Νεκρός ο «πρωθυπουργός» των Χούτι της Υεμένης από ισραηλινές επιδρομές

Νεκρός ο «πρωθυπουργός» των Χούτι της Υεμένης από ισραηλινές επιδρομές Facebook Twitter
Φωτογραφία από τις εκρήξεις στη Σαναά της Υεμένης - Οι Χούτι επιβεβαιώνουν τον θάνατο του «πρωθυπουργού» τους / EPA
0

Ο «πρωθυπουργός» των ανταρτών Χούτι της Υεμένης και πολλοί υπουργοί της κυβέρνησής τους σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιδρομών, την Πέμπτη, στην πρωτεύουσα Σαναά.

Με ανακοίνωσή τους, οι αντάρτες Χούτι, επιβεβαίωσαν ότι ο Άχμεντ αλ Ραχούι είναι νεκρός.

«Ανακοινώνουμε τον μαρτυρικό θάνατο του μαχητή Άχμεντ αλ Ραχούι, του επικεφαλής της κυβέρνησης, μαζί με πολλούς από τους υπουργούς του, στην επίθεση που πραγματοποίησε την Πέμπτη ο ισραηλινός εχθρός σε συνάντηση αυτών, στη Σαναά», υπογράμμισε ανακοίνωση των Χούτι, την οποία μετέδωσε το τηλεοπτικό τους δίκτυο Al-Massirah.

Στην ίδια ανακοίνωση, υπογραμμίζεται, ότι «πολλοί από τους συναδέλφους τους τραυματίστηκαν, ορισμένοι σοβαρά».

Οι Χούτι ανέφεραν επιθέσεις στη Σαναά την Πέμπτη, χωρίς να διευκρινίζουν τους στόχους των επιθέσεων. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε «στρατιωτικό στόχο» στην πρωτεύουσα της Υεμένης.

Ο Αχμαντ Γκαλέμπ αλ Ραχούι έγινε πρωθυπουργός πριν από περίπου ένα χρόνο. Ο de facto ηγέτης της κυβέρνησης των Χούτι, ωστόσο, ήταν ο αναπληρωτής του, Μοχάμεντ Μόφταχ, που από το Σάββατο ανέλαβε τα καθήκοντα του πρωθυπουργού. Ο Ραχούι θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό «διακοσμητικό πρόσωπο», όπως χαρακτηριστικά τον περιγράφει ο διεθνής Τύπος και τα πρώτα δημοσιεύματα για τον θάνατό του, υπογραμμίζουν, ότι ο αλ Ραχούι δεν ανήκε στον εσωτερικό κύκλο της ηγεσίας των Χούτι.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τα μαχητικά του αεροσκάφη έπληξαν ένα συγκρότημα στην περιοχή της Σαναά όπου είχαν συγκεντρωθεί ανώτερα στελέχη των Χούτι, περιγράφοντας την επίθεση ως «πολύπλοκη επιχείρηση» που κατέστη δυνατή χάρη στη συλλογή πληροφοριών και την αεροπορική υπεροχή. Την Πέμπτη, ισραηλινές πηγές ανέφεραν, ότι οι στόχοι ήταν διάφορες τοποθεσίες όπου είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός ανώτερων αξιωματούχων των Χούτι, προκειμένου να παρακολουθήσουν μια τηλεοπτική ομιλία που κατέγραψε ο ηγέτης Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούτι.

Από τον Οκτώβριο του 2023, με την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα εναντίον της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς, οι προσκείμενοι στο Ιράν Χούτι έχουν επιτεθεί εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα -κινήσει που οι ίδιοι περιγράφουν ως πράξεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.
 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Christopher Anderson

Διεθνή / Ο Christopher Anderson «αποδομεί» με τον φακό του την αψεγάδιαστη εικόνα των ανθρώπων του Τραμπ

Ο Αμερικανός φωτογράφος εξηγεί ότι στόχος του δεν ήταν να προκαλέσει, αλλά να αποτυπώσει την πολιτική εξουσία χωρίς φίλτρα, μακριά από τη στιλιζαρισμένη εικόνα που επιβάλλει το Trumpworld
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανακοινώνει νέους νόμους κατά της ρητορικής μίσους, παραδεχόμενος ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα πριν από τη σφοδρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας
THE LIFO TEAM
O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τα τρανς άτομα
THE LIFO TEAM