«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες» Facebook Twitter
Varsen Aghabekian Shahin
0

Σε μια από τις πιο εκτενείς και ειλικρινείς συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει Παλαιστίνια αξιωματούχος στην ευρωπαϊκή δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια, η υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν δήλωσε στην Euronews ότι ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα είναι πλουραλιστικό, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στα δικαιώματα των γυναικών και στις διεθνείς συμφωνίες, ακόμη και σε αυτές που αφορούν την ασφάλεια του Ισραήλ.

«Θα πρόκειται για μια πλουραλιστική κοινωνία. Θα υπάρχει χώρος για τις γυναίκες. Είμαι γυναίκα, είμαι υπουργός Εξωτερικών, είμαι χριστιανή και αρμενικής καταγωγής», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το μελλοντικό κράτος θα σέβεται κάθε συμφωνία που έχει υπογράψει η Παλαιστίνη με τους γείτονές της.

Σοκαρισμένη από τη σιωπή της ΕΕ για τη Γάζα

Η Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, η πρώτη γυναίκα ΥΠΕΞ στην ιστορία της Παλαιστινιακής Αρχής, εξέφρασε έντονη απογοήτευση για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και τη βία στη Δυτική Όχθη.

«Ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί παιδιά να σφαγιάζονται ενώ περιμένουν ιατρική φροντίδα σε σκηνές, ανθρώπους να σκοτώνονται ενώ στέκονται σε ουρές για βασικά τρόφιμα», δήλωσε, κατηγορώντας την ΕΕ για «σοκαριστική και απογοητευτική» αδράνεια.

Η ίδια υπενθύμισε ότι ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αλλά τόνισε πως η λύση εξακολουθεί να είναι η δημιουργία ενός ενιαίου, δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους, υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής, τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη.

Η υπουργός δεν έκρυψε την ύπαρξη διαφθοράς εντός της Παλαιστινιακής Αρχής και του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, σημειώνοντας ότι «είμαστε σε διαδικασία κάθαρσης». Όπως είπε, το πρόβλημα είναι διαρθρωτικό και ενισχύεται από την ισραηλινή κατοχή:«Δεν είναι δικαιολογία, αλλά η διαφθορά υπάρχει παντού. Και θυμηθείτε, είμαστε υπό κατοχή – και η κατοχή διαφθείρει. Η εξάρτηση από εξωτερική χρηματοδότηση διαφθείρει, όπως και η αδυναμία να ελέγξεις τις δικές σου δομές», ανέφερε.

Ωστόσο, τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει «ατζέντα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης», καταπολεμά το νεποτισμό και προσπαθεί να επιβάλει κανόνες και διαφάνεια στη διοίκηση. «Αυτά τα πράγματα απαιτούν χρόνο», σημείωσε.

Η ελπίδα για το παλαιστινιακό κράτος και η στάση του Ισραήλ

Παρά τη δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και την αυξανόμενη βία στη Δυτική Όχθη, η Παλαιστίνια ΥΠΕΞ δηλώνει ότι εξακολουθεί να πιστεύει στην υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών, η οποία –όπως λέει– παραμένει η μόνη βιώσιμη προοπτική.

Αντίθετα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Μάικ Χάκαμπι, έχει πρόσφατα αποκηρύξει δημόσια τη λύση των δύο κρατών, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ έχει ιστορικά και βιβλικά δικαιώματα στις παλαιστινιακές περιοχές και προτείνοντας η Παλαιστινιακή κρατικότητα να εγκαθιδρυθεί σε άλλο μουσουλμανικό κράτος.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Αγκχαμπεκιάν Σαχίν προειδοποίησε ότι χωρίς προοπτική δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, οι προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες –όπως η Σαουδική Αραβία– θα παγώσουν. «Η Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες έχουν καταστήσει σαφές πως χωρίς λύση για το παλαιστινιακό, δεν μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση», δήλωσε.

Το «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» και η αντίδραση του αραβικού κόσμου

Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Φεβρουάριο, ο οποίος είχε πει ότι σκοπεύει να «πάρει στα χέρια του» τη Γάζα και να τη μετατρέψει σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής». Η φράση αυτή προκάλεσε οργή στον αραβικό κόσμο, που απέρριψε συλλογικά την οποιαδήποτε σκέψη για μετακίνηση ή εκδίωξη Παλαιστινίων από τις εστίες τους.

Η Σαχίν κατέληξε λέγοντας πως η προώθηση του παλαιστινιακού κράτους εξαρτάται πλέον από πολιτική βούληση και διεθνή πίεση. Στις 28 και 29 Ιουλίου αναμένεται διεθνής διάσκεψη στη Νέα Υόρκη για το παλαιστινιακό, υπό τη συμπροεδρία της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Με πληροφορίες από Euronews

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα & τεχνητή νοημοσύνη: Η μυστική επιχείρηση «GoLaxy» για παγκόσμιο έλεγχο της κοινής γνώμης

Διεθνή / Ο νέος κυβερνοστρατός του Πεκίνου: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όπλο παγκόσμιας προπαγάνδας

Έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η κινεζική εταιρεία GoLaxy, με δεσμούς με το Πεκίνο, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθεί και να επηρεάζει την κοινή γνώμη σε Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ και πέρα
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Διεθνή / Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί με την ΕΕ για τον έλεγχο των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών, απειλώντας το σχέδιο της Ευρώπης να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο έως το 2027
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Διεθνή / Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Πάνω από 60 χώρες αντιδρούν στους νέους δασμούς Τραμπ, που φτάνουν το 41% - Οι αυξήσεις πυροδοτούν φόβους για απώλειες θέσεων εργασίας και ένταση στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει το μεγαλύτερο δίκτυο κέντρων κράτησης μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ, με στρατιωτικές βάσεις όπως το Fort Bliss να μετατρέπονται σε εγκαταστάσεις για χιλιάδες κρατουμένους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
LIFO NEWSROOM
«Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Ανάλυση / «Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Πώς Τουρκία και Ρωσία ισορροπούν ανάμεσα σε συνεργασία και ανταγωνισμό, επεκτείνοντας την επιρροή τους από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αρκτική
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
H Γρενάδα ζητά συγγνώμη και αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Διεθνή / H Γρενάδα ζητά αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο βασιλιάς Γεώργιος Δ΄ κέρδισε προσωπικά από την εργασία σκλάβων σε φυτείες της Γρενάδας. Η χώρα ζητά από τον Βασιλιά Κάρολο συγγνώμη και αποζημιώσεις για το παρελθόν της βρετανικής μοναρχίας στη δουλεία
ΦΩΤ.: GETTY