ΥΠΠΟ: Αποκατάσταση της γέφυρας που οδηγεί στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας

ΥΠΠΟ: Αποκατάσταση της γέφυρας που οδηγεί στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας Facebook Twitter
Φωτ. ΥΠΠΟ
0

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στην προστασία και αποκατάσταση της γέφυρας που οδηγεί στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, καθώς και στη στερέωση του δυτικού αναλήμματος (controscarpa).

Το έργο αποκατάστασης της γέφυρας, υλοποιείται βάσει ολοκληρωμένης αρχιτεκτονικής, στατικής και γεωτεχνικής μελέτης, η οποία εκπονήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, διά της αρμόδιας Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Αυτή η παρέμβαση περιλαμβάνεται στο Διαχειριστικό Στρατηγικό Σχέδιο για την προστασία και ανάδειξη των οχυρωματικών συστημάτων της Κέρκυρας, το οποίο εκπόνησε το Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το 2022.

Ήδη τα πρώτα έργα που υπέδειξε το στρατηγικό σχέδιο, όπως η αποκατάσταση του προμαχώνα των Επτά Ανέμων και η στερέωση των βραχωδών πρανών, στο Παλαιό Φρούριο, ολοκληρώνονται, εντός του 2025, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Η αποκατάσταση της γέφυρας πρόσβασης στο Παλαιό Φρούριο αποτελεί προτεραιότητα για το ΥΠΠΟ, μαζί με την αποκατάσταση των επικινδύνων τμημάτων του τείχους.

ΥΠΠΟ: Αποκατάσταση της γέφυρας που οδηγεί στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας Facebook Twitter
Άποψη τμήματος του αντικρημνού, της κλίμακας καθόδου και των επιχρισμάτων των νεώτερων προκτισμάτων / ΥΠΠΟ
ΥΠΠΟ: Αποκατάσταση της γέφυρας που οδηγεί στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας Facebook Twitter
Άποψη του Παλαιού Φρουρίου και της γέφυρας από ψηλά / ΥΠΠΟ

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ, υλοποιείται από πόρους του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ιόνια Νησιά», του ΕΣΠΑ 2021-2027.

«Τα Φρούρια της Κέρκυρας αποτελούν εμβληματικό οχυρωματικό σύνολο και τμήμα της Παλιάς Πόλης, ενταγμένης, από το 2007, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η γέφυρα του Παλαιού Φρουρίου είναι η μοναδική πρόσβαση στο εσωτερικό του μνημείου. Εξυπηρετεί πεζούς και τροχοφόρα, που καλύπτουν τις ανάγκες των υπηρεσιών και των φορέων που φιλοξενούνται στο Φρούριο, όπως το Ιστορικό Αρχείο, η Δημόσια Βιβλιοθήκη, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων, το αναψυκτήριο του ΟΔΑΠ, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος», ανέφερε αρχικά για το έργο η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Η παθολογία της γέφυρας και του αντικρημνού είχε αποτυπωθεί στο εγκεκριμένο, από το 2022, Διαχειριστικό Στρατηγικό Σχέδιο για το οχυρωματικό συγκρότημα. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, προτάθηκε η εκπόνηση μελέτης για τη συνολική αποκατάσταση της γέφυρας και την ανάδειξη του αντικρημνού. Κατά την πρόσφατη αυτοψία μας διαπιστώσαμε την αναγκαιότητα αποκατάστασης της γέφυρας και του αντικρημνού ως άμεση προτεραιότητα, μετά και την απομάκρυνση των πρόχειρων κατασκευών, από την υγρή τάφρο. Με την ολοκλήρωση του έργου, θα εξασφαλιστεί η ασφαλής χρήση της γέφυρας και θα αναδειχθεί αισθητικά η πρόσβαση στο εμβληματικό Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας», κατέληξε.

Το Παλαιό Φρούριο δεσπόζει σε βραχώδη χερσόνησο στο ανατολικό άκρο της Παλιάς Πόλης. Η γέφυρα, που ενώνει τον δυτικό αντικρημνό (controscarpa) με τον ανατολικό κρημνό (scarpa) και την κεντρική πύλη (Porta Maggiore), είναι τοποθετημένη πάνω από την υγρή τάφρο (fossa). Αρχικά, κατασκευάστηκε από τους Ενετούς, τον 16ο αιώνα, μετά τη μετατροπή της χερσονήσου σε τεχνητό νησί, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των οχυρώσεων. Η υφιστάμενη γέφυρα στηρίζεται σε έξι λιθόκτιστα βάθρα, με κατάστρωμα σύμμεικτης μεταλλικής κατασκευής.

ΥΠΠΟ: Αποκατάσταση της γέφυρας που οδηγεί στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας Facebook Twitter
Άποψη της παθολογίας της γέφυρας / ΥΠΠΟ
ΥΠΠΟ: Αποκατάσταση της γέφυρας που οδηγεί στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας Facebook Twitter
Άποψη της παθολογίας της γέφυρας / ΥΠΠΟ

Ωστόσο, η πολυετής έκθεση σε διαβρωτικό περιβάλλον και η ανεπαρκής συντήρηση οδήγησαν σε σοβαρές φθορές στον μεταλλικό φορέα και τον οπλισμό του σκυροδέματος. Το έργο της αποκατάστασης προβλέπει:

  • Την ανακατασκευή του καταστρώματος με νέο μεταλλικό φορέα, ελαφρύτερο και αισθητικά βελτιωμένο, με ενσωματωμένες υποδομές Η/Μ και αποχέτευσης,
  • Τη στερέωση και συντήρηση των βάθρων, με στόχο τη μακροχρόνια αντοχή της κατασκευής,
  • Την αφαίρεση ασύμβατων κατασκευών στη ζώνη της τάφρου, όπως τα πλατύσκαλα και τα νεότερα δάπεδα σκυροδέματος,
  • Τον καθαρισμό και την αποκατάσταση του αντικρημνού, συμπλήρωση της τοιχοποιίας, όπου απαιτείται και κατασκευή καναλιού απορροής όμβριων υδάτων,
  • Την αναδιαμόρφωση της κλίμακας καθόδου προς την τάφρο, με εργονομικά και ιστορικά συμβατές διαστάσεις
ΥΠΠΟ: Αποκατάσταση της γέφυρας που οδηγεί στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας Facebook Twitter
Άποψη του Φρουρίου και της υγρής τάφρου / ΥΠΠΟ

ΥΠΠΟ: Αποκατάσταση της γέφυρας που οδηγεί στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας Facebook Twitter
Άποψη της γέφυρας και της εισόδου στο Φρούριο / ΥΠΠΟ
 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτισμός / Μενδώνη από Ουάσινγκτον: «Ο Πολιτισμός αποτελεί συνδετική και ενοποιητική δύναμη ανάμεσα στις δύο χώρες»

Η Λίνα Μενδώνη είχε για δεύτερη φορά συνάντηση εργασίας με τον ανώτερο αξιωματούχο του αμερικάνικου υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Δρ Darren Beattie
LIFO NEWSROOM
Η Chanel μεταμόρφωσε έναν εγκαταλελειμμένο σταθμό του μετρό σε πασαρέλα στη Νέα Υόρκη

Πολιτισμός / Η Chanel μεταμόρφωσε έναν εγκαταλελειμμένο σταθμό του μετρό σε πασαρέλα στη Νέα Υόρκη

Η επίδειξη Métiers d’Art, που η Chanel παρουσιάζει κάθε Δεκέμβριο σε κάποιον εντυπωσιακό προορισμό, από την Ιαπωνία μέχρι τη Σενεγάλη, είναι αφιερωμένη στα ιστορικά ατελιέ που έχει εντάξει στο δυναμικό της για να διατηρήσει ζωντανή την παραδοσιακή τεχνική
LIFO NEWSROOM
Είδαμε την έκθεση με τα 83 αριστουργήματα στο Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Πολιτισμός / Είδαμε την έκθεση με τα 83 αριστουργήματα στο Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Η εξέλιξη της τέχνης από τον ιμπρεσιονισμό έως την ποπ αρτ ξεδιπλώνεται μέσα από έργα 45 κορυφαίων δημιουργών της νεότερης και σύγχρονης τέχνης, συνθέτοντας ένα μοναδικό και συναρπαστικό εικαστικό πανόραμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ανδρέας Μαλλουρής: An Evening Botanist

Πολιτισμός / An Evening Botanist: Θεραπεία, επιθυμία και απόλαυση σε μια έκθεση

Στην έκθεση An Evening Botanist ο Ανδρέας Μαλλουρής εξετάζει πώς διαφορετικές πρακτικές που συνδέονται με τη θεραπεία, τη σωματική επιθυμία και την απόλαυση, ενεργοποιούν υλικότητες και μέσω αυτών, το κοινωνικό σώμα. Η έκθεση αναπτύσσεται στο όριο ανάμεσα στο χειρουργικό και το ερωτικό, μεταφέροντας κλινικές διαδικασίες σε ένα γλυπτικό λεξιλόγιο.
LIFO NEWSROOM
Ελληνικός …Ντίκενς, Μάικλ Κέιν και μια ταινία-σοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ελληνικός …Ντίκενς, Μάικλ Κέιν και μια ταινία-σοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» που αφήνει τους θεατές συγκλονισμένους, η τελευταία παράσταση του Μάικλ Κέιν και της Γκλέντα Τζάκσον, μια ελληνική διασκευή της «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας» και μια ιρλανδική ιστορία ενηλικίωσης, υποψήφια για βραβείο LUX, στο κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Σταύρος Ξαρχάκος: Η δήλωσή του υπέρ του Γιώργου Χατζιδάκι αναφορικά με την περιοδεία αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι

Πολιτισμός / Σταύρος Ξαρχάκος: «Η συζήτηση για τις συναυλίες πρέπει να τελειώνει εδώ - Τα υπόλοιπα είναι απλώς κουτσομπολιό»

Η δήλωση του Σταύρου Ξαρχάκου υπέρ του Γιώργου Χατζιδάκι, ο οποίος αντιδρά νομικά στην περιοδεία-αφιέρωμα στον πατέρα του, χωρίς την άδειά του
LIFO NEWSROOM