Ισραήλ: Πρώτα η απελευθέρωση όλων των ομήρων, μετά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ισραήλ: Πρώτα η απελευθέρωση όλων των ομήρων, μετά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Το Ισραήλ εξακολουθεί να απαιτεί την απελευθέρωση «όλων των ομήρων» που κρατούνται για 684η ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας, όπως δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο την Τρίτη, λίγο μετά την υποβολή νέας πρότασης από τους μεσολαβητές για κατάπαυση του πυρός διάρκειας δύο μηνών και επιστροφή των αιχμαλώτων σε δύο στάδια.

Ύστερα από 22 μήνες πολέμου, η Χαμάς ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποδέχεται την πρόταση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ για 60ήμερη εκεχειρία, συνοδευόμενη από την απελευθέρωση ομήρων σε δύο φάσεις.

Σύμφωνα με ισραηλινή κυβερνητική πηγή, το Ισραήλ «δεν έχει αλλάξει» στάση και συνεχίζει να «απαιτεί την απελευθέρωση όλων των ομήρων» με βάση τις αρχές που έχει θέσει η κυβέρνηση Νετανιάχου για τον τερματισμό του πολέμου. «Βρισκόμαστε στην τελική, αποφασιστική φάση του πολέμου εναντίον της Χαμάς και δεν θα αφήσουμε κανέναν όμηρο πίσω», πρόσθεσε η ίδια πηγή, επισημαίνοντας ότι αναμένεται επίσημη απάντηση προς τους μεσολαβητές.

Γάζα: Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού 

Η διπλωματική κινητικότητα εξελίσσεται ενώ ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί προπαρασκευαστικές επιχειρήσεις για την κατάληψη της πόλης της Γάζας και γειτονικών προσφυγικών καταυλισμών, με στόχο την εξουδετέρωση της Χαμάς και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Το Κατάρ χαρακτήρισε την απάντηση της Χαμάς «πολύ θετική», σημειώνοντας πως η πρόταση αποτελεί σχεδόν πιστό αντίγραφο αμερικανικής πρότασης που είχε ήδη αποδεχθεί το Ισραήλ. Ωστόσο, το εμιράτο απέφυγε να μιλήσει για «επιτυχία».

Η πρόταση στηρίζεται σε προηγούμενο σχέδιο του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ, που προέβλεπε την απελευθέρωση 10 ζωντανών ομήρων και την επιστροφή 18 σορών, με αντάλλαγμα δίμηνη κατάπαυση πυρός και έναρξη διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με την ισραηλινή ραδιοφωνία Kan.

«Η Χαμάς και οι άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις ελπίζουν ότι ο Νετανιάχου δεν θα θέσει εμπόδια στην εφαρμογή της συμφωνίας», δήλωσε στο AFP ο Ιζάτ αρ Ρισκ, μέλος του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης.

Ακροδεξιοί υπουργοί προειδοποίησαν τον Νετανιάχου να μην «συνθηκολογήσει» για τη Γάζα

Στο εσωτερικό του Ισραήλ, ακροδεξιοί υπουργοί, με προεξάρχοντα τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, προειδοποίησαν τον Νετανιάχου να μην «συνθηκολογήσει» με τη Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει εντολή για μερική συμφωνία».

Από την πλευρά της Χαμάς, ο Μπασέμ Ναΐμ κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι επιδιώκει τη συνέχιση του πολέμου, «τη γενοκτονία και την εθνοκάθαρση», όπως ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε μέσω Facebook.

Παρά τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες, δεν έχει υπάρξει ακόμη συνολική συμφωνία για τερματισμό των εχθροπραξιών. Ο πόλεμος, που ξεκίνησε με την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές στη Γάζα.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 49 εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, αν και τουλάχιστον 27 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Δύο προηγούμενες συμφωνίες εκεχειρίας, τον Νοέμβριο του 2023 και στις αρχές του 2025, οδήγησαν στην απελευθέρωση δεκάδων ομήρων -ζωντανών και νεκρών- με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση εκατοντάδων Παλαιστινίων από ισραηλινές φυλακές.

Η νέα πρόταση υποβλήθηκε αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης ενέκρινε σχέδιο για την κατάληψη της πόλης της Γάζας, το οποίο παρουσίασε την Τρίτη το γενικό επιτελείο στο υπουργείο Άμυνας.

Γάζα: Τουλάχιστον 48 νεκροί την Τρίτη

Στο πεδίο, η παλαιστινιακή πολιτική προστασία έκανε λόγο για τουλάχιστον 48 νεκρούς χθες στη Γάζα, κυρίως από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στις συνοικίες Ζαϊτούν και Σάμπρα. «Οι εκρήξεις δεν σταματούν στη Σάμπρα. Άρματα, πυροβολικό και drones βάλλουν αδιάκοπα», δήλωσε κάτοικος στο AFP.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε πως επιχειρεί για να καταστρέψει στρατιωτικές «δυνατότητες» της Χαμάς, τηρώντας το διεθνές δίκαιο και λαμβάνοντας «εύλογες προφυλάξεις» για την προστασία αμάχων. Παράλληλα, ανακοίνωσε πλήγμα στη Χαν Γιούνις με στόχο μαχητή της Χαμάς.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό ιστότοπο Walla, η 99η μεραρχία βρίσκεται κοντά στην πλήρη κατάληψη της συνοικίας Ζαϊτούν, με «επόμενο στόχο» τη συνοικία Σάμπρα.

Από το ξέσπασμα του πολέμου, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας ζουν υπό πολιορκία, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί για επικείμενο μαζικό λιμό. Το Ισραήλ απορρίπτει τις κατηγορίες ότι προκαλεί σκόπιμα πείνα και διαβεβαιώνει πως επιτρέπει την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο ΟΗΕ, πάντως, κατήγγειλε χθες ότι δεν του δίνονται άδειες για τη διανομή σκηνών, ενώ το ισραηλινό σχέδιο κατάληψης της πόλης της Γάζας προβλέπει μετακίνηση των κατοίκων προς τον νότο.

Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στοίχισε τη ζωή σε 1.219 ανθρώπους στο Ισραήλ, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Έκτοτε, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 62.064 Παλαιστινίων, επίσης στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, τα οποία ο ΟΗΕ θεωρεί αξιόπιστα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επείγουσα βοήθεια από το Ισραήλ στο Νότιο Σουδάν, εν μέσω φημών για μετεγκατάσταση Παλαιστινίων

Διεθνή / Επείγουσα βοήθεια από το Ισραήλ στο Νότιο Σουδάν, εν μέσω φημών για μετεγκατάσταση Παλαιστινίων

Η Γάζα μαστίζεται από λιμό, όμως το Ισραήλ ανακοινώνει βοήθεια στο Σουδάν - ένα από τα μέρη που φημολογείται ότι προετοιμάζει το Τελ Αβίβ για να μετεγκατεσταθούν οι εκδιωχθέντες Παλαιστίνιοι
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταρρέει το αφήγημα Ερντογάν για το ΚΑΑΝ: Απόπειρα να «μαζευτούν» οι δηλώσεις Φιντάν για τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Διεθνή / Οι δηλώσεις Φιντάν αποκάλυψαν το πρόβλημα Ερντογάν με το μαχητικό KAAN αλλά και κάτι βαθύτερο

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ παραδέχτηκε ότι οι κυρώσεις CAATSA εμποδίζουν την παραγωγή του μαχητικού KAAN - Η Τουρκία επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα καθώς αποκαλύπτεται το πόσο ευάλωτη είναι η τουρκική αμυντική βιομηχανία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Η ιστορία της Ζανγκ Γιαντί: Από τα ταξίδια στο Θιβέτ στη φυλακή στην Κίνα

Διεθνή / Ζανγκ Γιαντί: Η φοιτήτρια που έγινε φωνή για το Θιβέτ και χάθηκε στην Κίνα

Η υπόθεση της 22χρονης Ζανγκ Γιαντί συγκλονίζει: μετά από ταξίδι στο Θιβέτ και δράση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνελήφθη στην Κίνα με την κατηγορία της «υποκίνησης σε ανταρσία»
LIFO NEWSROOM
Σκωτία: Ξεχωριστές τουαλέτες για αγόρια και κορίτσια στα σχολεία με βάση το βιολογικό φύλο

Διεθνή / Σκωτία: Ξεχωριστές τουαλέτες στα σχολεία με βάση το βιολογικό φύλο - Η οδηγία για τους τρανς μαθητές

Τον Απρίλιο, δικαστής αποφάνθηκε ότι τα σχολεία στη Σκωτία οφείλουν να παρέχουν τουαλέτες χωριστές για κάθε φύλο, αφού ορισμένα διέθεταν αποκλειστικά ουδέτερες εγκαταστάσεις
LIFO NEWSROOM
Η «Σιδηρά Κυρία» της Ιαπωνίας Σανάε Τακαίτσι θέλει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός

Διεθνή / Η «Σιδηρά Κυρία» της Ιαπωνίας Σανάε Τακαίτσι θέλει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός

Η Σανάε Τακαίτσι, η «Σιδηρά Κυρία» της Ιαπωνίας, διεκδικεί την πρωθυπουργία, αντιμετωπίζοντας τον Σιντζίρο Κοϊζούμι - Οι πολιτικές της θέσεις, τα επιτεύγματα και τις προκλήσεις της για την ηγεσία του LDP
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Έγραφαν ‘είναι ο Κάρολος ο πατέρας του Χάρι;’» - Της περνούσαν λαθραία τα tabloids στο παλάτι

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Έγραφαν "είναι ο Κάρολος ο πατέρας του Χάρι;"» - Της περνούσαν λαθραία τα tabloids στο παλάτι»

Η πριγκίπισσα παραβίαζε τους βασιλικούς κανόνες, σύμφωνα με τον επί χρόνια κομμωτή της, Ρίτσαρντ Ντάλτον, ο οποίος εξήγησε ότι η συχνά την αναστάτωναν όσα γράφονταν για εκείνη
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΧΕΓΚΣΕΘ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Κοινή επίθεση Τραμπ - Χέγκσεθ στην στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ: «Θα απολύσω όποιον δεν μου αρέσει - Γίναμε υπουργείο Woke»

Μια άνευ προηγουμένου συγκέντρωση στρατιωτικών ηγετών - Μίλησαν για «δεκαετίες παρακμής» που προκλήθηκαν από πολιτικές που προωθούν την ποικιλομορφία
LIFO NEWSROOM
«Φοβάμαι ότι εάν ο Diddy αφεθεί ελεύθερος θα έρθει να με εκδικηθεί», λέει η Κάσι Βεντούρα

Διεθνή / «Φοβάμαι ότι εάν ο Diddy αφεθεί ελεύθερος θα έρθει να με εκδικηθεί», λέει η Κάσι Βεντούρα

Η πρώην σύντροφος του Diddy και βασική μάρτυρας κατηγορίας εις βάρος του για την κατ' εξακολούθηση κακοποίησή της εξέφρασε τους φόβους της στο ενδεχόμενο να αφεθεί ελεύθερος
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ απειλεί το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ με αποκλεισμό από ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ απειλεί το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ με αποκλεισμό από ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις

Η κυβέρνηση Τραμπ ξεκινά διαδικασία αποκλεισμού (debarment) κατά του Χάρβαρντ, θέτοντας σε κίνδυνο δισεκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακής χρηματοδότησης, με αφορμή καταγγελίες για αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη
LIFO NEWSROOM