Ο κυβερνών συνασπισμός της Ιαπωνίας φαίνεται πως οδεύει προς απώλεια της πλειοψηφίας στην Άνω Βουλή, σύμφωνα με τα exit polls, εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική αστάθεια ενόψει της κρίσιμης προθεσμίας για εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αν και το αποτέλεσμα δεν συνεπάγεται αυτόματα την αποχώρηση της ήδη αποδυναμωμένης κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σιγκέρου Ισίμπα, ασκεί πρόσθετη πίεση στον ίδιο, ο οποίος έχει ήδη χάσει τον έλεγχο της ισχυρότερης Κάτω Βουλής από τον Οκτώβριο.
Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) του Ισίμπα και ο εταίρος του στον συνασπισμό, το Komeito, χρειάζονται τουλάχιστον 50 έδρες για να διατηρήσουν την πλειοψηφία στην Άνω Βουλή, η οποία αριθμεί 248 έδρες. Στις φετινές εκλογές κρίνονται οι μισές από αυτές. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση NHK, προβλέπεται να συγκεντρώσουν 32 έως 51 έδρες.
Άλλα τηλεοπτικά δίκτυα κάνουν λόγο για 41 έως 43 έδρες. Αν το αποτέλεσμα είναι κάτω από τις 46 έδρες, θα πρόκειται για τη χειρότερη εκλογική επίδοση του συνασπισμού από τη σύστασή του το 1999.
Η τελευταία σημαντική ήττα καταγράφηκε τον Οκτώβριο στις εκλογές για την Κάτω Βουλή, γεγονός που άφησε την κυβέρνηση Ισίμπα εκτεθειμένη σε πιθανή πρόταση μομφής και σε πρόωρες εκλογές.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με έμφαση στη μείωση φόρων και σε αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική, φαίνεται να ενισχύονται στις κάλπες. Η ραγδαία αύξηση στις τιμές βασικών αγαθών — και ειδικά του ρυζιού — αναδείχθηκε σε μείζον ζήτημα για τους ψηφοφόρους.
Το LDP προέταξε τη δημοσιονομική πειθαρχία, επιχειρώντας να καθησυχάσει τις αγορές κρατικών ομολόγων που ανησυχούν για τη δυνατότητα της χώρας να διαχειριστεί το υψηλότερο δημόσιο χρέος στον κόσμο.
Πέραν της εσωτερικής πίεσης, η 1η Αυγούστου αποτελεί ορόσημο, καθώς τότε λήγει η προθεσμία για εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ – σε διαφορετική περίπτωση, η Ιαπωνία κινδυνεύει να δει δασμούς να επιβάλλονται στις εξαγωγές της.
Σημαντική άνοδο καταγράφει το λαϊκιστικό κόμμα Sanseito, το οποίο αναμένεται να κερδίσει 10 έως 15 έδρες — από μόλις μία που είχε προηγουμένως. Η εκστρατεία του υπό το σύνθημα "Πρώτα η Ιαπωνία" και η ρητορική περί "σιωπηρής εισβολής" ξένων έχουν φέρει στο προσκήνιο ιδέες που μέχρι πρόσφατα κινούνταν στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής.
«Σπουδάζω μεταπτυχιακά και δεν βλέπω Ιάπωνες γύρω μου, όλοι είναι ξένοι», δήλωσε ο 25χρονος φοιτητής Γιου Ναγκάι, ψηφοφόρος του Sanseito. «Όταν βλέπω πόσα χρήματα δίνονται στους μετανάστες, νιώθω ότι ο ιαπωνικός λαός περνά σε δεύτερη μοίρα», πρόσθεσε, βγαίνοντας από εκλογικό κέντρο στο Τόκιο.
Με πληροφορίες από Reuters,AFP