Σεισμός 8,8 Ρίχτερ στη Ρωσία: Συναγερμός για τσουνάμι σε όλο τον Ειρηνικό - Κύματα 2 μέτρων αναμένει η Γαλλική Πολυνησία

Σεισμός 8,8 Ρίχτερ στη Ρωσία: Συναγερμός για τσουνάμι σε όλο τον Ειρηνικό - Κύματα 2 μέτρων αναμένει η Γαλλική Πολυνησία Facebook Twitter
0

Ως απότοκο του τεράστιου σεισμού 8,8 Ρίχτερ που έπληξε τη Ρωσία, οι τοπικές αρχές της Γαλλικής Πολυνησίας εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι στο αρχιπέλαγος των Νήσων Μαρκέζας, με κύματα ύψους 1,10 έως 2,20 μέτρων να αναμένεται να χτυπήσουν τα νησιά Ua Huka, Nuku Hiva και Hiva Oa κατά τη διάρκεια της νύχτας από την Τρίτη προς την Τετάρτη, σύμφωνα με το Reuters.

Οι κάτοικοι κλήθηκαν να μετακινηθούν σε υψηλότερα εδάφη και να ακολουθήσουν τις επίσημες οδηγίες, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης των σκαφών ή της μετακίνησής τους μακριά από την ακτή για να αποφύγουν τις πιθανές υδάτινες συνέπειες του μεγάλου σεισμού που χτύπησε την Καμτσάτκα στη Ρωσία.

Άλλα αρχιπελάγη στη Γαλλική Πολυνησία ενδέχεται να επηρεαστούν από κύματα ύψους μικρότερου των 30 εκατοστών, τα οποία δεν απαιτούν εκκένωση ή καταφύγιο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Προειδοποιήσεις σε Παπούα Νέα Γουινέα, Νήσους Σολομώντα, Βανουάτου

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) εξέδωσε σήμερα προειδοποίηση για τσουνάμι στην Παπούα Νέα Γουινέα, τις Νήσους Σολομώντα και το Βανουάτου, σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Η πρεσβεία προέτρεψε τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές του Νότιου Ειρηνικού να «είναι έτοιμοι να μετακινηθούν αμέσως σε υψηλότερο έδαφος εάν βρίσκονται σε παράκτια περιοχή και παρατηρήσουν ασυνήθιστη δραστηριότητα στη θάλασσα ή αισθανθούν ισχυρούς ή παρατεταμένους σεισμούς».

«Αποφύγετε τις παράκτιες περιοχές, τις παραλίες και τα ποτάμια μέχρι νεωτέρας», πρόσθεσε η προειδοποίηση της πρεσβείας. «Βεβαιωθείτε ότι έχετε έτοιμα τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως νερό, τρόφιμα, φάρμακα και σημαντικά έγγραφα».

Η στιγμή που ο σεισμός χτυπά στην Καμτσάτκα

Ισχυρός σεισμός 8,8 βαθμών, σημειώθηκε τα ξημερώματα στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά της ρωσικής χερσονήσου Καμτσάτκα, προκαλώντας τσουνάμι στη Ρωσία, ενώ κύματα χτύπησαν και τις ακτές της Ιαπωνίας, της Αλάσκας και της Χαβάης, ενώ υπάρχουν έκτακτες προειδοποιήσεις στους πολίτες σχεδόν όλων των χωρών που βρέχονται από τον Ειρηνικό ωκεανό.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας της περιοχής, Ολέγκ Μελνίκοφ, δημοσίευσε βίντεο που δείχνει γιατρούς στο ογκολογικό κέντρο της Καμτσάτκα που πραγματοποιούσαν χειρουργική επέμβαση όταν χτύπησε ο ισχυρός σεισμός.

Ο Μελνίκοφ σημείωσε ότι, παρά τον κίνδυνο, οι γιατροί διατήρησαν την ψυχραιμία τους και παρέμειναν δίπλα στον ασθενή μέχρι το τέλος. Ο ασθενής είναι καλά στην υγεία του και η επέμβαση ήταν επιτυχής, σύμφωνα με τις πληροφορίες. «Θαυμάζω και ευχαριστώ τους ειδικούς μας για τον επαγγελματισμό και την αντοχή που επέδειξαν σε μια αγχωτική κατάσταση» έγραψε ο Μελνίκοφ στο Telegram.

Χαβάη: «Τα χειρότερα πέρασαν»

Η προειδοποίηση για τσουνάμι στην πολιτεία της Χαβάης υποβαθμίστηκε σε συμβουλευτική, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στις 10:39 μ.μ. HST.

Το «χειρότερο μέρος» έχει περάσει, δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού, Chip McCreery, την Τρίτη το βράδυ, σύμφωνα με την εφημερίδα Honolulu Star-Advertiser.

Η μόνη προειδοποίηση για τσουνάμι που παραμένει στις ΗΠΑ είναι στη Βόρεια Καλιφόρνια.

Φιλιππίνες: Ακυρώθηκαν οι προειδοποιήσει για τσουνάμι

Οι Φιλιππίνες ακύρωσαν τις προειδοποιήσεις για τσουνάμι που είχαν εκδώσει σε αρκετές παράκτιες κοινότητες.

Το Υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας ανακοίνωσε σε μια ενημέρωση ότι, βάσει των δεδομένων του, δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές διαταραχές στη στάθμη της θάλασσας ή καταστροφικά κύματα τσουνάμι.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ισλαμικό Κράτος επιστρέφει στη Συρία – Οι ΗΠΑ αποχωρούν, οι Κούρδοι μένουν μόνοι

Διεθνή / Το Ισλαμικό Κράτος επιστρέφει στη Συρία – Οι ΗΠΑ αποχωρούν, οι Κούρδοι μένουν μόνοι

Η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία δίνει χώρο στο Ισλαμικό Κράτος να ξανασηκώσει κεφάλι - Οι Κούρδοι του SDF δέχονται αυξανόμενες επιθέσεις, ενώ η αστάθεια απειλεί να ανατρέψει μια δύσκολα κερδισμένη ειρήνη
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και Αυστραλία υπογράφουν ιστορική συμφωνία για σπάνια μέταλλα – Τέλος στην εξάρτηση από την Κίνα

Διεθνή / ΗΠΑ και Αυστραλία υπογράφουν ιστορική συμφωνία για σπάνια μέταλλα – Τέλος στην εξάρτηση από την Κίνα

ΗΠΑ και Αυστραλία ανακοίνωσαν επενδύσεις άνω των 3 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία εναλλακτικής αλυσίδας σπάνιων μετάλλων, απομακρυνόμενες από την κυριαρχία της Κίνας
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Χαμάς παραδίδει τη διοίκηση σε τεχνοκράτες - Τι αλλάζει μετά τον πόλεμο

Διεθνή / Γάζα: Η Χαμάς παραδίδει τη διοίκηση σε τεχνοκράτες - Τι αλλάζει μετά τον πόλεμο

Οι παλαιστινιακές φατρίες συμφώνησαν στη δημιουργία προσωρινής διοίκησης τεχνοκρατών στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου, ενώ η σύζυγος του Μαρουάν Μπαργκούτι απηύθυνε έκκληση στον Ντόναλντ Τραμπ για την απελευθέρωσή του
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία βουλιάζει σε πολιτική παράλυση – Kίνδυνος για όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Η Γαλλία βουλιάζει σε πολιτική παράλυση – Kίνδυνος για όλη την Ευρώπη

Η Γαλλία αντιμετωπίζει βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση, με τον Μακρόν να παλεύει να διατηρήσει σταθερότητα - Το συνταξιοδοτικό πάγωσε, το έλλειμμα εκτοξεύεται και η Ευρώπη ανησυχεί για την «παράλυση» του Παρισιού
LIFO NEWSROOM
Ενδιάμεσες εκλογές στην Αργεντινή: Το στοίχημα του Μιλέι και οι ΗΠΑ

Διεθνή / Ενδιάμεσες εκλογές στην Αργεντινή: Το στοίχημα του Μιλέι και οι ΗΠΑ

Η Αργεντινή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς οι ενδιάμεσες εκλογές θα καθορίσουν το μέλλον της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του προέδρου Μιλέι και θα δοκιμάσουν την αξιοπιστία των ΗΠΑ και το πέσο
LIFO NEWSROOM
Joshua Wander: O άνθρωπος που αγόραζε ομάδες με έγγραφα από το Microsoft Paint και το σκάνδαλο 500 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Joshua Wander: O άνθρωπος που αγόραζε ομάδες με έγγραφα από το Microsoft Paint και το σκάνδαλο 500 εκατ. δολαρίων

Ο Joshua Wander, ιδρυτής της 777 Partners, κατηγορείται για απάτη 500 εκατ. δολαρίων, πλαστά έγγραφα και ψεύτικες επενδύσεις - Από τις ποδοσφαιρικές ομάδες ως τα Boeing, η αυτοκρατορία του κατέρρευσε φανερώνοντας ένα από τα πιο ηχηρά σκάνδαλα των τελευταίων ετών
LIFO NEWSROOM
Αλέξανδρος Μαλλιάς: «Οι ΗΠΑ είναι κομμένες στα δύο - Ο φόβος της τυραννίας»

LiFO politics / Αλέξανδρος Μαλλιάς: «Οι ΗΠΑ είναι κομμένες στα δύο. Αλλάζουν όλα»

Ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλέξανδρος Μαλλιάς, μιλά στο Lifo Politics και στη Βασιλική Σιούτη για τη βαθιά πολιτική πόλωση στην Αμερική, για τους θεσμικούς ελέγχους της προεδρικής εξουσίας αλλά και για τα ελληνοτουρκικά και το Ισραήλ που «έκανε τη ζωή των φίλων και συμμάχων του δύσκολη».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ