Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ ζητούν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ ζητούν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Getty Images
0

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο Τελ Αβίβ, απαιτώντας τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στο Ισραήλ από την έναρξη των συγκρούσεων τον Οκτώβριο του 2023. Η διαδήλωση αποτέλεσε την κορύφωση μιας ημέρας πανεθνικών κινητοποιήσεων και γενικής απεργίας με στόχο την πίεση προς την κυβέρνηση να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. «Φέρτε τους όλους πίσω! Σταματήστε τον πόλεμο!», φώναζε το πλήθος που κατέκλυσε την πλατεία του Τελ Αβίβ, γνωστή ως Hostage Square, το επίκεντρο των διαμαρτυριών καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Το Hostages and Missing Families Forum, που είχε καλέσει στη χθεσινή κινητοποίηση, εκτίμησε ότι στη διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 500.000 άνθρωποι - αριθμός που δεν επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία. «Απαιτούμε μια συνολική και εφαρμόσιμη συμφωνία και τον τερματισμό του πολέμου», δήλωσε η Εϊνάβ Ζανγκάουκερ, μητέρα του ομήρου Ματάν και κεντρική φυσιογνωμία του κινήματος διαμαρτυρίας.

«Απαιτούμε αυτό που δικαιούμαστε - τα παιδιά μας. Η ισραηλινή κυβέρνηση μετέτρεψε έναν δίκαιο πόλεμο σε έναν μάταιο πόλεμο», πρόσθεσε.

Τα εθνικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν βίντεο-μήνυμα του Ματάν Ζανγκάουκερ, στο οποίο ο όμηρος, εμφανώς εξασθενημένος, απευθύνεται στην οικογένειά του και δηλώνει ότι του λείπουν. Σύμφωνα με την οικογένεια, το βίντεο τραβήχτηκε από τη Χαμάς και εντοπίστηκε από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα. 

«Ίσως αυτή να είναι η τελευταία στιγμή που έχουμε για να σώσουμε τους ομήρους», είπε ο διαδηλωτής Οφίρ Πένσο, 50 ετών, στο AFP.

Οι κινητοποιήσεις ήρθαν λίγες ημέρες μετά την απόφαση του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας να εγκρίνει σχέδιο για την κατάληψη της πόλης της Γάζας, 22 μήνες μετά την έναρξη ενός πολέμου που έχει προκαλέσει δραματική ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα. Το Hostages and Missing Families Forum δεσμεύτηκε ότι οι διαδηλώσεις θα «παραλύσουν τη χώρα», με στόχο την επιστροφή των ομήρων και τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Σε όλη τη χώρα, οι διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους, έβαλαν φωτιά σε ελαστικά και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Σύμφωνα με τις αρχές, περισσότερα από 30 άτομα συνελήφθησαν.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε τις κινητοποιήσεις, υποστηρίζοντας ότι «οι ενέργειές τους όχι μόνο σκληραίνουν τη στάση της Χαμάς και καθυστερούν την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά και διασφαλίζουν ότι οι φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου θα επαναληφθούν».

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε τις τελευταίες ημέρες ότι μεσολαβητές καταβάλλουν νέα προσπάθεια για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός 60 ημερών που θα περιλαμβάνει απελευθέρωση ομήρων, μετά το αδιέξοδο των πρόσφατων συνομιλιών στο Κατάρ.

Ορισμένα μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης που αντιτίθενται σε κάθε συμφωνία με τη Χαμάς καταδίκασαν τις διαδηλώσεις. Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, Μπετσαλέλ Σμοτριτς, έκανε λόγο για «διεστραμμένη και επιζήμια εκστρατεία που εξυπηρετεί τη Χαμάς» και για «εκκλήσεις για παράδοση».

Αντίθετα, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιτίθεται στις οικογένειες των ομήρων» ενώ «φέρει ευθύνη για την αιχμαλωσία των παιδιών τους από τη Χαμάς επί σχεδόν δύο χρόνια».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 61.000 Παλαιστινίων, στην πλειονότητά τους αμάχων. Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τις χιλιάδες που εκτιμάται ότι βρίσκονται θαμμένες κάτω από ερείπια ή εκείνους που έχουν χάσει τη ζωή τους έμμεσα λόγω του πολέμου.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Διεθνή / Ισραήλ: Πανεθνική απεργία σήμερα στη χώρα - Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Οι οικογένειες των ομήρων καταγγέλλουν την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα αντί να συνάψει συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

Διεθνή / Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

«Εκτιμούμε ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι παραμένουν στη συνοικία Ζεϊτούν, οι περισσότεροι χωρίς νερό και τρόφιμα», ανέφερε εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Ο Τομ Φίλιπς είχε καταφέρει να διαφύγει από αρκετές προσπάθειες των αρχών να τον θέσουν υπό κράτηση, παρά το ότι η αστυνομία είχε ειδοποιηθεί και τον είχε καταδιώξει επανειλημμένα
LIFO NEWSROOM
Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Διεθνή / Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Ο Χαβιέρ Μιλέι υποσχέθηκε να «επιταχύνει» τις μεταρρυθμίσεις του, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με εντεινόμενη δυσαρέσκεια εξαιτίας σκανδάλου και της πολιτικής του όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες
LIFO NEWSROOM
Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη θα δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων

Διεθνή / Ιράν: Ο όρος για να δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του

Απευθυνόμενος στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, την αποκαλούμενη ομάδα Ε3, ο Ιρανός ΥΠΕΞ τονίζει: «Αν δεν αδράξουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές»
LIFO NEWSROOM
Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

Διεθνή / Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

«Προειδοποίησα τη Χαμάς για τις συνέπειες που θα έχει η άρνησή της, αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, δεν θα υπάρξει άλλη» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη συμφωνία περί ανταλλαγής ομήρων
LIFO NEWSROOM
Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

Διεθνή / Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

​​​​​​​Microsoft και NetBlocks επιβεβαιώνουν βλάβες σε καλωδιακά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα – Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ επηρεάστηκαν με χαμηλές ταχύτητες και διακοπές.
LIFO NEWSROOM
Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Διεθνή / Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Ο 15χρονος Κάρολο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006, αγιοκατατάχθηκε από τον Πάπα Λέοντα. Ακολουθώντας όλα τα στάδια της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials
LIFO NEWSROOM