Το νέο project της χορογράφου Παναγιώτας Καλλιμάνη

Το νέο project της χορογράφου Παναγιώτας Καλλιμάνη Facebook Twitter
0
Το νέο project της χορογράφου Παναγιώτας Καλλιμάνη Facebook Twitter

«Πριν από δυο χρόνια περπατούσα με το σκυλί μου εδώ στην Αθήνα και βλέπω μια κυρία σε ένα παγκάκι να κάθεται με μια βαλιτσούλα. Πολύ καλοβαλμένη. Την επόμενη μέρα καθόταν στο ίδιο σημείο. Την τρίτη μέρα –έβρεχε κιόλας- καθόταν πάλι εκεί. Είπα «δε γίνεται θα ρωτήσω.» Της λέω «συγγνώμη, τι κάνετε εδώ»; Μου απαντά «εδώ μένω». Δούλευε σε ένα εργοστάσιο με σίδερα, έκλεισε το εργοστάσιο. Δεν έχει οικογένεια δεν έχει χρήματα και μένει στο δρόμο.

Έπαθα σοκ. Συγκλονίστηκα. Μιλάω στο φίλο μου, μαζέψαμε κάποια χρήματα, της δώσαμε να πάει σε ξενοδοχείο, ήταν Χριστούγεννα θυμάμαι. Από τότε κράτησα μια καλή επαφή μαζί της.

Κάποιο πρωί ξύπνησα και είπα, θα αγοράσω μια φωτογραφική μηχανή μιας χρήσεως και θα πάω να τη βρω. Της έδωσα τη μηχανή και τη ρώτησα αν θέλει να φωτογραφίσει. Της ζήτησα λοιπόν να μου φωτογραφίσει πράγματα που θα ήθελε να έχει στη ζωή, αλλά δε μπορεί να τα έχει.

Μου απάντησε «εγώ δεν είμαι τουρίστρια σε αυτή την πόλη, τι φωτογραφίες να σου βγάλω»; «Θα ήθελα να δω τι είναι ευτυχία για σας», της είπα. Μου έβγαλε λοιπόν μια σειρά από φωτογραφίες συγκινητικές. Και έτσι ξεκίνησε η ιδέα από μόνη της".

Τι φωτογράφιζε;

Πολλά ενοικιαστήρια, φαγητά βιτρίνες με ρούχα, βιτρίνες με μαξιλάρια. Η πρώτη σκέψη ήταν να κάνω μια έκθεση φωτογραφίας.

Το νέο project της χορογράφου Παναγιώτας Καλλιμάνη Facebook Twitter
Το νέο project της χορογράφου Παναγιώτας Καλλιμάνη Facebook Twitter
Το νέο project της χορογράφου Παναγιώτας Καλλιμάνη Facebook Twitter

Η γυναίκα αυτή που βρίσκεται;

Στο δρόμο, ακόμα. Περιμένει να βγει η σύνταξή της για να βρει ένα σπιτάκι. Δε θέλει να πάει στο Δήμο για παράδειγμα. Μαζεύουμε κάποια χρήματα, της τα δίνουμε και πάει και μένει σε ένα ξενοδοχείο στην Ομόνοια, κοιμάται, πλένεται, τρώει. Από αυτή τη γυναίκα γνώρισα και άλλους. Ο καθένας από αυτούς έχει τη δική του μυστήρια ιστορία. Ανθρώπους που βρέθηκαν στο δρόμο. Έδωσα σε πολλούς ανθρώπους φωτογραφικές μηχανές. Μάζεψα έτσι 200 φωτογραφίες. Έβγαινα στους δρόμους, μου έδειχναν άστεγους, τους μιλούσα.

Έβγαλες κάποιο συμπέρασμα γι αυτή την κατάσταση;

Ναι, ότι το 90% των άστεγων είναι από άποψη, όπως στη Γαλλία. Μπαίνεις σε ένα τρομερό πηγάδι και δε μπορείς να βγεις. Είναι όπως οι ναρκομανείς ή η αλκοολικοί. Σε πολλούς από αυτούς έδωσα φωτογραφικές μηχανές και δεν τις πήρα ποτέ πίσω. Τις πούλησαν για να πάρουν ναρκωτικά ή ένα μπουκάλι κρασί. Τελικά οι άνθρωποι που βρέθηκαν από την οικονομική κρίση στο δρόμο και είναι άνθρωποι που πιστεύουν ότι υπάρχει ευτυχία, ότι κάποια μέρα θα επιστρέψουν, είναι άνθρωποι μιας άλλης αντίληψης.

Οταν είπα την ιδέα μου στη Στέγη για μια έκθεση φωτογραφίας μου είπαν «αυτό να το κάνεις παράσταση».

Έτσι ξεκίνησε. Υπάρχει ένα τεράστιο ψηφιδωτό εικόνων, το οποίο θα υπάρχει έξω από την αίθουσα και θα βλέπουν οι θεατές πριν μπουν στην αίθουσα.

Στην παράσταση τι υπάρχει;

Ένας άλλος κόσμος. Το να μιλήσω γι αυτούς τους ανθρώπους απευθείας είναι σαν να τους εκμεταλλεύομαι. Δε θέλω να είμαστε κλοσάρ, ούτε άστεγοι επάνω στη σκηνή. Για μένα η σχέση είναι να μπορώ να τους δώσω κάποια χρήματα, να τους βοηθήσω. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει σαν χορογράφο και σαν χορεύτρια είναι να δουλέψω πολύ πάνω στο καμουφλάζ και το κορμί τους.

Αυτή την παράσταση την έχω ονομάσει Contreplongées. Είναι ένας φωτογραφικός όρος για τη γωνία λήψης από κάτω προς τα πάνω, που είναι συνήθως και το βλέμμα των αστέγων. Παρατηρώ πολύ τη διαφορά αυτού του πάνω με το κάτω. Και όλα αυτά τα κορμιά. Λες πολλές φορές, άστεγος είναι αυτός; Είναι μέρος του ντεκόρ. Ακόμα και στη Γαλλία βλέπω ανθρώπους οι οποίοι είναι όλη μέρα μπροστά σε μια βιτρίνα, είναι ένας μέρος αυτής της εικόνας.

Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η στάση τους, η λειτουργία των κορμιών τους. Οι αισθήσεις τους. Εχουν αναπτύξει αλλιώς τις αισθήσεις τους αυτοί οι άνθρωποι. Είναι λίγο σαν ζώα. Δε είναι επίσης τυχαίο ότι οι περισσότεροι έχουν σκυλιά. Όταν ζεις στο δρόμο έχεις άλλες αισθήσεις.

Για μένα αυτό το ζωώδες έχει να κάνει με τον Μινώταυρο, τον λαβύρινθο, έχει να κάνει με τον εγκλεισμό, με τα κορμιά. Οπότε η παράσταση χορευτικά και χορογραφικά πηγαίνει εκεί, είναι επί σκηνής ένα κομμάτι του σκηνικού της πόλης.

Το νέο project της χορογράφου Παναγιώτας Καλλιμάνη Facebook Twitter

Ζεις και εργάζεσαι στη Γαλλία. Είναι εξίσου δύσκολα τα πράγματα για τους χορευτές;

Τα πράγματα στο χορό είναι δύσκολα και εδώ και έξω. Δεν κλείνουν τα χορογραφικά κέντρα στη Γαλλία, αλλά έχουν μειωθεί όλες οι επιχορηγήσεις. Πριν δεκαπέντε χρόνια, όταν άρχισα να δουλεύω με τις μεγάλες ομάδες, υπήρχαν χρήματα, οι μισθοί ήταν φοβεροί, ταξιδεύαμε παντού. Σήμερα τα ταξίδια είναι λιγότερα, τα χρήματα είναι λιγότερα, ο Γιόζεφ Νατζ ας πούμε παίρνει τα μισά χρήματα, άρα δουλεύει και με τους μισούς χορευτές. Στη Γαλλία υπάρχει πρόβλημα, αλλά υπάρχει κράτος. Πάντως για τους χορευτές είναι δύσκολο να βρουν δουλειά.

Το Contreplongées θα ταξιδέψει στη συνέχεια;

Η δουλειά θα τελειοποιηθεί στο Ρουμπέ και έχει ήδη αγοραστεί από το Τεάτρ Βιλέτ. Επειδή είναι στο Παρίσι και τα πράγματα λειτουργούν διαφορετικά, θα έρθουν αγοραστές και εύχομαι να ενδιαφερθούν και η παράσταση να πάρει το δρόμο της.

Πως είναι ο σύγχρονος χορός στη Γαλλία;

Για τη Γαλλία που ξέρω περισσότερα πράγματα και παρακολουθώ μπορώ να σου πω ότι βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο. Στη δεκαετία του 80 ήταν στο φουλ ο μοντέρνος χορός μα τα χορογραφικά κέντρα με τον Νατζ, Νατζ, τους Μπουβιέ- Ομπάντ, τη Μαγκί Μαρέν. Ηταν ένα μεγάλο φλάς του χορού σε όλη την Ευρώπη. Μετά είχαμε το No dance με τον Ζερόμ Μπελ και όλους αυτούς τους χορογράφους. Τώρα είναι μια φάση που ψάχνεται ο μοντέρνος χορός. Είναι μια φάση που τη χαρακτηρίζεις δύσκολα. Πιστεύω ότι ξαναγυρνάμε στην κίνηση, η κίνηση επιστρέφει. Κάποια στιγμή είχαμε και ένα ανακάτεμα του χορού με το τσίρκο, το θέατρο, με τη μουσική. Και αυτό πλέον έχει ξεπεραστεί. Ψάχνεται το πράγμα.

Οι φωτογραφίες ανήκουν στη σειρά των 200 φωτογραφιών που τράβηξαν οι άστεγοι της Αθήνας.

Αυτό το υλικό, θα εκτεθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στις 6 και 7 Φεβρουαρίου, ως αναπόσπαστο μέρος της παράστασης Contreplongées.

Το νέο project της χορογράφου Παναγιώτας Καλλιμάνη Facebook Twitter
Το νέο project της χορογράφου Παναγιώτας Καλλιμάνη Facebook Twitter
Το νέο project της χορογράφου Παναγιώτας Καλλιμάνη Facebook Twitter
Το νέο project της χορογράφου Παναγιώτας Καλλιμάνη Facebook Twitter
Το νέο project της χορογράφου Παναγιώτας Καλλιμάνη Facebook Twitter
Το νέο project της χορογράφου Παναγιώτας Καλλιμάνη Facebook Twitter
Το νέο project της χορογράφου Παναγιώτας Καλλιμάνη Facebook Twitter
Το νέο project της χορογράφου Παναγιώτας Καλλιμάνη Facebook Twitter
Το νέο project της χορογράφου Παναγιώτας Καλλιμάνη Facebook Twitter
Το νέο project της χορογράφου Παναγιώτας Καλλιμάνη Facebook Twitter

Παναγιώτα Καλλιμάνη Contreplongées Στέγη: (6-7 Φεβρουαρίου, 21:00, Μικρή Σκηνή)
Η Παναγιώτα Καλλιμάνη ζει στο Παρίσι και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς χορογράφους όπως η Joëlle Bouvier και ο Josef Nadj. Στη Στέγη παρουσιάζει την πρώτη της προσωπική χορογραφία.

Θέατρο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπομπ Γουίλσον

Απώλειες / Μπομπ Γουίλσον (1941-2025): Το προκλητικό του σύμπαν ήταν ένα και μοναδικό

Μεγάλωσε σε μια κοινότητα όπου το θέατρο θεωρούνταν ανήθικο. Κι όμως, με το ριζοσπαστικό του έργο σφράγισε τη σύγχρονη τέχνη του 20ού αιώνα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Υποκλίθηκε πολλές φορές στο αθηναϊκό κοινό – και εκείνο, κάθε φορά, του ανταπέδιδε την τιμή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H ανάληψη του Οιδίποδα αναβάλλεται επ’ αόριστον

Θέατρο / H ανάληψη του Οιδίποδα αναβάλλεται επ’ αόριστον

Ο «Οιδίποδας» του Γιάννη Χουβαρδά συνενώνει τον «Τύραννο» και τον «Επί Κολωνώ» σε μια παράσταση, παίρνοντας τη μορφή μιας πυρετώδους ανασκαφής στο πεδίο του ασυνείδητου - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ζιλιέτ Μπινός: Η Ιουλιέτα των Πνευμάτων στην Επίδαυρο

Θέατρο / Ζιλιέτ Μπινός: Η Ιουλιέτα των Πνευμάτων στην Επίδαυρο

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός προσπαθεί να παραμείνει συγκεντρωμένη μέχρι την κάθοδό της στο αργολικό θέατρο. Παρ’ όλα αυτά, βρήκε τον χρόνο να μας μιλήσει για τους γυναικείους ρόλους που τη συνδέουν με την Ελλάδα και για τη σημασία της σιωπής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Όλα όσα ζήσαμε στο 79ο Φεστιβάλ της Αβινιόν: από το «La Distance» του Ροντρίγκες έως τη μεγάλη επιτυχία του Μπανούσι

Θέατρο / Όλα όσα ζήσαμε στο 79ο Φεστιβάλ της Αβινιόν

Οι θερμές κριτικές της «Liberation» και της «Le Monde» για το «ΜΑΜΙ» του Μπανούσι σε παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση είναι απλώς μια λεπτομέρεια μέσα στις απανωτές εκπλήξεις που έκρυβε το πιο γνωστό θεατρικό φεστιβάλ στον κόσμο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κωνσταντίνος Ζωγράφος: Ο «Ορέστης» του Τερζόπουλου

Θέατρο / Κωνσταντίνος Ζωγράφος: «Ο Τερζόπουλος σου βγάζει τον καλύτερό σου εαυτό»

Ο νεαρός ηθοποιός που πέρυσι ενσάρκωσε τον Πυλάδη επιστρέφει φέτος ως Ορέστης. Με μια ήδη πλούσια διαδρομή στο θέατρο δίπλα σε σημαντικούς δημιουργούς, ετοιμάζει ένα νέο έργο εμπνευσμένο από το Νεκρομαντείο του Αχέροντα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα»: Αξίζει η παράσταση για τον «μάγκα» του ελληνικού πενταγράμμου;

The Review / «Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα»: Αξίζει η παράσταση για τον «μάγκα» του ελληνικού πενταγράμμου;

Με αφορμή την παράσταση γι’ αυτόν τον αυθεντικό δημιουργό που τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 μεσουρανούσε, ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου σχολιάζουν τον αντίκτυπό του στο κοινό σήμερα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Οιδίπους Τύραννος» και «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή: Η άνοδος, πτώση και η αποθέωση

Αρχαίο Δράμα Explained / «Οιδίπους Τύραννος» και «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή: Η άνοδος, η πτώση και η αποθέωση

Τι μας μαθαίνει η ιστορία του Οιδίποδα, ενός ανθρώπου που έχει τα πάντα και τα χάνει εν ριπή οφθαλμού; Η κριτικός θεάτρου Λουίζα Αρκουμανέα επιχειρεί μια θεωρητική ανάλυση του έργου του Σοφοκλή.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Αλίκη Βουγιουκλάκη: Στη ζωή έσπαγε τα ταμπού, στο θέατρο τα ταμεία

Θέατρο / Αλίκη Βουγιουκλάκη: Πώς έσπαγε τα ταμεία στο θέατρο επί 35 χρόνια

Για δεκαετίες έχτισε, με το αλάνθαστο επιχειρηματικό της ένστικτο, μια σχέση με το θεατρικό κοινό που ακολουθούσε υπνωτισμένο τον μύθο της εθνικής σταρ. Η πορεία της ως θιασάρχισσας μέσα από παραστάσεις-σταθμούς και τις μαρτυρίες συνεργατών της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Νίκος Καραθάνος: «Εμείς είμαστε οι χώρες, τα κείμενα, οι πόλεις, εμείς είμαστε οι μύθοι»

Θέατρο / Νίκος Καραθάνος: «Εμείς είμαστε οι χώρες, τα κείμενα, οι πόλεις, εμείς είμαστε οι μύθοι»

Στον πολυαναμενόμενο «Οιδίποδα» του Γιάννη Χουβαρδά, ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει, 23 χρόνια μετά, στον ομώνυμο ρόλο, ακολουθώντας την ιστορία από το τέλος προς την αρχή και φωτίζοντας το ανθρώπινο βάθος μιας τραγωδίας πιο οικείας απ’ όσο νομίζουμε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα δώρο που άργησε να φτάσει

Θέατρο / «Κοιτάξτε πώς φέρονταν οι αρχαίοι στους ξένους! Έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς»

Ένα δώρο που έφτασε καθυστερημένα, μόλις είκοσι λεπτά πριν το τέλος της παράστασης - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το «ζ-η-θ, ο Ξένος» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε το φετινό καλοκαίρι

Θέατρο / Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε την «Ορέστεια»

Η «Ορέστεια» του Θεόδωρου Τερζόπουλου συζητήθηκε όσο λίγες παραστάσεις: ενθουσίασε, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ανέδειξε ερμηνείες υψηλής έντασης και ακρίβειας. Ξεχώρισε εκείνη της Έβελυν Ασουάντ, η οποία, ως Κασσάνδρα, ερμήνευσε ένα αραβικό μοιρολόι που έκανε πολλούς να αναζητήσουν το όνομά της. Το φετινό καλοκαίρι, η παράσταση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς και στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
M. HULOT
Η Λίνα Νικολακοπούλου υπογράφει και σκηνοθετεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Χορικά Ύδατα»

Θέατρο / «Χορικά Ύδατα»: Ο έμμετρος κόσμος της Λίνας Νικολακοπούλου επιστρέφει στη σκηνή

Τραγούδια που αποσπάστηκαν από το θεατρικό τους περιβάλλον επιστρέφουν στην πηγή τους, σε μια σκηνική τελετουργία γεμάτη εκπλήξεις που φωτίζει την τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη της στιχουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας 

Θέατρο / «Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

Το έργο της Δαφίν Αντωνιάδου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, εξερευνά μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ