Διάγγελμα Μακρόν για Ιράν: «Στέλνουμε στην Κύπρο τη φρεγάτα Le Languedoc και εναέρια μέσα»

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΓΑΛΛΙΑ ΚΥΠΡΟΣ ΙΡΑΝ Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Διάγγελμα απηύθυνε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά τη συντονισμένη επίθεση Ηνωμένων Πολιτειών και Ισραήλ κατά του Ιράν.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο κ. Μακρόν επιβεβαίωσε πως η Γαλλία θα αποστείλει επιπλέον «αντιαεροπορικά αμυντικά μέσα» και τη φρεγάτα, «Le Languedoc»

Ο Εμανουέλ Μακρόν στάθηκε και στην ενδεχόμενη ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο, τονίζοντας τα εξής: «Θα ήταν επικίνδυνη κλιμάκωση και στρατηγικό λάθος».

Εμανουέλ Μακρόν: Το διάγγελμά του για το Ιράν

Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων στο διάγγελμά του, διέταξε το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» να αποπλεύσει προς τη Μεσόγειο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκωλ» στη Μεσόγειο, επικαλούμενος τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή στο διεθνές εμπόριο. «Σήμερα, τα Στενά του Ορμούζ είναι ουσιαστικά κλειστά και από εκεί διέρχεται περίπου το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η Διώρυγα του Σουέζ και η Ερυθρά Θάλασσα βρίσκονται επίσης υπό πίεση και απειλή», εξήγησε.

«Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να συγκροτήσουμε έναν συνασπισμό ώστε να ενώσουμε πόρους, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών μέσων, για την επανέναρξη και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας σε θαλάσσιες οδούς που είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία», διαβεβαίωσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε επίσης το Ισραήλ να σταματήσει τα πλήγματα στον Λίβανο. «Τις τελευταίες ώρες ο πόλεμος επεκτάθηκε στον Λίβανο, από όπου η Χεζμπολάχ διέπραξε το μεγάλο λάθος να πλήξει το Ισραήλ και να θέσει σε κίνδυνο τον λιβανικό λαό», ανέφερε.

Εμανουέλ Μακρόν: Όσα είπε για την Κύπρο

«Αυτό θα αποτελούσε επικίνδυνη κλιμάκωση και στρατηγικό σφάλμα», πρόσθεσε, ενώ ισραηλινό πλήγμα στόχευσε την Τρίτη τα κεντρικά γραφεία ισλαμιστικής οργάνωσης συμμάχου της Χεζμπολάχ και της Χαμάς στη Σαΐντα, στο νότιο Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα «επιτεθεί» σε στρατιωτικές υποδομές της Χεζμπολάχ στην Τύρο, καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές.

«Η Χεζμπολάχ πρέπει απολύτως να σταματήσει κάθε επίθεση και καλώ το Ισραήλ να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία του Λιβάνου», δήλωσε ο Μακρόν.

Μετά το πλήγμα κατά βρετανικής βάσης στην Κύπρο, ο Μακρόν ανακοίνωσε την αποστολή «επιπλέον αντιαεροπορικών αμυντικών μέσων» και της φρεγάτας «Languedoc», η οποία «θα φτάσει ανοικτά της Κύπρου απόψε».

«Διασφαλίζουμε επίσης στενό συντονισμό με τους συμμάχους μας και τους Ευρωπαίους εταίρους μας, πρωτίστως με τους Έλληνες φίλους μας, ώστε η προσπάθεια αυτή στην Ανατολική Μεσόγειο να ενισχυθεί από πρόθυμα κράτη», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν κατήγγειλε ότι τα ισραηλινοαμερικανικά πλήγματα «πραγματοποιήθηκαν εκτός διεθνούς δικαίου». Αν και δικαιολόγησε την παρέμβαση ΗΠΑ και Ισραήλ, εξέφρασε τη λύπη του για τον τρόπο διεξαγωγής των επιχειρήσεων.

«Μαζί με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο καταστήσαμε σαφές ότι είναι επιθυμητή η άμεση παύση των επιθέσεων και ότι η διαρκής ειρήνη στην περιοχή θα επιτευχθεί μόνο μέσω της επανέναρξης των διπλωματικών διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε.

Τέλος, εκτίμησε ότι ο ιρανικός λαός πρέπει «να αποφασίσει ελεύθερα το μέλλον του».

Με πληροφορίες από Le Monde

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΑΚΡΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή / Μακρόν: Η Γαλλία αυξάνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο – Στην «πυρηνική ομπρέλα» και η Ελλάδα

Η ένταξη της Ελλάδας στη γαλλική πρωτοβουλία συνδέεται με τη στενή αμυντική συνεργασία Αθήνας και Παρισιού, η οποία αναμένεται να ανανεωθεί τον Απρίλιο, κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη του Μακρόν στην Αθήνα
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΝΗΜΕΙΟ UNESCO ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ιράν: Σοβαρές ζημιές στο Ανάκτορο Γκολεστάν από αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα στην Τεχεράνη

Το Ανάκτορο Γκολεστάν αποτελεί ένα από τα παλαιότερα ιστορικά συγκροτήματα της Τεχεράνης και κεντρικό δείγμα της περσικής αρχιτεκτονικής της περιόδου των Κατζάρων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΑΤΟ

Διεθνή / O Τραμπ λέει ότι θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία - «Φέρθηκε απαίσια»

Αιτία της απόφασης του Αμερικανού προέδρου φέρεται να είναι το γεγονός πως η Ισπανία δεν επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν ισπανικές βάσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ LA GUARDIA

Διεθνή / Σύγκρουση αεροσκάφους στη Νέα Υόρκη: «Λες και κόπηκε στα δύο» – Ξεκίνησαν οι έρευνες

Δύο πιλότοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν η πτήση AC8646 της Air Canada συγκρούστηκε με πυροσβεστικό όχημα στον διάδρομο του LaGuardia, αφήνοντας επιβάτες και αυτόπτες μάρτυρες σοκαρισμένους και εγκλωβισμένους για ώρες
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Πάνω από τα 100 δολάρια ξανά το πετρέλαιο με φόντο τη σύγχυση στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει λόγο για «παραγωγικές» συνομιλίες με την Τεχεράνη, η ιρανική πλευρά διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπήρξε επικοινωνία με την Ουάσιγκτον
THE LIFO TEAM
ΜΕΛΟΝΙ ΙΤΑΛΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Διεθνή / Απορρίφθηκε η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης στην Ιταλία – Η Μελόνι μιλά για «χαμένη ευκαιρία»

Σύμφωνα με αναλυτές, η ψήφος δεν συνδέθηκε μόνο με το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης, που θεωρήθηκε τεχνικά σύνθετο, αλλά και με ευρύτερη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση
THE LIFO TEAM
Γιατί η απειλή του Ιράν να καταστρέψει εγκαταστάσεις ύδρευσης θα μπορούσε να σημάνει καταστροφή για τις χώρες του Κόλπου

Διεθνή / Γιατί η απειλή του Ιράν για τις εγκαταστάσεις ύδρευσης ίσως σημαίνει «καταστροφή» για τις χώρες του Κόλπου;

Η εύθραυστη ισορροπία στον Κόλπο περνά μέσα από τις μονάδες αφαλάτωσης, από τις οποίες εξαρτάται η καθημερινότητα και η ασφάλεια εκατομμυρίων πολιτών
THE LIFO TEAM