Greenpeace: Ακτιβιστές «έντυσαν» στα κόκκινα πλατφόρμα της Shell στη μέση της Βόρειας Θάλασσας

Greenpeace: Ακτιβιστές «έντυσαν» στα κόκκινα πλατφόρμα της Shell στη μέση της Βόρειας Θάλασσας Facebook Twitter
Φωτ: Greenpeace
0

Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα έργο σύγχρονης τέχνης εκτίθεται πάνω σε ενεργή πλατφόρμα εξόρυξης φυσικού αερίου. Ο Βρετανός γλύπτης Ανίς Καπούρ συνεργάστηκε με τη Greenpeace για να μετατρέψει μια εγκατάσταση της Shell στη Βόρεια Θάλασσα σε καμβά διαμαρτυρίας, στοχεύοντας ευθέως τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, επτά ακτιβιστές της Greenpeace, με το πλοίο Arctic Sunrise, προσέγγισαν την πλατφόρμα Skiff, 45 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Νόρφολκ, στην Αγγλία. Αφού σκαρφάλωσαν στην εγκατάσταση, τοποθέτησαν μια μεταλλική κατασκευή 12 επί 8 μέτρων στην πλευρά της και άπλωσαν έναν λευκό καμβά 96 τ.μ., τον οποίο κάλυψαν με κόκκινη «αιματοβαμμένη» μπογιά, φτιαγμένη από θαλασσινό νερό, σκόνη παντζαριού και μη τοξική χρωστική τροφίμων.

Ο Καπούρ βάφτισε το έργο «Butchered» («Σφαγιασμένο»), ως σχόλιο για τη «σφαγή» του περιβάλλοντος. «Είναι αίμα πάνω σε καμβά», δήλωσε στην Guardian. «Μια αναφορά στην καταστροφή – την αιμορραγία – του πλανήτη μας». Το έργο, που στήθηκε κατά τη διάρκεια του τέταρτου φετινού καύσωνα, στοχεύει να υπενθυμίσει τους πραγματικούς υπαίτιους της κλιματικής κρίσης: «Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης βαραίνει τις μεγάλες πετρελαϊκές και εταιρείες φυσικού αερίου», είπε ο καλλιτέχνης.

Η Greenpeace τόνισε ότι η δράση αυτή ήθελε να απεικονίσει «τον τεράστιο πόνο που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα» και να διαλύσει την «συλλογική αμνησία» γύρω από τις αιτίες της κλιματικής κατάρρευσης. Ο Καπούρ, που εδώ και χρόνια αναζητούσε τρόπο να στηρίξει πιο ενεργά τις «ηρωικές» δράσεις της οργάνωσης, είπε ότι η ιδέα για την εγκατάσταση πάνω σε εξέδρα γεννήθηκε πέρσι, αλλά η πρώτη προσπάθεια δεν είχε στεφθεί με επιτυχία.

Η Shell αντέδρασε κατηγορώντας τους ακτιβιστές για παραβίαση ζώνης ασφαλείας και παράνομη είσοδο. «Η ασφάλεια στη θάλασσα είναι προτεραιότητά μας», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες της Greenpeace «εξαιρετικά επικίνδυνες» και τονίζοντας ότι «η διαμαρτυρία πρέπει να γίνεται με ασφάλεια και νομιμότητα».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM