Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή Facebook Twitter
Το όνομα του μαγαζιού δεν είναι τυχαίο: το μενού πράγματι αριθμεί δώδεκα πιάτα συν τέσσερις προτάσεις ημέρας που ανανεώνονται συχνά, ανάλογα με τη διάθεση του σεφ και την εποχικότητα των υλικών. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Στο κέντρο της Αθήνας, εκεί που οι πεζόδρομοι σφύζουν από ζωή και οι μυρωδιές μπλέκονται με τις κουβέντες των περαστικών, άνοιξε πριν από λίγο καιρό το νέο γαστρονομικό στοίχημα του βραβευμένου με ένα αστέρι Michelin σεφ Παύλου Κυριάκη, Δώδεκα Πιάτα. Πρόκειται για το αδελφάκι του εστιατορίου με το ίδιο όνομα που λειτου«ργεί με επιτυχία εδώ και ενάμιση χρόνο λειτουργεί στο Κουκάκι. Το όνομα του μαγαζιού δεν είναι τυχαίο: το μενού πράγματι αριθμεί δώδεκα πιάτα, είναι κάτι σαν δωδεκάλογος της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, συν τέσσερις προτάσεις ημέρας που ανανεώνονται συχνά, ανάλογα με τη διάθεση του σεφ και την εποχικότητα των υλικών. «Επέλεξα έναν μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, αυτά που θα ήθελα να φάω κι εγώ σε ένα εστιατόριο», λέει ο σεφ και προσθέτει: «Δίνω έμφαση στην καλή πρώτη ύλη, γι’ αυτό συνεργάζομαι με συγκεκριμένους προμηθευτές». 

Ο χώρος θυμίζει παλιά αθηναϊκή τραπεζαρία κι έχει μια νοσταλγική διάθεση που σε κάνει να νιώθεις οικεία από το πρώτο λεπτό. Τα λευκά τραπεζομάντιλα και οι ξύλινες καρέκλες καφενείου στήνουν σκηνικό αστικής απλότητας, ενώ το μωσαϊκό στο δάπεδο και ο απαλός φωτισμός προσθέτουν τη σωστή δόση ζεστασιάς. Οι τοίχοι, ντυμένοι με ξύλο στο χρώμα της καρυδιάς, φιλοξενούν πίνακες που συνδυάζουν χιούμορ και ελληνικότητα: τσολιάδες, Καρυάτιδες αλλά και έναν σουβλατζή της γειτονιάς – όλα με μια παιχνιδιάρικη διάθεση. Μέσα, η τζαμαρία οδηγεί το βλέμμα προς τον πεζόδρομο, ενώ έξω μερικά τραπεζάκια δίνουν το στίγμα της ανοιχτής, εξωστρεφούς αθηναϊκής κουλτούρας.

Το Δώδεκα Πιάτα είναι ένα εστιατόριο που ξανασυστήνει την ελληνική κουζίνα με σεβασμό και προσωπικότητα.

Το βραβευμένο και αστεράτο βιογραφικό του σεφ σε αναγκάζει να τον ρωτήσεις πώς αντιμετωπίζει μια παραδοσιακή κουζίνα με λιγότερες ίσως τεχνικές απαιτήσεις. Η απάντησή του είναι ξεκάθαρη: «Σε κάθε περίπτωση μαγειρεύω με την ίδια υπευθυνότητα». 

Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή Facebook Twitter
Ο βραβευμένος με ένα αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή Facebook Twitter
Η τυροκαυτερή είναι ίσως ό,τι πιο αληθινό έχεις δοκιμάσει τελευταία. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το ταξίδι ξεκινά με τα ορεκτικά. Η τυροκαυτερή (€7) είναι ίσως ό,τι πιο αληθινό έχεις δοκιμάσει τελευταία: έρχεται ζεστή, κρεμώδης, με εμφανή την υφή της φέτας και του ανθότυρου, ενισχυμένη με πιπεριά Φλωρίνης, μια γενναιόδωρη δόση καλού ελαιόλαδου και καυτερή πιπεριά που κάνει αισθητή την παρουσία της. Συνοδεύεται από αχνιστό, αφράτο ψωμί. Τα αμπελοφάσουλα (€9) έρχονται ζεστά και τραγανά, με αρωματικό δυόσμο, μυρώνια, φρέσκο κρεμμυδάκι και λεμόνι, και το κατσικίσιο τυρί τούς προσθέτει μια ντελικάτη λιπαρότητα.

Από τα πιάτα ημέρας, οι λαχανοντολμάδες (€12) είναι μια ευχάριστη επιστροφή στα κλασικά, σερβιρισμένοι σε πήλινο, με πλούσιο αυγολέμονο που μοσχοβολάει. Ο μοσχαρίσιος κιμάς είναι στιβαρός, με σωστό ζύγισμα ρυζιού, και η οξύτητα του λεμονιού ξυπνά τη γεύση. Ίσως το λάχανο να ήθελε λίγο λιγότερο βράσιμο, αλλά η συνολική εμπειρία είναι απολαυστική. 

Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή Facebook Twitter
Οι λαχανοντολμάδες είναι μια ευχάριστη επιστροφή στα κλασικά, σερβιρισμένοι σε πήλινο, με πλούσιο αυγολέμονο. Φωτ.: Νίκη Μηταρέα/LIFO
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή Facebook Twitter
Kεμπάπ με κιμά μοσχαρίσιο, πρόβειο και χοιρινό, σχεδόν χωρίς καθόλου λίπος, που σερβίρονται πάνω σε σάλτσα ντομάτας και χειροποίητη πίτα. Φωτ.: Νίκη Μηταρέα/LIFO

Η μακαρονάδα με μοσχαρίσια μάγουλα και ουρά (€21) είναι ένα πιάτο που κλέβει την παράσταση. Η σάλτσα έχει εκείνο το βαθύ, μεστό άρωμα του αργού μαγειρέματος, ενώ η ξερή μυζήθρα και το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι σφραγίζουν κάθε μπουκιά, δίνοντάς της χαρακτήρα. Είναι ένα πιάτο που εκφράζει το ελληνικό umami, την απόλαυση που δεν χρειάζεται εξηγήσεις.

Ο χειροποίητος γύρος χοιρινός (€12) με γλυκό μπούκοβο και δεντρολίβανο δεν ενθουσιάζει. Παρότι καλών προθέσεων, έρχεται στεγνός, στερώντας τη χαρά που υπόσχεται η μυρωδιά του. Ακολουθούν τα κεμπάπ (€12) με κιμά μοσχαρίσιο, πρόβειο και χοιρινό, σχεδόν χωρίς καθόλου λίπος, που σερβίρονται πάνω σε σάλτσα ντομάτας και χειροποίητη πίτα. Η σάλτσα, γλυκιά, κλέβει τη λάμψη από τα κεμπάπ, που θα κέρδιζαν πολύ αν ήταν πιο ζουμερά. 

Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή Facebook Twitter
Τα λευκά τραπεζομάντιλα και οι ξύλινες καρέκλες καφενείου στήνουν σκηνικό αστικής απλότητας. Φωτ.: Νίκη Μηταρέα/LIFO
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή Facebook Twitter
Η μακαρονάδα με μοσχαρίσια μάγουλα και ουρά κλέβει την παράσταση. Φωτ.: Νίκη Μηταρέα/LIFO

Ανάμεσα στα πιάτα του μενού βρίσκεις και ψάρια –σαρδέλες ψητές (€13) με ντομάτα και μαϊντανό, τσιπούρα με ρεβιθάδα (€19) αρωματισμένη με δενδρολίβανο και λεμόνι–, έναν μουσακά (€14) με μοντέρνα ματιά, αλλά και τηγανητές πατάτες που μπορούν να «αναβαθμιστούν» με βιολογικά αυγά ή χοιρινό λουκάνικο, ένα comfort πιάτο για όσους αναζητούν κάτι πιο απλό αλλά ουσιαστικό. Το φινάλε είναι νοσταλγικό και παιχνιδιάρικο: μωσαϊκό (€7) με παγωτό βανίλια χωρίς ζάχαρη, διακριτικά αλμυρή καραμέλα και καραμελωμένα καρύδια. Μια οικεία, γλυκιά ανάμνηση, παρουσιασμένη με την κομψότητα ενός αθηναϊκού εστιατορίου.

Η οινική λίστα είναι μικρή, προσεκτικά επιλεγμένη από τον ελληνικό αμπελώνα, αν και οι τιμές τσιμπάνε λίγο. Το σέρβις έχουν αναλάβει νέοι άνθρωποι, ευγενικοί, χαμογελαστοί και με πραγματική όρεξη να εξυπηρετήσουν. Το Δώδεκα Πιάτα είναι ένα εστιατόριο που ξανασυστήνει την ελληνική κουζίνα με σεβασμό και προσωπικότητα. Δεν επιδιώκει να σοκάρει, ούτε να εντυπωσιάσει με περίτεχνες τεχνικές∙ θέλει απλώς να σε κάνει να θυμηθείς γιατί αγαπάς το ελληνικό τραπέζι. 

Δώδεκα Πιάτα, Ρόμβης 9, Αθήνα, 210 3317215

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT