Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φαινόταν σίγουρος ότι μια συμφωνία που θα τερματίσει τις μάχες στη Γάζα, θα εξασφαλίσει την απελευθέρωση ομήρων και θα επιτρέψει τη ροή βοήθειας σε έναν θύλακα όπου οι άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα, είναι «λίγες μέρες μακριά».
«Τώρα, η αισιοδοξία του Τραμπ φαίνεται να έχει εξαφανιστεί» σχολιάζει το CNN. Ο πρόεδρος απέσυρε τους διαπραγματευτές του από τις συνομιλίες κατάπαυσης πυρός αυτή την εβδομάδα, αφού οι ΗΠΑ έκριναν ότι η Χαμάς δεν «συντονίστηκε» ούτε «ενεργούσε καλή τη πίστει».
Ο Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένος του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι εξετάζει «εναλλακτικές επιλογές» για την απελευθέρωση των ομήρων.
Και ο Τραμπ, αντί να προτρέψει για άμεση επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, «έδωσε σήμα» την Παρασκευή ότι ήταν καιρός το Ισραήλ να κλιμακώσει την στρατιωτική του εκστρατεία.
«Νομίζω ότι θέλουν να πεθάνουν και είναι πολύ, πολύ άσχημο», είπε ο Τραμπ για τη Χαμάς πριν αναχωρήσει για ένα ταξίδι το Σαββατοκύριακο στη Σκωτία. «Πρέπει να φτάσει σε σημείο που θα πρέπει να τελειώσεις τη δουλειά» πρόσθεσε αναφερόμενος στο Ισραήλ.
Τι σημαίνει η αλλαγή στάσης του Τραμπ
Δεν ήταν σαφές εάν η αλλαγή στάσης του Τραμπ αποτελεί πραγματική αντανάκλαση της κατάρρευσης των συνομιλιών ή πρόκειται για, όπως υπέδειξαν ορισμένοι Δυτικοί αξιωματούχοι, ένα τακτικό βήμα που αποσκοπούσε στην αναστάτωση της Χαμάς και στην άρση του αδιεξόδου.
Ωστόσο, τα λόγια του υποδήλωναν ότι δεν θα έκανε πολλά για να πιέσει το Ισραήλ να αποσυρθεί από την 21μηνη στρατιωτική του εκστρατεία στη Γάζα, παρά την αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση που οδήγησε έναν αξιωματούχο του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα να χαρακτηρίσει τους κατοίκους της Γάζας «πτώματα που περπατάνε».
Ο Τραμπ αρνήθηκε να περιγράψει τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου- του οποίου οι ενέργειες στη Γάζα και τη Συρία αυτόν τον μήνα τον εξέπληξαν και τον απογοήτευσαν- πέρα από το να τις χαρακτηρίσει «κατά κάποιο τρόπο απογοητευτικές».
«Θα πρέπει να πολεμήσουν, θα πρέπει να τους ξεφορτωθείτε», είπε ο Τραμπ για την επίθεση του Ισραήλ στη Χαμάς.
Ήταν μια έντονη αναγνώριση από τον πρόεδρο ότι οι προσπάθειές του να μεσολαβήσει για μια νέα εκεχειρία- η οποία φαινόταν νωρίτερα αυτόν τον μήνα στα τελικά της στάδια - είχαν αποτύχει. Η αποτυχία τερματισμού της σύγκρουσης στη Γάζα, μαζί με τους παράλληλους αγώνες για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν αποδειχθεί απογοητευτικοί για τον Τραμπ καθώς διεκδικεί το Νόμπελ Ειρήνης.
Η απαισιοδοξία του δεν ταίριαζε απόλυτα με άλλα μηνύματα που αναδύονται από την περιοχή. Η Αίγυπτος και το Κατάρ δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν στη μεσολάβηση για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας την τελευταία αναστολή των συνομιλιών «φυσιολογική στο πλαίσιο αυτών των περίπλοκων διαπραγματεύσεων», σύμφωνα με κοινή δήλωση που δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.
Ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι οι συνομιλίες «δεν έχουν καθόλου» καταρρεύσει και είπε ότι υπάρχει ακόμη η ευκαιρία να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
Άγνωστο τι θα κάνει η Χαμάς
Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι τα σχόλια του προέδρου την Παρασκευή, σε συνδυασμό με την απόφαση του Γουίτκοφ την Πέμπτη να αποσυρθεί από τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, θα ωθήσουν τη Χαμάς σε μια πιο συμφιλιωτική διαπραγματευτική στάση.
Ωστόσο, η ξαφνική υποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών προκάλεσε σοκ την Πέμπτη το βράδυ στην Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.
«Αυτό είναι σεισμός», δήλωσε μια πηγή με άμεση γνώση των συνομιλιών. «Αντιμετωπίζουμε τον μετασεισμό».
Όπως συμβαίνει εδώ και μήνες, τα σημεία τριβής στις συνομιλίες περιλαμβάνουν το πώς και πότε θα τερματιστεί οριστικά ο πόλεμος, τον αριθμό των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν και το πού θα ανακατανεμηθεί ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή στο South Lawn, ενώ το ελικόπτερό του περίμενε, ο Τραμπ απέδωσε την αποτυχία των συνομιλιών αποκλειστικά στη Χαμάς, η οποία, όπως είπε, είδε την δύναμή της να μειώνεται αφού δεκάδες όμηροι της είτε απελευθερώθηκαν είτε πέθαναν υπό κράτηση.
«Τώρα βρισκόμαστε στους τελευταίους ομήρους, και ξέρουν τι συμβαίνει. Πραγματικά, στη Χαμάς δεν ήθελαν να κάνουν συμφωνία», είπε ο Τραμπ.
Το αν τα σχόλια του Τραμπ θα πιέσουν πραγματικά τη Χαμάς να συμφωνήσει με την υπάρχουσα πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου μένει να φανεί.
Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία θα προχωρήσει στην αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο, ένα βήμα που εξόργισε το Ισραήλ.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο χαρακτήρισε «χαστούκι στο πρόσωπο των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου» ενώ ο Τραμπ φάνηκε λιγότερο προβληματισμένος από την κίνηση, την οποία απέρριψε ως άσκοπη. «Η δήλωση δεν έχει καμία βαρύτητα», είπε. «Είναι πολύ καλός άνθρωπος. Μου αρέσει. Αλλά αυτή η δήλωση δεν έχει καμία βαρύτητα».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ