Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με επιπλέον όπλα και πυρομαχικά, όπως δεσμεύτηκε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για αναστολή ορισμένων αποστολών όπλων προς τον ουκρανικό στρατό, με στόχο τη διασφάλιση της επάρκειας των αμερικανικών αποθεμάτων, ενώ οι προσπάθειες για διπλωματική επίλυση του πολέμου με τη Ρωσία παραμένουν σε αδιέξοδο.
«Θα πρέπει να τους στείλουμε περισσότερα όπλα, κυρίως αμυντικά όπλα», τόνισε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Πρέπει να το κάνουμε. Πρέπει να είναι σε θέση να αμυνθούν», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας πως η Ουκρανία δέχεται «πολύ σκληρά πλήγματα» από τη Ρωσία και εκφράζοντας εκ νέου τη δυσαρέσκειά του για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μετά την υπόσχεση του Τραμπ, το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε σε σύντομη ανακοίνωση πως θα αποστείλει «επιπλέον αμυντικά όπλα» στον ουκρανικό στρατό, κατόπιν εντολής του προέδρου, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης. Ωστόσο, δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με το είδος του εξοπλισμού που θα παραδοθεί.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ την προηγούμενη Παρασκευή, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησε στην ενίσχυση των δυνατοτήτων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων για την υπεράσπιση του εναέριου χώρου, συζητώντας παράλληλα σχέδια συμπαραγωγής, αγορών και επενδύσεων. Η Ουκρανία έχει ζητήσει επιτακτικά από τις ΗΠΑ αντιαεροπορικούς πυραύλους για τα συστήματα Patriot.
Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες για την προμήθεια συστοιχιών και πυρομαχικών Patriot για τις ουκρανικές δυνάμεις, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες μέχρι να ολοκληρωθούν οι παραδόσεις από τις ΗΠΑ.
Από τον Ιανουάριο, ο Τραμπ έχει επιχειρήσει μια εντυπωσιακή προσέγγιση με τον Ρώσο ομόλογό του, ασκώντας έντονη πίεση για την παύση των εχθροπραξιών, χωρίς όμως να έχει καταγραφεί ουσιαστική πρόοδος.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του προκάτοχου του, Τζο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ είχαν παράσχει στρατιωτική βοήθεια ύψους περίπου 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο.
Με πληροφορίες από AFP, Reuters