Pastéis de nata: Πού θα φας το πορτογαλικό γλυκό στην Αθήνα;

Pastéis de nata: Τα γαλατοπιτάκια που λατρεύουν οι Αθηναίοι Facebook Twitter
Τα pastéis de nata αποτελούν τα signature γλυκά του Sweet Nolan. Φωτ.: Γεράσιμος Δομένικος/LIFO
0

Το pastel de nata, τo μικροσκοπικό γλυκό που συναντά κανείς σε όλη την Πορτογαλία, έχει μια απλούστατη κρέμα αρωματισμένη με κανέλα μέσα σε τραγανή και βουτυρένια βάση από λεπτό φύλλο. Η συνταγή γεννήθηκε στο μοναστήρι των Ιερωνυμιτών στο Μπελέμ: οι μοναχοί χρησιμοποιούσαν τα ασπράδια των αυγών για το κολλάρισμα των ράσων τους και τους περίσσευε ο κρόκος· έτσι, άρχισαν να φτιάχνουν τάρτες και να τις πουλούν. Πρόκειται γι' αυτά τα γαλατοπιτάκια, όπως θα τα λέγαμε εδώ, με τη φίνα κρέμα και τη χαρακτηριστική «καμένη» κρούστα, που πασπαλίζονται στο τέλος με κανέλα και άχνη. Το μυστικό της επιτυχίας τους βρίσκεται στο ψήσιμο: ο φούρνος πρέπει να είναι σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, ώστε η κρέμα να φουσκώσει και το φύλλο να γίνει κριτσανιστό. Το μυστικό της απόλαυσης στο να τα φας όσο είναι ακόμη ζεστά.

Εξαιρετικά δημοφιλή στα πιο εκλεπτυσμένα ζαχαροπλαστεία αλλά και στα micro-bakeries, τα pastéis de nata (όπως είναι στον πληθυντικό) έχουν πια τη δική τους θέση στην καθημερινότητα της Αθήνας, με την ανταπόκριση του κόσμου να είναι εντυπωσιακή.

Τα pastéis de nata ψήνονται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και για λίγο. Γι’ αυτόν τον λόγο στην Πορτογαλία χρησιμοποιούν μαργαρίνη, λόγω της αντοχής της στη θερμότητα.

Sweet Nolan

Pastéis de nata: Τα γαλατοπιτάκια που λατρεύουν οι Αθηναίοι Facebook Twitter
Τα ταρτάκια εξανεμίζονται με ταχύτατους ρυθμούς. Φωτ.: Γεράσιμος Δομένικος/LIFO

Τα pastéis de nata αποτελούν τα signature γλυκά του Sweet Nolan. Τα φτιάχνουν από τότε που πρωτοάνοιξε το μαγαζί· ήταν ένα από τα πρώτα γλυκά που δημιούργησαν και παραμένουν πολύ αγαπημένα και δημοφιλή μέχρι και σήμερα. Καθημερινά ψήνουν περίπου 250 κομμάτια και ακόμα περισσότερα τα Σαββατοκύριακα. Τα ταρτάκια εξανεμίζονται με ταχύτατους ρυθμούς. Όπως εξηγεί η head chef του Sweet Nolan, Λίζα Ματσάκη: «Πέρυσι το καλοκαίρι επισκέφθηκα την Πορτογαλία για να δοκιμάσω pastéis de nata και να δω τις διαφορές που έχουμε, πώς τα αντιλαμβάνονται εκεί σε σχέση με το πώς τα κάνουμε εμείς. Εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά: μια ζύμη πολύ πιο λεπτή από αυτή που κάνουμε εμείς και μια κρέμα πολύ πιο φλατ στη γεύση. Η κρέμα που φτιάχνουμε εμείς είναι πιο πλούσια, πιο αρωματική. Την αρωματίζουμε με ξύλα κανέλας Κεϋλάνης και την ψήνουμε πάνω σε ζύμη σφολιάτας που φτιάχνουμε εμείς. Επιπλέον, τα δικά μας pastéis de nata είναι μικρότερα σε μέγεθος από αυτά που βρίσκεις στην Πορτογαλία, όχι για λόγους οικονομίας∙ πρόκειται για μια λεπτομέρεια που αφορά την εμπειρία και τη γεύση. Όσο πιο έντονη είναι η γεύση, τόσο μικρότερη ποσότητα χρειάζεται για να αισθανθείς ότι καλύπτεσαι γευστικά».
Απόλλωνος 6Β

Temps Perdu

Pastéis de nata: Τα γαλατοπιτάκια που λατρεύουν οι Αθηναίοι Facebook Twitter
Είναι απλό γλυκό, κι εμείς το κάνουμε αρκετά έντονο γευστικά και με πολύ ιδιαίτερη υφή. Φωτ.: via Instagram

Ο Δημήτρης Δρίτσας και ο Γιάννης Βλασίου δημιούργησαν πέρυσι έναν νέο φούρνο στον Πειραιά, ενώ πρόσφατα άνοιξαν και δεύτερο κατάστημα στο Σύνταγμα. Και στους δύο φούρνους σερβίρουν αυτά τα δημοφιλή πορτογαλικά pastries. Η ιστορία του Temps Perdu ξεκίνησε χρόνια πριν, όταν ο Γιάννης έφερε από ένα ταξίδι στην Πορτογαλία ένα κουτάκι με δύο pastéis de nata στον Δημήτρη. Ο Δημήτρης είπε: «Δεν είχα ξαναδοκιμάσει, και από τότε που τα έφαγα έγιναν από τα αγαπημένα μου. Είναι απλό γλυκό, κι εμείς το κάνουμε αρκετά έντονο γευστικά και με πολύ ιδιαίτερη υφή. Το pastel de nata που φτιάχνουμε είναι τραγανό, με μια λεπτή στρώση σφολιάτας, και η υφή της κρέμας του δεν είναι σφιχτή και δεμένη, όπως στις κλασικές κρέμες, αλλά λίγο πιο ρευστή. Προσπαθούμε να το κρατήσουμε όσο πιο κοντά γίνεται στην αυθεντική πορτογαλική γεύση, χωρίς πολλά-πολλά. Τα pastéis de nata ψήνονται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και για λίγο χρόνο. Γι’ αυτόν τον λόγο στην Πορτογαλία χρησιμοποιούν μαργαρίνη, λόγω της αντοχής της στη θερμότητα – το βούτυρο καίγεται στους 250°C. Παρ’ όλα αυτά, εμείς καταφέρνουμε να χρησιμοποιούμε βούτυρο στη συνταγή, πράγμα που προσφέρει στα γλυκά τη χαρακτηριστική τους γεύση και υφή. Από αρωματικά χρησιμοποιούμε μόνο φλούδα λεμονιού και κανέλα Κεϋλάνης».
Καραΐσκου 114, Πειραιάς / Αξαρλιάν 2, Αθήνα

Μονόκερος

Pastéis de nata: Τα γαλατοπιτάκια που λατρεύουν οι Αθηναίοι Facebook Twitter
Ο κόσμος τα λατρεύει, τα αγοράζουν φανατικά. Jεφουρνίζουμε από 30 μέχρι 70 ταρτάκια την ημέρα και γίνονται ανάρπαστα. Φωτ.: via Instagram

Ο Γιώργος Χατζηιωαννίδης, που έχει έναν μικρό φούρνο στο Παγκράτι, τον Μονόκερο, λέει τη δική του ιστορία για το πώς ξεκίνησε να φτιάχνει κι εκείνος στο μαγαζί του τα δικά του γαλατοπιτάκια: «Η πρώτη φορά που έφτιαξα pastéis de nata ήταν όταν ανέλαβα το Sweet Nolan. Ένα από τα πρώτα πράγματα που μου ζήτησαν να φτιάξω ήταν αυτά τα γλυκά ταρτάκια. Μέχρι τότε δεν ήξερα τι ήταν· έμαθα όμως, τα έφτιαξα και έγιναν μεγάλη επιτυχία. Η γεύση τους είναι πολύ οικεία και αρέσει πολύ στον κόσμο. Όταν ανοίξαμε τον Μονόκερο, σκέφτηκα “γιατί να μην κάνω κι εγώ;”. Έφτιαξα ένα ζυμάρι για κρουασάν και μια ελαφριά και ρευστή κρέμα. Ως γλυκό είναι πολύ απλό και άμεσο στην προσέγγισή του. Είναι χρονοβόρο, ωστόσο δεν θέλει τρομερή μαεστρία. Ο κόσμος τα λατρεύει, τα αγοράζουν φανατικά. Ξεφουρνίζουμε από 30 μέχρι 70 ταρτάκια την ημέρα και γίνονται ανάρπαστα».
Φαίδρου 4, Παγκράτι

Zillion’s

Pastéis de nata: Τα γαλατοπιτάκια που λατρεύουν οι Αθηναίοι Facebook Twitter
Τα σερβίρουν ζεστά και τα πασπαλίζουν με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Φωτ.: via instagram. Φωτ.: via Instagram

Το pastel de nata είναι το «παιδί» μιας crème brûlée και ενός κρουασάν. Τα pastéis de nata που θα βρεις στο Zilliοn’s, τόσο στο Παγκράτι όσο και στο Σύνταγμα, είναι ταρτάκια με σφολιάτα και κρέμα ζαχαροπλαστικής. Στο δικό τους μαγαζί έκαναν το μεγάλο «μπαμ» και άρχισαν όλοι να τα αναζητούν όταν κυκλοφόρησε το «Poor Things» στους κινηματογράφους και είδαν την Μπέλα Μπάξτερ να τα καταβροχθίζει. Τα σερβίρουν ζεστά και τα πασπαλίζουν με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Αρχιμήδους 2-4, Παγκράτι / 28ης Οκτωβρίου, Ψυχικό / Διονύσου 69, Κηφισιά

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ