Ο πόλεμος των drone στην Ουκρανία: Το μέτωπο του μέλλοντος είναι ήδη εδώ

Ο πόλεμος των drone στην Ουκρανία: Το μέτωπο του μέλλοντος είναι ήδη εδώ Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Στο ηλιόλουστο ανατολικό μέτωπο του εξαντλητικού πολέμου, το drone κάνει πλέον σχεδόν τα πάντα: εξοντώνει ρωσικούς στρατιώτες, διασώζει τραυματίες, ακόμη και παραδίδει φαγητό στα χαρακώματα.

Γύρω από την πόλη Κοστιάντινιβκα, πεζοναύτες της 93ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας παραμένουν καθηλωμένοι σε υπόγειες θέσεις εδώ και τρεις μήνες. Η αλλαγή βαρδιών γίνεται μόνο όταν ομίχλη ή βροχή κρύβουν την ορατότητα από τα ρωσικά drone.

«Φέρνουμε στους άνδρες νερό, φαγητό, πυρομαχικά — ακόμα και burgers», λέει ο αντισυνταγματάρχης Γιεχόρ Ντερεβιάνκο.

Το Drone αλλάζει τα πάντα

Από υπόγειο κέντρο διοίκησης, γεμάτο οθόνες, ο Ντερεβιάνκο καθοδηγεί drone που εντοπίζουν ρωσικές κινήσεις σε χωράφια και δάση γύρω από την πόλη. Σε μία οθόνη, ένα drone αναγνώρισης εντοπίζει Ρώσο στρατιώτη σε θάμνο. Ένα quadcopter πλησιάζει και ρίχνει χειροβομβίδα. Αστοχεί. Στη δεύτερη προσπάθεια, ο στόχος εξαφανίζεται σε σύννεφο καπνού.

Στην Κοστιάντινιβκα, drone σκοτώνει πλέον περισσότερους Ρώσους από το πυροβολικό, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

Τα FPV drone (First-Person View) είναι μικρά, γρήγορα και φονικά. Πλησιάζουν τον στόχο σε απόσταση αναπνοής, κατευθυνόμενα από χειριστές που φορούν γυαλιά με live εικόνα. Οι Ρώσοι προσπαθούν να διασχίσουν τα χωράφια με τα πόδια ή με μηχανές. Τα περισσότερα χτυπιούνται πριν καν πλησιάσουν τις ουκρανικές γραμμές.

Όσα επιζούν, επιτίθενται σε χαρακώματα, αλλά ο Ντερεβιάνκο είναι σαφής: «Πρέπει να τους χτυπάμε έναν-έναν, πριν προλάβουν να οργανωθούν».

Άμυνα από drone με... σχάρες και δίκτυα

Τα ρωσικά drone πλήττουν και την Κοστιάντινιβκα. Τα Orlan και Zala συλλέγουν πληροφορίες, ενώ τα FPV, με οπτική ίνα που τα καθιστά άτρωτα σε παρεμβολές, χτυπούν ακόμα και αμάχους.

Τα οχήματα του ουκρανικού στρατού είναι καλυμμένα με σχάρες, δίκτυα και μεταλλικά «κέλυφη» για προστασία — θυμίζουν σκηνικό από το Mad Max.

Ο στρατιώτης Νικίτα Κρεμνόφ διασώζει τραυματίες με pickup και τετράτροχα drone. Ο ίδιος τραυματίστηκε από FPV drone ενώ μετέφερε στρατιώτη σε κρίση επιληψίας. «Δεν μπορούσα να σταματήσω. Έπρεπε να συνεχίσω», λέει.

Σε μυστικό καταφύγιο, η μονάδα drone «Bulava» πειραματίζεται. Drone με shotgun και άλλα με laser που κόβουν καλώδια οπτικής ίνας. Το επόμενο βήμα; Drone με τεχνητή νοημοσύνη, που ολοκληρώνουν την αποστολή μόνα τους, ακόμη κι αν χαθεί η σύνδεση.

Ο χειριστής «Udav» δείχνει ένα AI drone: «Αυτή είναι η έκτη γενιά — χωρίς αποτυχία μέχρι τώρα». Τα μέλη της μονάδας χρηματοδοτούν την τεχνολογία με ίδιους πόρους. «Έπρεπε να σκεφτούμε έξυπνα για να επιβιώσουμε», λέει ο διοικητής Ίγκνατουχα.

Ανατολικά της Κοστιάντινιβκα, το Τάγμα Alcatraz αποτελείται από καταδικασμένους εγκληματίες που πολεμούν με την υπόσχεση αποφυλάκισης. Τα drone όμως θερίζουν. Ο Παύλο Σιπτένκο επέζησε από τέσσερις επιθέσεις FPV drone. Τώρα εκπαιδεύει νέους: «Όταν βλέπεις drone πάνω σου, μην τρέχεις. Περίμενε να ρίξει τη χειροβομβίδα — έχεις 3-5 δευτερόλεπτα να φύγεις».

Ο υπαρχηγός του τάγματος, γνωστός ως «Daredevil», λέει: «Οι λέοντες του 2022 δεν υπάρχουν πια. Τώρα είναι πόλεμος drone».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε σύγκρουση ρομπότ και τεχνητής νοημοσύνης. Το drone δεν είναι πλέον υποστηρικτικό εργαλείο – είναι ο πρωταγωνιστής. Και οι στρατοί, είτε για να επιτεθούν είτε για να επιβιώσουν, οφείλουν να προσαρμοστούν.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Σε κίνδυνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης λόγω «αυξανόμενης κακομεταχείρισης» στις φυλακές του Ισραήλ

Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» υπέστη πρόσφατα τρεις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση κατά την οποία οι δεσμοφύλακες έβαλαν ένα σκυλί να του ορμήξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Η «σιωπή» του Πέτερ Μαγιάρ για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προκαλεί ανησυχία

Στην εκστρατεία που του χάρισε τη νίκη, ο νεοεκλεγείς Ούγγρος πρωθυπουργός εστίασε σε αρκετά βασικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα του, αφήνοντας ωστόσο «απ' έξω» τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
THE LIFO TEAM
KATY PERRY RUBY ROSE ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Διεθνή / Katy Perry: Η αστυνομία ερευνά τις καταγγελίες της Ruby Rose για σεξουαλική κακοποίηση σε νυχτερινό μαγαζί

Εκπρόσωπος της Perry αρνείται τις κατηγορίες, τις οποίες δημοσίευσε η Rose στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίζοντάς τες «επικίνδυνα και απερίσκεπτα ψέματα»
THE LIFO TEAM