Η «Μαύρη Βουνοπλαγιά» της Γροιλανδίας: Δυνατότητες, προκλήσεις, γεωστρατηγική σημασία

Η «Μαύρη Βουνοπλαγιά» της Γροιλανδίας: Δυνατότητες, προκλήσεις, γεωστρατηγική σημασία Facebook Twitter
φωτ.: Getty
0

Στην άκρη ενός γιγάντιου φιόρδ στη Γροιλανδία, ένα μαύρο βραχώδες όρος στέκει, χωρίς ίχνος ζωής, με κοράκια να στροβιλίζονται πάνω του και καταρράκτες να κρύβουν τον ορίζοντα, σε ένα σκηνικό που παραπέμπει στη «Mordor».

Αυτό το μαγικό, ακατοίκητο βουνό στη νοτιοδυτική Γροιλανδία φιλοξενεί μερικά από τα πιο σημαντικά κοιτάσματα σπάνιων γαιών στον πλανήτη, τα μέταλλα που διαμορφώνουν τον αιώνα μας: υλικά για ηλεκτροκίνητα οχήματα, ανεμογεννήτριες, κατευθυνόμενους πυραύλους και stealth μαχητικά F‑35.

Η γεωλογική αξία της περιοχής έχει δεχτεί τεράστιο πλήγμα πολιτικά και οικονομικά: ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει δηλώσει ότι «με κάποιο τρόπο» οι ΗΠΑ πρέπει να μπουν στη Γροιλανδία, μια ημιαυτόνομη περιοχή υπό την κυριαρχία της Δανίας.

Η Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, καλύπτεται κατά 80% από παγετώνα πάχους 2 χλμ.· ο πληθυσμός της είναι μόνο 57.000, ζει κατά μήκος της δυτικής ακτής, χωρίς οδικά δίκτυα. Στο νότο βρίσκεται η περιοχή Tanbreez, όπου εδρεύει το επενδυτικό σχέδιο μιας αυστραλιανής εταιρείας με στόχο εκμετάλλευση σπάνιων μετάλλων σε έκταση 15 τ.χλμ. και βάθος 300 μέτρων.

Τα αποθέματα περιλαμβάνουν ουράνιο, λίθιο, νιόβιο, χαλκό, νικέλιο αλλά και στοιχεία όπως δυσπρόσιο, νεοδύιο, τέρβιο. Αν και νοητά τεράστια, τα εμπορικά μεταλλεία στη Γροιλανδία δεν έχουν ακόμη αποφέρει κέρδος, πάνω από 90% των έργων εγκαταλείπονται λόγω κόστους ή απομόνωσης.

Η Γροιλανδία βρίσκεται στο στρατηγικό τρίγωνο Ευρώπης–Βόρειας Αμερικής και διαθέτει το 7% του γλυκού νερού του πλανήτη. Πάνω από τα 25 από τα 34 κρίσιμα στοιχεία της Ε.Ε. και 2/3 των 50 βασικών για τις ΗΠΑ βρίσκονται υποτυπωδώς στο υπέδαφός της. Η Κίνα ελέγχει περίπου το 90% της επεξεργασίας σπάνιων γαιών, ενώ οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν λειτουργικό ορυχείο, μόνο το Mountain Pass στην Καλιφόρνια εξορύσσει αλλά στέλνει πρώτη ύλη στην Κίνα για επεξεργασία.

Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του χαράζουν την αντεπίθεση: μέσω αμερικανικών επενδυτικών πηγών, όπως επιχορηγήσεις του U.S. Export-Import Bank για έκτακτο δάνειο έως $120 εκ., επιδιώκεται να σπάσουν την κινεζική κυριαρχία και να δημιουργηθεί αξιόπιστη αλυσίδα εφοδιασμού στη Δύση.

Παρά τα οφέλη, υπάρχουν αντιδράσεις από ντόπιους αλιείς και αγρότες. Οι κάτοικοι φοβούνται την απώλεια ψαριών, τη ρύπανση και την υποβάθμιση του παραδοσιακού τρόπου ζωής. Η κυβέρνηση, υπό νέα ηγεσία, διακηρύσσει «Γροιλανδία σε λειτουργία»: επιτρέπει επενδύσεις από ΗΠΑ και Ευρώπη, αποφεύγοντας την εξάρτηση από την Κίνα.

Η φιλοδοξία είναι 6‑7 ενεργά μεταλλεία στο μέλλον, με περιβαλλοντική προστασία και κοινωνικά οφέλη. Ωστόσο, η πρόσβαση στον χώρο απαιτεί την κατασκευή υποδομών από το μηδέν: λιμάνια, δρόμους, κατοικίες, 80‑ατομα εργοτάξια και εγκαταστάσεις φορτοεκφόρτωσης για δεκάδες καράβια ετησίως.

Η Γροιλανδία δεν είναι απλώς ένα ψυχρό νησί: αποτελεί θερμό σημείο γεωπολιτικού ενδιαφέροντος και τεχνοβιομηχανικής προοπτικής. Ανησυχίες για περιβάλλον και τοπική ζωή συγκρούονται με τη στρατηγική ανάγκη της Δύσης να εξασφαλίσει πρόσβαση σε καθοριστικής σημασίας πρώτες ύλες. Το ερώτημα παραμένει αν η Τανμπριίζ θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη επιτυχημένη εξορυκτική επένδυση ή ένα ακόμη θύμα της υπερβολικής φιλοδοξίας.

Με πληροφορίες από Washington Post

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΕ παραδέχεται ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την υπόσχεση των 600 δισ. δολαρίων στον Τραμπ

Διεθνή / Η ΕΕ παραδέχεται ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την υπόσχεση των 600 δισ. δολαρίων στον Τραμπ

Το ποσό προέρχεται αποκλειστικά από ιδιωτικές επενδύσεις, επί των οποίων οι Βρυξέλλες δεν έχουν καμία εξουσία, παραδέχθηκαν δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Επιτροπής
LIFO NEWSROOM
Από viral σκάνδαλο σε διαφημιστικό θρίαμβο: Πώς η Astronomer «έσωσε» την εικόνα της με τη Γκουίνεθ Πάλτροου

Διεθνή / Από viral σκάνδαλο σε διαφημιστικό θρίαμβο: Πώς η Astronomer «έσωσε» την εικόνα της με τη Γκουίνεθ Πάλτροου

Η άλλοτε άγνωστη τεχνολογική εταιρεία Astronomer μετατράπηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο χάρη σε ένα φιλμάκι από συναυλία των Coldplay, μια επικοινωνιακή κρίση – και τη Γκουίνεθ Πάλτροου.
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία εξαντλεί τα αποθέματα όπλων της: Εξαρτάται πλέον από Βόρεια Κορέα και Κίνα

Διεθνή / Η Ρωσία εξαντλεί τα αποθέματα όπλων της: Εξαρτάται πλέον από Βόρεια Κορέα και Κίνα

Ανάλυση αποκαλύπτει ότι η Ρωσία έχει εξαντλήσει τα σοβιετικά αποθέματα όπλων και στρέφεται σε Βόρεια Κορέα και Κίνα για πυρομαχικά και εξαρτήματα - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία;
LIFO NEWSROOM
Καταιγίδα στην κυβέρνηση Τραμπ: Οργή για τους φακέλους Τζέφρι Έσταϊν και τις αποκαλύψεις

Διεθνή / Καταιγίδα στην κυβέρνηση Τραμπ: Οργή για τους φακέλους Τζέφρι Έπσταϊν και τις αποκαλύψεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει σοβαρή πολιτική κρίση καθώς η υπόθεση Έπσταϊν επισκιάζει την ατζέντα του - Εσωτερικές συγκρούσεις, αντιδράσεις από τη βάση του και έντονες πιέσεις από το Κογκρέσο
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ – ΕΕ: Πώς ο Τραμπ ανάγκασε τις Βρυξέλλες σε υποχώρηση με δασμούς 15%

Διεθνή / ΗΠΑ – ΕΕ: Πώς ο Τραμπ ανάγκασε τις Βρυξέλλες σε υποχώρηση με δασμούς 15%

Η ΕΕ υπέκυψε στις εμπορικές πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, αποδεχόμενη δασμούς 15% στις εξαγωγές της - Τι σημαίνει η «συμφωνία Turnberry» για τη σχέση ΗΠΑ–ΕΕ και ποιος τελικά κέρδισε τη μάχη των δασμών;
LIFO NEWSROOM
Ρωσία: Κυβερνοεπίθεση στην Aeroflot από το «σιωπηλό κοράκι», ακυρώθηκαν δεκάδες πτήσεις

Διεθνή / Ρωσία: Κυβερνοεπίθεση στην Aeroflot από το «σιωπηλό κοράκι», ακυρώθηκαν δεκάδες πτήσεις

Δήλωση που φέρεται να έκανε ομάδα χάκινγκ η οποία αποκαλείται Silent Crow ανέφερε πως διενήργησε την επιχείρηση από κοινού με μια λευκορωσική ομάδα που αποκαλείται Cyberpartisans BY, και τη συνέδεσε με τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM