Η διεθνής κοινότητα προσφέρει 3 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση του Μάλι

Η διεθνής κοινότητα προσφέρει 3 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση του Μάλι Facebook Twitter
0

Περισσότερα από τρία δισ. ευρώ τελικά θα δοθούν από τη διεθνή κοινότητα για την ανοικοδόμηση του Μάλι.

Οι 108 χώρες και οργανισμοί που συμμετείχαν στη Διάσκεψη των Δωρητών την Τετάρτη στις Βρυξέλλες υπήρξαν πολύ γενναιόδωροι καθώς η κυβέρνηση του Μάλι αναζητούσε κεφάλαια συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.

«Έχουμε ένα σχέδιο δώδεκα σημείων, οικονομία, υποδομές, κοινωνικές υπηρεσίες. Πιστεύουμε ότι ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία ανθούν εκεί όπου υπάρχει άγνοια και φτώχεια» είπε ο Υπουργός εξωτερικών του Μάλι Τιεμάν Ιμπέρ Κουλιμπαλί.

Η σύγκρουση έχει εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες στις γειτονικές χώρες.

Η ίδια η Γαλλία επιδιώκει να αποσύρει τις δυνάμεις της και να παραδώσει καθήκοντα σε ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ.

«Η πρόκληση είναι ότι υπάρχουν 300.000 άνθρωποι που εξακολουθούν να είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι από το βορρά στο νότιο τμήμα του Μάλι, άλλοι 175.000 που ζουν στις γειτονικές χώρες και σήμερα συντηρούμε 700.000 ανθρώπους που έχουν ανάγκη διατροφικής βοήθειας» είπε η Ερθαρίν Κουζέν από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Η μεγαλύτερη δυσκολία από εδώ και πέρα έγκειται στην οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας στο βόρειο τμήμα της χώρας που ελέγχεται από τους Τουαρέγκ που διεκδικούν αυτονομία.

«Είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν τον Ιούλιο, η ημερομηνία της 28ης Ιουλίου είναι τώρα επίσημη και λέμε ότι οι οικονομικές δεσμεύσεις που έγιναν σήμερα προφανώς υποστηρίζονται σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις για τη δημοκρατία στο Μάλι» είπε ο Γάλλος υπουργός ανάπτυξης Πασκάλ Κανφέν.

Προτεραιότητα για την ΕΕ που θα είναι και ο μεγαλύτερος δωρητής δεσμεύοντας πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ είναι η ανοικοδόμηση των υπηρεσιών βάσης.

Δηλαδή το νερό, η εκπαίδευση και ο ηλεκτρισμός.

Πηγή: Euronews

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ θέλουν να «προγραμματίσουν» μια συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι-Πούτιν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ θέλουν να «προγραμματίσουν» μια συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι-Πούτιν

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζέι Ντι Βανς εξήγησε ότι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια ήταν η άρνηση του Πούτιν να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Ζελένσκι, αλλά ο Τραμπ κατάφερε να αλλάξει αυτή τη στάση
LIFO NEWSROOM
Κίνα: Νέοι και άνεργοι πληρώνουν για να προσποιούνται πως δουλεύουν

Διεθνή / Κίνα: Η νέα τάση θέλει τους άνεργους να πληρώνουν για να προσποιούνται πως δουλεύουν

«Λόγω της οικονομικής μετάβασης και της ασυμφωνίας μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας, οι νέοι χρειάζονται τέτοιους χώρους για να σκεφτούν τα επόμενα βήματά τους ή για να κάνουν διάφορες μικρές δουλειές ως μεταβατικό στάδιο»
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στην Τουρκία: Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης – Βίντεο από τη στιγμή των 6,1 Ρίχτερ

Διεθνή / Σεισμός στην Τουρκία: Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης – Βίντεο από τη στιγμή των 6,1 Ρίχτερ

Τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνουν την ένταση της δόνησης και τον πανικό που ακολούθησε, καθώς μετασεισμοί – με ισχυρότερο στα 4,6 Ρίχτερ – συνεχίστηκαν για περίπου 20 λεπτά
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Στοχευμένο πλήγμα του Ισραήλ κατά δημοσιογράφων - 7 νεκροί, 5 μέλη του Αλ Τζαζίρα

Διεθνή / Γάζα: Στοχευμένο πλήγμα του Ισραήλ κατά δημοσιογράφων - 7 νεκροί, 5 μέλη του Αλ Τζαζίρα

Μεταξύ των θυμάτων στη Γάζα είναι ο ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα, Ανάς αλ Σαρίφ που βρισκόταν στη Γάζα από το ξέσπασμα του πολέμου το 2023 - Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι έπληξε «στοχοποιημένα» τον Αλ Σαρίφ, χαρακτηρίζοντάς τον «τρομοκράτη» που «παρίστανε τον δημοσιογράφο»
LIFO NEWSROOM