Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει επισήμως το ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.
Η απόφαση αυτή γίνεται ενώ η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα επιδεινώνεται, με αναφορές για πείνα και λιμοκτονία.
Με αυτή την κίνηση, η Γαλλία γίνεται η πρώτη χώρα της G7 και η μεγαλύτερη δυτική δύναμη που αναγνωρίζει το παλαιστινιακό κράτος, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τι σημαίνει αυτό για τους Παλαιστινίους;
Σε πρακτικό επίπεδο, η επίδραση είναι περιορισμένη, καθώς η πλήρης αναγνώριση στον ΟΗΕ απαιτεί έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει βέτο στο παρελθόν. Ωστόσο, η απόφαση της Γαλλίας ενισχύει τη διπλωματική πίεση προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο καθηγητής Eyal Mayroz από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ σημειώνει ότι αυτό μπορεί να ενισχύσει τον πολιτικό διάλογο για μια λύση δύο κρατών και να πιέσει χώρες όπως η Γερμανία και η Βρετανία να επανεξετάσουν τη στάση τους.
Πόσες χώρες αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη;
Περισσότερες από 140 χώρες έχουν αναγνωρίσει μέχρι σήμερα το κράτος της Παλαιστίνης, πολλές από τις οποίες το έπραξαν το 1988, όταν το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο κήρυξε την ανεξαρτησία. Μεταξύ αυτών: Κίνα, Ινδία, Ρωσία και Μαλαισία.
Κατά την πρόσφατη πολεμική σύρραξη στη Γάζα, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Νορβηγία και η Σλοβενία προχώρησαν επίσης σε αναγνώριση.
Αντιδράσεις για την απόφαση της Γαλλίας
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Marco Rubio, καταδίκασε την απόφαση Μακρόν, ενώ η Ουάσιγκτον δεν αναμένεται να αλλάξει στάση σύντομα, παρόλο που ο Τραμπ φέρεται να επιθυμεί βελτίωση σχέσεων με αραβικά κράτη όπως η Σαουδική Αραβία.
Το Ισραήλ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε την αναγνώριση ως παραβίαση της διαδικασίας ειρήνης και επιμένει ότι μόνο μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μπορεί να επιτευχθεί λύση.
Η Χαμάς χαιρέτισε την απόφαση ως ένα «θετικό βήμα», ωστόσο ο Μακρόν έχει ξεκαθαρίσει ότι ο ρόλος της Χαμάς πρέπει να τερματιστεί στη Γάζα. Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο Μακρόν επανέλαβε τη στήριξή του σε μεταρρυθμίσεις, εκλογές και αποστρατιωτικοποίηση της Χαμάς.
Ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Jean-Noël Barrot, έγραψε ότι αυτή η αναγνώριση «αποδεικνύει ότι η τρομοκρατία δεν θα νικήσει» και ενισχύει την ειρήνη, όχι τον πόλεμο.
Η απόφαση της Γαλλίας ήρθε εν μέσω αναφορών για μαζική πείνα στη Γάζα, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του ισραηλινού αποκλεισμού. Αν και ο Μακρόν δεν ανέφερε ρητά την κρίση στην ανακοίνωσή του, σημείωσε ότι η λήξη του πολέμου και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας είναι «επείγουσα προτεραιότητα». Η υποστήριξη προς το Ισραήλ έχει μειωθεί αισθητά στη Δυτική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις της YouGov.
Η απόφαση της Γαλλίας να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή ισορροπιών στη διεθνή σκηνή. Πέρα από τη συμβολική αξία, δημιουργεί πολιτική πίεση προς ΗΠΑ, Ισραήλ και άλλες δυνάμεις για την ανάγκη ενός ειρηνικού διαλόγου και ενός ρεαλιστικού οδικού χάρτη προς λύση δύο κρατών.
Η Γάζα δεν μπορεί να περιμένει άλλο.