλος της μεταπολεμικής φιλελεύθερης διεθνούς τάξης και πώς αυτή επηρεάζει την Ευρώπη και την Ελλάδα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η σκοτεινή ιστορία της δανικής κυριαρχίας στην Γροιλανδία

Διεθνή / Η σκοτεινή ιστορία της κυριαρχίας των Δανών στη Γροιλανδία

Οι ντόπιοι γνωρίζουν τις υποθέσεις των παιδιών που χωρίστηκαν από τους γονείς τους και των κοριτσιών που υποβλήθηκαν ακούσια σε τοποθέτηση ενδομήτριου σπειράματος για τον περιορισμό των γεννήσεων στο αχανές νησί.
THE LIFO TEAM
ΡΕΝΕ ΓΚΟΥΝΤ ΜΙΝΕΑΠΟΛΗ ICE

Διεθνή / Μινεάπολη: Η σύζυγος της Ρενέ Γκουντ λέει «εμείς είχαμε σφυρίχτρες, εκείνοι όπλα» μετά τον θάνατό της

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ παρουσίασαν τη Ρενέ Γκουντ ως «εγχώρια τρομοκράτη», υποστηρίζοντας ότι επιχείρησε να παρασύρει πράκτορα της ICE με το όχημά της
THE LIFO TEAM