Ένας πίνακας του 19ου αιώνα από τον εμβληματικό καλλιτέχνη Ράτζα Ράβι Βάρμα έγινε το ακριβότερο έργο ινδικής τέχνης που έχει πωληθεί ποτέ, σημειώνοντας νέο ρεκόρ πώλησης σε δημοπρασία.
Ο πίνακας με τίτλο «Yashoda and Krishna» πωλήθηκε για 17,9 εκατ. δολάρια (περίπου 16,7 εκατ. ευρώ) σε δημοπρασία της Saffronart στο Δελχί την Τετάρτη. Ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειώσει το έργο Untitled (Gram Yatra) του MF Husain, το οποίο είχε πουληθεί για 13,8 εκατ. δολάρια πέρυσι.
Η αύξηση των πωλήσεων και των ρεκόρ υπογραμμίζει την αυξανόμενη ζήτηση για ινδική και νοτιοασιατική τέχνη, με τους συλλέκτες να ανεβάζουν τις τιμές σε νέα ύψη.
Ο Βάρμα, που γεννήθηκε το 1848 στη σημερινή πολιτεία Κεράλα, θεωρείται ευρέως πρωτοπόρος της σύγχρονης ινδικής ζωγραφικής και ένας από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες της υποηπείρου.
Το έργο αγοράστηκε από τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Cyrus Poonawalla, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του Serum Institute of India, ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εμβολίων στον κόσμο.
Σε ανακοίνωση της Saffronart, ο Poonawalla χαρακτήρισε το έργο «εθνικό θησαυρό», προσθέτοντας ότι «αξίζει να είναι διαθέσιμο στο κοινό ανά διαστήματα». «Θα προσπαθήσω να το καταστήσω αυτό εφικτό στο μέλλον», δήλωσε.
Τα έργα του Βάρμα έχουν χαρακτηριστεί «καλλιτεχνικοί θησαυροί» βάσει της ινδικής νομοθεσίας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να εξαχθούν και μπορούν να πωληθούν μόνο σε Ινδούς αγοραστές. Η πρόεδρος και συνιδρύτρια της Saffronart δήλωσε ότι η αποτίμηση αποτελεί «ισχυρή υπενθύμιση της διαχρονικής πολιτιστικής και συναισθηματικής απήχησης της ινδικής τέχνης».
Σύμφωνα με τον κατάλογο της Saffronart, το έργο προήλθε από ιδιωτική συλλογή. Οι ρεαλιστικές απεικονίσεις του Βάρμα από ινδουιστικά έπη και μυθολογία είναι ευρέως αναγνωρίσιμες στην Ινδία - σε τέτοιο βαθμό που αντίγραφά τους βρίσκονται συχνά σε οικιακά εικονοστάσια.
Το «Yashoda and Krishna» είναι ελαιογραφία σε καμβά από τη δεκαετία του 1890, όταν ο Βάρμα βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του. Απεικονίζει μια τρυφερή στιγμή μεταξύ του θεού Krishna ως παιδί και της θετής μητέρας του, Yashoda.
Στον πίνακα, η Yashoda αρμέγει μια αγελάδα, ενώ ο Krishna στέκεται δίπλα της κρατώντας ένα κύπελλο και περιμένοντας. Το παιδί έχει ένα σκανταλιάρικο βλέμμα, ενώ το πρόσωπο της Yashoda αποπνέει ζεστασιά και φροντίδα.
«Η ιδιοφυΐα του Βάρμα βρίσκεται σε αυτήν ακριβώς την ισορροπία: το ιερό αποδίδεται μέσα από το οικείο», ανέφερε το Raja Ravi Varma Heritage Foundation σε ανάρτησή του.
«Οι υφές του μεταξιού, η λάμψη των κοσμημάτων, η απαλότητα του δέρματος και η γαλήνη της αγελάδας δημιουργούν μια σκηνή που είναι ταυτόχρονα θρησκευτική και οικεία».
Η εικόνα του Krishna και της Yashoda έχει εμπνεύσει καλλιτέχνες σε όλη τη Νότια Ασία, σε τραγούδια, ναούς και παραδοσιακές ζωγραφικές μορφές. Ωστόσο, ο Βάρμα τους απεικόνισε με πιο φυσικό τρόπο, όπως σημειώνουν ιστορικοί τέχνης.
Η πώληση-ρεκόρ αναδεικνύει ότι οι συλλέκτες είναι πλέον πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερα ποσά για έργα ινδικής τέχνης με ιστορική και πολιτιστική σημασία.
Οι ειδικοί προσθέτουν ότι και η σπανιότητα συμβάλλει στην αύξηση των τιμών, καθώς πολλά αριστουργήματα καλλιτεχνών όπως ο Βάρμα, η Amrita Sher-Gil και ο VS Gaitonde βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές ή σπάνια εμφανίζονται σε δημοπρασίες.
Με πληροφορίες από BBC