Ο Μακρόν στη Γροιλανδία για να στηρίξει την αυτονομία της

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί τη Γροιλανδία για να στηρίξει την αυτονομία της Facebook Twitter
Ο Εμανουέλ Μακρόν/Φωτογραφία: Facebook
0

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Γροιλανδία στις 15 Ιουνίου, με στόχο να εκφράσει τη στήριξη της Γαλλίας προς το αυτόνομο έδαφος της Δανίας.

Η Γροιλανδία βρίσκεται στο επίκεντρο γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, ιδίως μετά τις διεκδικήσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ.

Η επίσκεψη γίνεται κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού της Γροιλανδίας Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν και της Δανής πρωθυπουργού Μέτε Φρέντερικσεν, με τους οποίους ο Μακρόν θα έχει συνομιλίες. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους στη Γροιλανδία μετά τις δηλώσεις του Τραμπ περί πιθανής προσάρτησης της περιοχής από τις ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ζητήματα ασφάλειας στον Βόρειο Ατλαντικό και την Αρκτική, η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή μετάβαση, καθώς και η ασφάλεια στον εφοδιασμό κρίσιμων ορυκτών πόρων, όπως διευκρίνισε το γραφείο του Γάλλου προέδρου.

Η επίσκεψη αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας με τη Γροιλανδία σε καίριους τομείς και στη συμβολή στην ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

Από την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επαναφέρει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη Γροιλανδία, δηλώνοντας πως η Ουάσινγκτον επιθυμεί να αποκτήσει – με κάποιον τρόπο – τον έλεγχο αυτής της εκτεταμένης περιοχής με στρατηγική σημασία και πλούσιο υπέδαφος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χίλαρι Κλίντον: «Έπρεπε να σκεφτείτε να παντρευτείτε» - Η προειδοποίηση για το μέλλον των γάμων ομόφυλων ζευγαριών

Διεθνή / Χίλαρι Κλίντον: «Οι Ρεπουμπλικάνοι θα κάνουν με τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών ό,τι και με τις αμβλώσεις»

Η Χίλαρι Κλίντον εκτιμά πως επί Τραμπ θα χαθεί το εθνικό δικαίωμα στον γάμο ανεξαρτήτως φύλου και θα δοθεί το δικαίωμα σε κάθε πολιτεία να αποφασίζει ανεξάρτητα
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι: Το συγκινητικό γράμμα για τον Πρίγκιπα Φίλιππο που πολέμησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Το συγκινητικό γράμμα για τον Πρίγκιπα Φίλιππο που πολέμησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο πρίγκιπας Χάρι ζήτησε από φίλο του να τοποθετήσει το γράμμα και ένα στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων ανήμερα της επετείου της Ημέρας της Νίκης επί της Ιαπωνίας, όταν ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα αποχώρησαν από το σημείο
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Τα 4 βασικά σημεία από τις συνομιλίες στην Ουάσιγκτον

Διεθνή / Συνάντηση στον Λευκό Οίκο: Τα 4 βασικά σημεία από τις συνομιλίες για την Ουκρανία

Ο Ζελένσκι με Ευρωπαίους συμμάχους επισκέφθηκαν τον Τραμπ, στον απόηχο της συνόδου της Αλάσκας με τον Πούτιν - Ποια ήταν τα σημαντικότερα συμπεράσματα των συνομιλιών και τι περιμένουμε στο εξής;
LIFO NEWSROOM