Αντιμεταναστευτικές ταραχές στην Ισπανία - Επεισόδια και τραυματισμοί

Αντιμεταναστευτικές ταραχές στην Ισπανία: Επεισόδια και τραυματισμοί Facebook Twitter
φωτ.: Χ
0

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα στην πόλη Τόρρε Πατσέκο, στη νοτιοανατολική Ισπανία, με αφορμή τον άγριο ξυλοδαρμό ενός 68χρονου συνταξιούχου από άτομα βορειοαφρικανικής καταγωγής, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος στα ισπανικά ΜΜΕ.

Παρά την αυξημένη παρουσία της αστυνομίας, ομάδες με ρόπαλα περιφέρονταν στους δρόμους αναζητώντας άτομα με ξένη καταγωγή, όπως αναφέρει η περιφερειακή εφημερίδα La Opinión de Murcia. Το περιστατικό του ξυλοδαρμού καταγράφηκε σε βίντεο και κυκλοφόρησε ευρέως στα κοινωνικά δίκτυα, προκαλώντας κύμα οργής και αντιδράσεων.

Οι αρχές της περιοχής επιβεβαίωσαν ότι σημειώθηκαν τραυματισμοί, χωρίς να δώσουν επίσημο αριθμό, ενώ αναφέρθηκε τουλάχιστον μία σύλληψη. Στο μεταξύ, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώθηκε από το δημοτικό συμβούλιο και είχε ως στόχο να είναι ειρηνική. Ωστόσο, ακραία στοιχεία της ακροδεξιάς παρεισέφρησαν φωνάζοντας συνθήματα κατά των μεταναστών.

Μία εξτρεμιστική ομάδα με το όνομα Deport Them Now δημοσίευσε κάλεσμα σε κοινωνικά δίκτυα για βίαιες επιθέσεις εναντίον μεταναστών βορειοαφρικανικής καταγωγής, αυξάνοντας τον κίνδυνο κλιμάκωσης της βίας.

Την Κυριακή, οι ισπανικές αρχές απηύθυναν έκκληση για ψυχραιμία στους 36.000 κατοίκους της περιοχής. Ο συντηρητικός πρόεδρος της περιφέρειας της Μούρθια, Φερνάντο Λόπεθ Μίρας, δήλωσε στο X (πρώην Twitter): «Η Τόρρε Πατσέκο πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα. Κατανοώ την αγανάκτηση, αλλά τίποτα δεν δικαιολογεί τη βία».

Αντίστοιχα, ο δήμαρχος Πέντρο Άνχελ Ρόκα Τερνέλ δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση RTVE: «Καλώ τους κατοίκους να παραμείνουν ψύχραιμοι και να διατηρήσουν την ηρεμία».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, η υπουργός Νεολαίας Σίρα Ρέγκο, μέλος της αριστερής συμμαχίας Sumar, καταδίκασε απερίφραστα τις επιθέσεις κατά μεταναστών και απέδωσε την ευθύνη στην «ακροδεξιά», κατηγορώντας την για υποκίνηση της αναταραχής μέσω πολιτικού φανατισμού.

Το περιστατικό επισημαίνει την αυξανόμενη κοινωνική ένταση στην Ισπανία γύρω από το μεταναστευτικό, αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί η ρητορική μίσους και η παραπληροφόρηση στα social media.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM