Το "ESPRESSOBAR" είναι ένα νέο συμμετοχικό έργο των Egill Sæbjörnsson και Τεό Τριανταφυλλίδη σε συνεργασία με την Πολίνα Μήλιου το οποίο παρουσιάζεται στον χώρο Ιθάκης 28, στην Κυψέλη, έως 20/7. Το έργο εξερευνά τη συνύπαρξη τέχνης και καθημερινότητας, δημιουργώντας έναν υβριδικό χώρο ο οποίος λειτουργεί ταυτόχρονα ως καλλιτεχνική εγκατάσταση και καφέ - ένα πλαίσιο όπου η εικαστική χειρονομία, η κοινωνική συνεύρεση και η τελετουργία του καφέ συνυπάρχουν σε κοινό χωροχρόνο.
Το "ESPRESSOBAR" εμπνέεται από τη μορφολογία του espresso bar ως κοινωνικού και εμπορικού τόπου, προτείνοντας μια εναλλακτική εμπειρία θέασης και συμμετοχής. Οι επισκέπτες καλούνται να απολαύσουν καφέ (με ελεύθερη συνεισφορά), να συνομιλήσουν με άλλους παρευρισκόμενους και να παρατηρήσουν ή να εμπλακούν σε ένα ζωντανό περιβάλλον όπου ο ρόλος του "πελάτη" και του "θεατή" συγχωνεύονται. Εντός του "ESPRESSOBAR", τίποτα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνεται. Οι baristas και περφόρμερς ενσαρκώνουν διάφορους ρόλους σε διαρκή ροή μεταξύ τελετουργικής επανάληψης και αυθόρμητης δράσης. Το έργο διερευνά ακόμα τη σχέση του ανθρώπου με το μη-ανθρώπινο, θέτοντας ερωτήματα γύρω από την κοινότητα, την επιτέλεση της κοινωνικότητας και τη φαντασιακή δυνατότητα των συλλογικών εμπειριών.
Μετά την παρουσίασή του στην Ιθάκης 28, το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί στην Art Athina, ενώ διερευνάται την προοπτική μόνιμης λειτουργίας του ως καφέ, εμβαθύνοντας περαιτέρω στον διάλογο μεταξύ σύγχρονης τέχνης και χώρων φιλοξενίας και πρακτικών κοινωνικότητας.
Το "ESPRESSOBAR" αποτελεί το τρίτο σε μια σειρά συνεργασιών του Egill Sæbjörnsson με ανθρώπινους και μη-ανθρώπινους καλλιτεχνικούς "συν-δημιουργούς". Προηγήθηκαν, το πρώτο espresso bar με τα φανταστικά τρολ Ugh & Boogar στην 57η Biennale της Βενετίας το 2017 και το δεύτερο σε συνεργασία με τον Ívar Glói Gunnarsson στο Ρέικιαβικ το ίδιο έτος.
Γνωρίστε τους καλλιτέχνες
Ο Egill Sæbjörnsson (γεν. 1973, Ισλανδία) είναι εικαστικός καλλιτέχνης, μουσικός και δημιουργός παρεμβάσεων στον αρχιτεκτονικό χώρο, με έδρα το Βερολίνο. Από τη δεκαετία του 1990, δημιουργεί έργα που συνδυάζουν τρισδιάστατα περιβάλλοντα, ψηφιακές προβολές, τεχνολογία και ήχο. Το έργο του εκτείνεται από μικρές εγκαταστάσεις σε εκθεσιακούς χώρους μέχρι μόνιμες παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο. Η πρακτική του χαρακτηρίζεται από τεχνολογική συνέχεια της ζωγραφικής και της γλυπτικής, με έμφαση στην αλληλεπίδραση φυσικού και εικονικού. Τα έργα του, αν και χαρακτηρίζονται από χιούμορ και παιγνιώδη διάθεση, εγείρουν φιλοσοφικά και υπαρξιακά ερωτήματα. Συχνά πραγματοποιεί διαλέξεις–περφόρμανς όπου αναλύει τις θεωρητικές βάσεις της δουλειάς του.
Ο Τεό Τριανταφυλλίδης (γεν. 1988, Αθήνα) δημιουργεί κόσμους όπου το ψηφιακό και το φυσικό συναντιούνται, εξερευνώντας τον χώρο και τη σωματικότητα σε υβριδικές πραγματικότητες. Μέσα από αλγορίθμους, game engines και πειραματικές performance, κατασκευάζει καθηλωτικά περιβάλλοντα γεμάτα αμήχανες αλληλεπιδράσεις, εύθραυστες ισορροπίες και στιγμές που ταλαντεύονται ανάμεσα στο ανοίκειο, το παράλογο και το ποιητικό, προσκαλώντας το κοινό να εμπλακεί σε νέες πραγματικότητες. Έχει μεταπτυχιακό (MFA) από το UCLA στον τομέα των Design Media Arts και πτυχίο αρχιτεκτονικής από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε μουσεία όπως το Whitney Museum στη Νέα Υόρκη, το Centre Pompidou στο Μετς, το Buk-SEMA στη Σεούλ, το House of Electronic Arts στη Βασιλεία και το NRW Forum στο Ντίσελντορφ, καθώς και σε γκαλερί όπως η Meredith Rosen Gallery, The Breeder, Nagel Draxler και Eduardo Secci. Έχει συμμετάσχει στην Μπιενάλε της Αθήνας 2021 (Eclipse), στη Berliner Festspiele 2021, στο Sundance New Frontier 2020 και στο Hyper Pavilion της Μπιενάλε της Βενετίας το 2017.
Η Πολίνα Μηλιού (γεν. 1990, Αθήνα) είναι σχεδιάστρια και καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Δημιουργεί χρηστικά έργα τέχνης, συχνά ανατρέποντας και επαναχρησιμοποιώντας ευτελή υλικά και παραμελημένα λαϊκά έπιπλα. Η δουλειά της συνομιλεί με στοιχεία πρωτογονισμού, αρχετυπικής γεωμετρίας, καθώς και ανώνυμης μεσογειακής τέχνης και αρχιτεκτονικής. Έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονική Μηχανικού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έχει εργαστεί σε διάφορα design studios στο Λος Άντζελες. Το 2020 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance ως production designer, ενώ το 2022 παρουσίασε την πρώτη της ατομική έκθεση στην γκαλερί Carwan στην Αθήνα. Έργα της έχουν παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, στα: India Mahdavi Project Room, Παρίσι· Friends Artspace, Βιρτζίνια ΗΠΑ· Art Athina, Αθήνα· Collectible Fair, Βρυξέλλες· Super House, Νέα Υόρκη· και στο Μουσείου Μπενάκη, Αθήνα.
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0