Ο Μακρόν στη Γροιλανδία για να στηρίξει την αυτονομία της

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί τη Γροιλανδία για να στηρίξει την αυτονομία της Facebook Twitter
Ο Εμανουέλ Μακρόν/Φωτογραφία: Facebook
0

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Γροιλανδία στις 15 Ιουνίου, με στόχο να εκφράσει τη στήριξη της Γαλλίας προς το αυτόνομο έδαφος της Δανίας.

Η Γροιλανδία βρίσκεται στο επίκεντρο γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, ιδίως μετά τις διεκδικήσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ.

Η επίσκεψη γίνεται κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού της Γροιλανδίας Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν και της Δανής πρωθυπουργού Μέτε Φρέντερικσεν, με τους οποίους ο Μακρόν θα έχει συνομιλίες. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους στη Γροιλανδία μετά τις δηλώσεις του Τραμπ περί πιθανής προσάρτησης της περιοχής από τις ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ζητήματα ασφάλειας στον Βόρειο Ατλαντικό και την Αρκτική, η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή μετάβαση, καθώς και η ασφάλεια στον εφοδιασμό κρίσιμων ορυκτών πόρων, όπως διευκρίνισε το γραφείο του Γάλλου προέδρου.

Η επίσκεψη αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας με τη Γροιλανδία σε καίριους τομείς και στη συμβολή στην ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

Από την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επαναφέρει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη Γροιλανδία, δηλώνοντας πως η Ουάσινγκτον επιθυμεί να αποκτήσει – με κάποιον τρόπο – τον έλεγχο αυτής της εκτεταμένης περιοχής με στρατηγική σημασία και πλούσιο υπέδαφος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM
ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM