Ένα μοναδικό «Espressobar» στην Κυψέλη κερνάει καφέ και σερβίρει τέχνη

Ένα μοναδικό «Espressobar» στην Κυψέλη κερνάει καφέ και σερβίρει τέχνη Facebook Twitter
Tο «Espressobar» είναι ένα έργο των Egill Sæbjörnsson και Τεό Τριανταφυλλίδη σε συνεργασία με την Πολίνα Μήλιου. Φωτ.: Nysos Vasilopoulos, 2025
0

Στην οδό Ιθάκης 28, στην Κυψέλη, υπάρχει το «Espressobar», το νέο συμμετοχικό έργο των Egill Sæbjörnsson και Τεό Τριανταφυλλίδη, σε συνεργασία με την Πολίνα Μήλιου. Το έργο, που θα διαρκέσει έως τις 20 Ιουλίου 2025, εξερευνά τη συνύπαρξη τέχνης και καθημερινότητας, δημιουργώντας έναν υβριδικό χώρο ο οποίος λειτουργεί ταυτόχρονα ως καλλιτεχνική εγκατάσταση και ως καφέ, ένα πλαίσιο όπου η εικαστική χειρονομία, η κοινωνική συνεύρεση και η τελετουργία του καφέ συνυπάρχουν σε κοινό χωροχρόνο.

«Όταν ο Τεό με προσκάλεσε να κάνω μια pop-up εκδοχή του "Espressobar" στο στούντιό του, που το μοιράζεται με την Πολίνα, δεν περίμενα ποτέ ότι θα εξελισσόταν τόσο πολύ. Είχαμε μια πολύ διασκεδαστική συζήτηση και οι ιδέες έρχονταν γρήγορα. Έτσι, τον ρώτησα αν ήθελε να το κάνουμε μαζί», λέει ο Egill Sæbjörnsson, εικαστικός καλλιτέχνης, μουσικός και δημιουργός παρεμβάσεων στον αρχιτεκτονικό χώρο, που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. 

«Και επειδή μου αρέσουν τόσο πολύ τα έπιπλα της Πολίνας, πρότεινα να συμμετάσχει κι εκείνη, ενώ δούλεψε και η καταπληκτική ομάδα του Τεό, όπως ο Fabian, του οποίου το όμορφο άγγιγμα φαίνεται στο έργο. Ο κόσμος του gaming και της δημιουργίας κόσμων του Τεό μου φαίνεται απόλυτα λογικός, άλλωστε κι εγώ επιχειρώ να παντρέψω το ψηφιακό με το φυσικό από τη δεκαετία του ’90. Οι εγκαταστάσεις του με αντικείμενα και περιβάλλοντα που βασίζονται σε δημιουργικές μηχανές παιχνιδιών δεν διαφέρουν πολύ από τους κόσμους που χτίζω κι εγώ με τις εγκαταστάσεις μου, τους χαρακτήρες και τις δημιουργίες μου, αλλά και τις γενετικές εγκαταστάσεις μου. Θυμάσαι εκείνον τον πίνακα που είδες όταν ήσουν παιδί, με ένα σπίτι σε ένα όμορφο τοπίο και έναν δρόμο που οδηγούσε σε αυτό;

Οι επισκέπτες καλούνται να απολαύσουν καφέ (με ελεύθερη συνεισφορά), να συνομιλήσουν με άλλους παρευρισκόμενους και να παρατηρήσουν ή να εμπλακούν σε ένα ζωντανό περιβάλλον όπου ο ρόλος του «πελάτη» και του «θεατή» συγχωνεύονται.

»Ουσιαστικά, το "Espressobar" είναι αυτό το σπίτι – μόνο που τώρα μπορείς να μπεις μέσα, να παραγγείλεις έναν εσπρέσο και να καθίσεις να μιλήσεις με έναν φίλο. Η εικονική πραγματικότητα με τα μεγάλα κράνη που περιμέναμε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές του 2000 δεν ήρθε ποτέ όπως τη φανταζόμασταν. Ήρθε αλλιώς. Είναι τόσο ενσωματωμένη στη ζωή μας, μέσα από τις συσκευές και τα κοινωνικά δίκτυα, που η γενιά Χ, όπως εγώ, δεν κατάλαβε καν πότε συνέβη. Και τα νεότερα παιδιά τη θεωρούν δεδομένη, αφού δεν γνώρισαν τον κόσμο πριν από το διαδίκτυο. Από παιδί ήθελα να μπω μέσα σε έναν πίνακα, σε μια ταινία ή σε ένα βιβλίο. Το ψηφιακό το έχει επιτρέψει αυτό – με έναν διαφορετικό τρόπο από ό,τι η εποχή του βίντεο ή της ζωγραφικής».

Ένα μοναδικό ESPRESSOBAR στην Κυψέλη, κερνάει καφέ και σερβίρει τέχνη Facebook Twitter
Άποψη της εγκατάστασης «Espressobar». Φωτ.: Nysos Vasilopoulos, 2025

Το «Espressobar» αποτελεί την τρίτη σε μια σειρά συνεργασιών του Egill Sæbjörnsson με ανθρώπινους και μη ανθρώπινους καλλιτεχνικούς «συν-δημιουργούς». Προηγήθηκαν το πρώτο «Espressobar» με τα φανταστικά τρολ Ugh & Boogar στην 57η Biennale της Βενετίας το 2017 και το δεύτερο, σε συνεργασία με τον Ívar Glói Gunnarsson, στο Ρέικιαβικ το ίδιο έτος.

«Όταν πρωτοσυζητoύσαμε την ιδέα για το "Espressobar" με τον Egill Sæbjörnsson (είχα την τύχη να δω μια πρώτη εκδοχή του ως μέρος της φανταστικής εγκατάστασης που είχε κάνει στο περίπτερο της Ισλανδίας στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2017), μου φάνηκε αμέσως κάτι που έχει πολλές προοπτικές για την Αθήνα. Ήταν μια καλή αφορμή για να στήσουμε την πρώτη πιο ανοιχτή δράση στο νέο στούντιο που ανοίξαμε με την Πολίνα στην Κυψέλη. Το "Espressobar" ξεκίνησε ως τρόπος να γνωριστούμε με τη γειτονιά, να πιούμε έναν καφέ μαζί, και να ανοίξουμε το στούντιο ως κοινωνικό χώρο, όχι απαραίτητα ως έκθεση ή event.

»Αυτό που μου αρέσει είναι ότι λειτουργεί ως χώρος όπου μπορεί να συμβεί οτιδήποτε. Είναι καφέ, αλλά είναι και σκηνή. Μπορεί να είναι ήρεμο, μπορεί να ξεφύγει τελείως. Δεν υπάρχει σενάριο, οι επισκέπτες συμμετέχουν, είτε το καταλαβαίνουν είτε όχι. Κάθε εσπρέσο είναι και μια μικρή τελετή.

»Μέσα σε όλο αυτό, μας ενδιέφερε να κρατήσουμε και μια πιο ήσυχη, σχεδόν υπαινικτική ατμόσφαιρα. Κάτι ανάμεσα σε ρομαντισμό και παρατήρηση, σαν τους καφέδες όπου μπορείς να καθίσεις με κάποιον χωρίς να μιλήσεις πολύ, αλλά να συμβαίνει κάτι. Ένα βλέμμα, μια παύση, μια συνεννόηση.

Ένα μοναδικό ESPRESSOBAR στην Κυψέλη, κερνάει καφέ και σερβίρει τέχνη Facebook Twitter
Οι baristas και περφόρμερς ενσαρκώνουν διάφορους ρόλους σε διαρκή ροή μεταξύ τελετουργικής επανάληψης και αυθόρμητης δράσης. Φωτ.: Nysos Vasilopoulos, 2025
Ένα μοναδικό ESPRESSOBAR στην Κυψέλη, κερνάει καφέ και σερβίρει τέχνη Facebook Twitter
Φωτ.: Nysos Vasilopoulos, 2025
Ένα μοναδικό ESPRESSOBAR στην Κυψέλη, κερνάει καφέ και σερβίρει τέχνη Facebook Twitter
Φωτ.: Nysos Vasilopoulos, 2025

»"Espressobar" είναι όλα αυτά μαζί. Ένας καφές, ένα σενάριο που δεν γράφτηκε ποτέ και μια πιθανότητα» λέει ο Τεό Τριανταφυλλίδης, που δημιουργεί κόσμους όπου το ψηφιακό και το φυσικό συναντιούνται, εξερευνώντας τον χώρο και τη σωματικότητα σε υβριδικές πραγματικότητες. Μέσα από αλγορίθμους, game engines και πειραματικές performance, κατασκευάζει καθηλωτικά περιβάλλοντα γεμάτα αμήχανες αλληλεπιδράσεις, εύθραυστες ισορροπίες και στιγμές που ταλαντεύονται ανάμεσα στο ανοίκειο, το παράλογο και το ποιητικό, προσκαλώντας το κοινό να εμπλακεί σε νέες πραγματικότητες.

«Το "Espressobar" είναι ένας κοινωνικός χώρος όπου μια καθημερινή συνήθεια πραγματοποιείται μέσα σε μια καλλιτεχνική εγκατάσταση, και ταυτόχρονα μια καλλιτεχνική εγκατάσταση γίνεται κομμάτι της γειτονιάς» λέει η Πολίνα Μήλιου, σχεδιάστρια και καλλιτέχνιδα που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Δημιουργεί χρηστικά έργα τέχνης, συχνά ανατρέποντας και επαναχρησιμοποιώντας ευτελή υλικά και παραμελημένα λαϊκά έπιπλα. Η δουλειά της συνομιλεί με στοιχεία πρωτογονισμού, αρχετυπικής γεωμετρίας, καθώς και ανώνυμης μεσογειακής τέχνης και αρχιτεκτονικής. 

«Είναι αποτέλεσμα μιας δημιουργικής διαδικασίας, που και η ίδια προέκυψε μέσα από ένα “ανακάτεμα” διαφορετικών ανθρώπων, εκφράσεων και της καθημερινότητας του στούντιο. Η δημιουργία των γλυπτών, που είναι το κομμάτι στο οποίο και εγώ πέρασα τον περισσότερο χρόνο, έγινε σε μια ενδιαφέρουσα ομαδική συνθήκη, όπου κάθε μέρα μαζευόμασταν 3 με 8 άτομα, έχοντας καταλάβει όλο τον χώρο του στούντιο με όλους τους πιθανούς τρόπους, όλες τις ώρες της ημέρας. Το κάθε άτομο της ομάδας δούλευε είτε ατομικά, είτε σε δυάδες, είτε με όλους τους πιθανούς σχηματισμούς ατόμων – άλλοτε ελεύθερα, χωρίς οδηγία, άλλοτε μέσα από συζήτηση, άλλοτε με πειραματισμό, με ζημιές, με φροντίδα, άλλοτε με σχεδιασμό. Επικρατούσε φασαρία, μετά μουσική, μετά ησυχία, ο συνεχής ήχος των χτυπημάτων των χεριών στις επιφάνειες των γλυπτών – όλα σε εναλλαγή. Το κάθε έργο έχει πλαστεί με πολύ διαφορετικό τρόπο, παρότι δημιουργήθηκαν όλα μαζί και μοιράζονται το ίδιο DNA. Έχει μείνει όλο στο μυαλό μου ως μια καθημερινότητα, μια συνύπαρξη, μια συλλογική έκφραση που συνέβη με δημιουργικό, fun και αλληλεπιδραστικό τρόπο.

Ένα μοναδικό ESPRESSOBAR στην Κυψέλη, κερνάει καφέ και σερβίρει τέχνη Facebook Twitter
Φωτ.: Nysos Vasilopoulos, 2025
Ένα μοναδικό ESPRESSOBAR στην Κυψέλη, κερνάει καφέ και σερβίρει τέχνη Facebook Twitter
Φωτ.: Nysos Vasilopoulos, 2025
Ένα μοναδικό ESPRESSOBAR στην Κυψέλη, κερνάει καφέ και σερβίρει τέχνη Facebook Twitter
Φωτ.: Nysos Vasilopoulos, 2025

Με αντίστοιχο τρόπο βλέπω και την εγκατάσταση, ως προς το πώς λειτουργεί στη γειτονιά αλλά και στην καλλιτεχνική σκηνή. Ο ίδιος ο χώρος ανοίγεται προς τον δρόμο και είναι αναπόφευκτο να τον δει κάποιος περαστικός. Ενώνει πολύ αρμονικά διαφορετικούς κόσμους, όπου κάθε μέρα η εικόνα μέσα στον χώρο αλλάζει ανάλογα με τη σύνθεση του κοινού που θα εμφανιστεί. Είναι ένας παράξενος κόσμος, τον οποίο ο οποιοσδήποτε μπορεί κυριολεκτικά να ακουμπήσει και να τον κάνει μέρος της μέρας του στην πόλη».

Το «Espressobar» εμπνέεται από τη μορφολογία του espresso bar ως κοινωνικού και εμπορικού τόπου, προτείνοντας μια εναλλακτική εμπειρία θέασης και συμμετοχής. Οι επισκέπτες καλούνται να απολαύσουν καφέ (με ελεύθερη συνεισφορά), να συνομιλήσουν με άλλους παρευρισκόμενους και να παρατηρήσουν ή να εμπλακούν σε ένα ζωντανό περιβάλλον όπου ο ρόλος του «πελάτη» και του «θεατή» συγχωνεύονται. Εντός του «Espressobar» τίποτα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνεται. Οι baristas και περφόρμερς ενσαρκώνουν διάφορους ρόλους σε διαρκή ροή μεταξύ τελετουργικής επανάληψης και αυθόρμητης δράσης. Το έργο διερευνά ακόμα τη σχέση του ανθρώπου με το μη ανθρώπινο, θέτοντας ερωτήματα γύρω από την κοινότητα, την επιτέλεση της κοινωνικότητας και τη φαντασιακή δυνατότητα των συλλογικών εμπειριών.

Ένα μοναδικό ESPRESSOBAR στην Κυψέλη, κερνάει καφέ και σερβίρει τέχνη Facebook Twitter
Φωτ.: Nysos Vasilopoulos, 2025

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το «Espressobar» εδώ

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τεό Τριανταφυλλίδης 

Portraits 2025 / Τεό Τριανταφυλλίδης: «Υπάρχει μια υπεροψία ότι οι καλλιτέχνες είμαστε το ανώτατο ανθρώπινο επίτευγμα»

Eκφράζοντας την ανησυχία ενός ανθρώπου της γενιάς του, ενός καλλιτέχνη που τον απασχολεί τόσο ό,τι χάνεται όσο και το άδηλο μέλλον, ο Τεό Τριανταφυλλίδης πιστεύει ότι τα είδη της νοημοσύνης -η ανθρώπινη, η τεχνητή και της φύσης- μπορούν να ευνοήσουν το ένα το άλλο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Εικαστικά / Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Σε μια σειρά έργων που παρουσιάζει το θαύμα της ανθοφορίας των λουλουδιών και των φυτών, μια από τις πιο αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες της Σουηδίας στρέφεται σε έναν κόσμο ομορφιάς, γαλήνης και ισορροπίας για να αποκαλύψει αλήθειες για την ανθρώπινη κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρλέν

Εικαστικά / Marlene Dumas: «Η τέχνη είναι πάντοτε μια πράξη εναντίον της βίας»

Η κορυφαία Νοτιοαφρικανή ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία τα έργα της διαλέγονται με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ