«Στη Νίσυρο οι άνθρωποι δουλεύουν - αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή»

«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο» Facebook Twitter
«Στη Νίσυρο δεν κυνηγάμε το Σαββατοκύριακο – κάθε μέρα έχει αξία».
0


ΣΤΑ ΣΧΕΔΟΝ ΔΥΟ χρόνια ζωής της στήλης, που προσπαθούμε να φέρουμε το θέμα της αποκέντρωσης ξανά στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης, έχουμε παρουσιάσει πολλούς ανθρώπους οι οποίοι έχουν αφήσει την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη και έχουν ξεκινήσει μια άλλη ζωή, σε έναν μικρότερο τόπο. Αυτή την εβδομάδα ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος μάς μιλά για μια λίγο πιο διαφορετική διαδρομή, αυτή που τον έφερε από την Καλαμάτα στη Νίσυρο.

Βλέποντας την πόλη που μεγάλωσε να μεταμορφώνεται σε κάτι που δεν αναγνώριζε, πήρε την απόφαση να μετακομίσει με τη σύντροφό του και την οικογενειακή επιχείρηση οπτικών που ιδρύθηκε από τον παππού του το μακρινό 1922 και να ζήσουν μια ζωή με συνείδηση.

Επέλεξαν τη Νίσυρο, καθώς από την πρώτη στιγμή τους είχε αγγίξει το νησί, όχι μόνο για τη φυσική του ομορφιά, αλλά για τους ανθρώπους του, το κλίμα του και την ηρεμία που αναδίδει. Όπως μας λέει χαρακτηριστικά, δεν νιώθει πως έφυγε από κάπου, αλλά ότι επέστρεψε στον εαυτό του. Στη συζήτησή μας εξήγησε την απόφασή του και περιέγραψε πώς εξελίσσεται η ζωή του ως τώρα.

«Η αίσθηση της ελευθερίας που ζούμε εδώ δεν έχει να κάνει με εξωτερικές πολυτέλειες. Είναι κάτι εσωτερικό. Το να ξυπνάς χωρίς κόρνες και άγχος. Το να βλέπεις το πέλαγος πριν ακόμα πιεις καφέ. Το να νιώθεις χρήσιμος σε μια κοινότητα που σε χρειάζεται».

«Υπάρχουν κάποιες αποφάσεις στη ζωή που δεν παίρνονται σε μία στιγμή, αλλά ωριμάζουν αθόρυβα μέσα μας μέχρι που έρχεται εκείνη η μία, καθοριστική μέρα που το “ίσως” γίνεται “τώρα”. Η δική μας απόφαση να αφήσουμε την Καλαμάτα και να ξεκινήσουμε από την αρχή σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου ήταν ακριβώς αυτό, η σιωπηλή επιθυμία ετών που βγήκε στην επιφάνεια όταν ο κόσμος πάτησε παύση.

«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο» Facebook Twitter
«Μεταφέραμε την επιχείρηση στο Μανδράκι, την πρωτεύουσα του νησιού. Και σιγά σιγά, μεταφέραμε και τη ζωή μας».

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Καλαμάτα, μια πόλη που τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 διατηρούσε ακόμα τον χαρακτήρα της παλιάς, ανθρώπινης Ελλάδας. Σπούδασα στην Αθήνα, στο ΤΕΙ Οπτικών, αλλά από τότε ήξερα ότι δεν ήταν για μένα οι ρυθμοί της μεγαλούπολης. Δεν είμαι φτιαγμένος για το άγχος, τον θόρυβο, το διαρκές τρέξιμο που ουσιαστικά σε αποκόβει από τον εαυτό σου. Ήξερα ότι κάποτε θα επιστρέψω.

Επέστρεψα λοιπόν, ανέλαβα την οικογενειακή επιχείρηση – μια επιχείρηση με ιστορία σχεδόν 100 χρόνων, ξεκινώντας από τον παππού μου το 1922. Η δουλειά, η οικογένεια, τα παιδιά – όλα στη θέση τους, όπως τα ορίζει η “κανονική” ζωή. Μόνο που μέσα μου κάτι δεν ταίριαζε πια. Η Καλαμάτα άλλαζε. Από μικρή επαρχιακή πόλη άρχισε να θυμίζει Αθήνα: κίνηση, φασαρία, παραβατικότητα, τιμές στα ύψη. Έβλεπα την πόλη που με μεγάλωσε να μεταμορφώνεται σε κάτι που δεν αναγνώριζα.

Η πανδημία μάς έδωσε τον χρόνο και τον χώρο που χρειαζόμασταν για να ακούσουμε στ’ αλήθεια τον εαυτό μας. Έτσι με τη σύντροφό μου αποφασίσαμε να κάνουμε το μεγάλο βήμα, να φύγουμε. Όχι για να ξεφύγουμε, αλλά για να επιστρέψουμε – όχι σε μια πόλη, αλλά σε μια ουσία ζωής που είχαμε χάσει.

Δεν ήταν εύκολο. Οι πρώτες αντιδράσεις από οικογένεια και φίλους ήταν μοιρασμένες: έκπληξη, αγωνία, ερωτήσεις. Αλλά σταδιακά ήρθε η κατανόηση, κι ακόμη περισσότερο η στήριξη, ο θαυμασμός.

Μας ενδιέφερε ένα μέρος που θα συνδύαζε ποιότητα ζωής και επαγγελματικές δυνατότητες. Ένα νησί με μόνιμο πληθυσμό και τουριστική κίνηση. Τα Δωδεκάνησα μάς είχαν κερδίσει από χρόνια. Είχαμε επισκεφτεί την Κω, τη Λέρο, την Κάλυμνο. Αλλά η Νίσυρος… Η Νίσυρος ήταν αλλιώς. Από την πρώτη στιγμή μάς άγγιξε. Όχι μόνο για τη φυσική της ομορφιά, αλλά για τους ανθρώπους της, το κλίμα της, την ηρεμία που αναδίδει.

Μεταφέραμε λοιπόν την επιχείρηση στο Μανδράκι, την πρωτεύουσα του νησιού. Και σιγά σιγά, μεταφέραμε και τη ζωή μας. Όχι βιαστικά – κάθε μετάβαση θέλει τον χρόνο της. Εδώ και οκτώ μήνες ζούμε στη Νίσυρο. Και όσο κι αν ακούγεται απλό, η μεγαλύτερη απόδειξη ότι κάτι αλλάζει μέσα σου είναι ότι… κοιμόμαστε με ανοιχτά παράθυρα. Χρόνια είχαμε να το κάνουμε αυτό.

«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο» Facebook Twitter
«Το καλοκαίρι η Νίσυρος αλλάζει πρόσωπο. Πανηγύρια, γιορτές, κόσμος από παντού. Οι Νισύριοι έχουν το γλέντι στο αίμα τους. Δεν χρειάζονται αφορμή – μόνο παρέα».

Οι ρυθμοί είναι αλλιώς εδώ. Ναι, οι άνθρωποι δουλεύουν – συχνά πολύ. Αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή. Υπάρχει χρόνος για έναν καφέ δίπλα στο κύμα, για έναν απογευματινό περίπατο, για μια κουβέντα στην αυλή. Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν κι αυτόν. Εδώ τα παιδιά παίζουν ελεύθερα στους δρόμους, οι γείτονες “αποσπερίζουν”, οι πόρτες δεν κλειδώνουν. Εδώ δεν χρειάζεσαι GPS – όλα οδηγούν στη θάλασσα.

Το καλοκαίρι η Νίσυρος αλλάζει πρόσωπο. Πανηγύρια, γιορτές, κόσμος από παντού. Οι Νισύριοι έχουν το γλέντι στο αίμα τους. Δεν χρειάζονται αφορμή – μόνο παρέα.

Και τον χειμώνα η ηρεμία ξαναγυρίζει σαν παλιός φίλος. Και τότε είναι η ώρα για εξερεύνηση: πεζοπορίες, μονοπάτια, σιωπές.

Μην ξεχνάμε πως το νησί είναι στην ουσία ένα ηφαίστειο – και ως τέτοιο, έχει τη δική του ενέργεια. Μια ενέργεια υπόγεια, ζωντανή, που σε κρατάει σε επαφή με κάτι πιο βαθύ.

Η αίσθηση της ελευθερίας που ζούμε εδώ δεν έχει να κάνει με εξωτερικές πολυτέλειες. Είναι κάτι εσωτερικό. Το να ξυπνάς χωρίς κόρνες και άγχος. Το να βλέπεις το πέλαγος πριν ακόμα πιεις καφέ. Το να νιώθεις χρήσιμος σε μια κοινότητα που σε χρειάζεται. Οι κάτοικοι του νησιού μάς εμπιστεύτηκαν, και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι της επαγγελματικής μετάβασης: να νιώθεις πως είσαι απαραίτητος, όχι απλώς παρών.

«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο» Facebook Twitter
«Τα Δωδεκάνησα μάς είχαν κερδίσει από χρόνια. Είχαμε επισκεφτεί την Κω, τη Λέρο, την Κάλυμνο. Αλλά η Νίσυρος… Η Νίσυρος ήταν αλλιώς. Από την πρώτη στιγμή μάς άγγιξε».

Φυσικά, δεν είναι όλα τέλεια. Υπάρχουν προκλήσεις. Όπως το παράδειγμα ενός αγαπημένου μας φίλου που θέλει να επισκεφθεί το νησί αλλά χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο. Δυστυχώς, δεν βρήκαμε κατάλυμα με πρόσβαση για άτομα με αναπηρία. Αυτό πονάει – και είναι κάτι που θέλουμε να αλλάξουμε. Γιατί αν δεν διεκδικήσεις κάτι καλύτερο για τον τόπο που διάλεξες, τότε δεν τον έχεις αγαπήσει στ’ αλήθεια.

Όμως για κάθε δυσκολία υπάρχουν δεκάδες όμορφες στιγμές. Οι άνθρωποι της Νισύρου δεν περιγράφονται εύκολα – θα ήταν άδικο να αναφέρω μόνο έναν ή δύο. Είναι η γενναιοδωρία τους, το χιούμορ τους, η αίσθηση πως εδώ οι σχέσεις έχουν βάθος. Και το πιο συγκινητικό είναι πως, ενώ όλα για εμάς είναι καινούργια, νιώθουμε σαν να ήμασταν εδώ πάντα.

Δεν ξέρω αν αυτή είναι η “ιδανική” ζωή. Ξέρω όμως ότι είναι δική μας. Και ότι, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, ζούμε με συνείδηση. Δεν κυνηγάμε το Σαββατοκύριακο – κάθε μέρα έχει αξία. Δεν περιμένουμε τις διακοπές – το καλοκαίρι είναι έξω από την πόρτα.

«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο» Facebook Twitter
«Το νησί είναι στην ουσία ένα ηφαίστειο – και ως τέτοιο, έχει τη δική του ενέργεια».

Αυτό που συνειδητοποίησα μέσα από όλο αυτό είναι πως η αληθινή αλλαγή δεν είναι να πας αλλού. Είναι να βρεις το κουράγιο να ζήσεις έτσι όπως σου ταιριάζει. Να ακούσεις την καρδιά σου, ακόμα κι αν η φωνή της έρχεται σε σύγκρουση με τη “λογική”. Κάποιες φορές, η πιο ριζική ελευθερία έρχεται όχι όταν κυνηγάς κάτι νέο, αλλά όταν εγκαταλείπεις αυτό που σε βαραίνει.

Η απόφαση να μετακομίσουμε στη Νίσυρο δεν ήταν φυγή. Ήταν επιστροφή στον εαυτό μας. Και όπως συμβαίνει με κάθε τολμηρή επιλογή, η ανταμοιβή δεν άργησε να έρθει: ησυχία, αυθεντικότητα, σχέση με τη φύση και τους ανθρώπους. Και πάνω απ’ όλα, εκείνο το ανεξήγητο συναίσθημα ότι, επιτέλους, βρίσκεσαι στο σωστό μέρος.

Αν είχα να δώσω μία μόνο συμβουλή από αυτή την εμπειρία, θα ήταν αυτή: όταν η ψυχή σου σού δείχνει τον δρόμο, ακολούθησέ την. Δεν θα σε προδώσει ποτέ».

Στείλτε τις προτάσεις σας για τη στήλη «Γειτονιές της Ελλάδας» στο [email protected]

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η εργασία έχει πάψει να είναι μόνο τρόπος επιβίωσης και έχει γίνει κομμάτι του τρόπου που επιλέγω να ζω»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ο κόκοράς μας τραγουδάει, λες και κάνει soundcheck σε φεστιβάλ»

Η Κατερίνα Ζέρβα δημιούργησε, μαζί με φίλους της, το Evergreen Project, μια ιδιαίτερη κοινότητα στη Φθιώτιδα, όπου «οι ανατολές είναι ζωγραφιά» και όλα συνυπάρχουν «σαν μια μεγάλη, αγαπημένη οικογένεια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ελένη Νέρουππου άφησε την Αθήνα και βλέπει πια τους κόπους μιας χρονιάς στο Βασιλικό Ευβοίας να ανταμείβονται σε ένα μπουκάλι κρασί

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη φύση, καθετί που παράγεις νιώθεις ότι είναι παιδί σου»

Η Ελένη Νέρουππου άφησε το Παγκράτι για να καλλιεργεί αμπέλια στο Βασιλικό Ευβοίας, για να ζήσει σε έναν τόπο όπου «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και σου επιτρέπουν να απολαύσεις ό,τι κάνεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδοιπορικό στην Τουρκία: Βαδίζοντας στα χνάρια του Αινεία

Ταξίδια / Τσανάκαλε, Αρχαία Τροία, Καταρράκτες Sütüven. Ένα οδοιπορικό στην Τουρκία

Από τον εντυπωσιακό ναό του Απόλλωνα Σμινθέα στο Γκιουλπινάρ μέχρι τον χολιγουντιανό Δούρειο Ίππο στο Τσανάκαλε, η Τουρκία ξεδιπλώνει έναν απολαυστικό χάρτη γεμάτο μύθο και… καλοκαιρινές εκπλήξεις.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Γειτονιές της Ελλάδας / Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Η Βαγγελιώ Ρετάλη μιλά για το Zagoriwood, ένα φεστιβάλ που για λίγες μέρες κάθε καλοκαίρι μετατρέπει τα ήσυχα Κάτω Πεδινά σε επίκεντρο κινηματογραφικής συνάντησης και δημιουργίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ταξίδια / Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ο ένας Έλληνας, ο άλλος Τούρκος. Δύο άνθρωποι που γνωρίστηκαν, έγιναν φίλοι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο που να αποτυπώνει όλα όσα τους συνδέουν − και όχι όσα τους χωρίζουν. Το «Meraki Café» στην Κωνσταντινούπολη. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Η Ευγενία Μαστοράκη άφησε την Αθήνα για την Οκτωνιά, ένα μικρό, γραφικό χωριό στην Εύβοια, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά. Της λείπουν πολλά πράγματα, αλλά εκεί ανασαίνει καλύτερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η επαρχία έχει ανάγκη όλους εκείνους που κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα ή καλοκαίρι επιστρέφουν στους τόπους τους και λένε: «Τι ωραία θα ήταν να γυρνούσα μόνιμα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η κατάσταση στο Μεσολόγγι σήμερα είναι δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα»

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε στο Μεσολόγγι και δημιούργησε την ομάδα Messolonghi by Locals με στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την αξία τού να μένεις, να ζεις και να δημιουργείς στον τόπο σου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Ταξίδια / Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Σ’ αυτόν τον τόπο, ανάμεσα σε πανύψηλες χιονοσκέπαστες κορφές και απύθμενες χαράδρες, ο χρόνος και ο χώρος διαστέλλονται, ενώ στους απέραντους αγριότοπους όπου κατοικεί ο Θεός επιζεί ακόμα η γαλήνη ενός χαμένου παραδείσου.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Η Ελένη Νέρουππου άφησε την Αθήνα και βλέπει πια τους κόπους μιας χρονιάς στο Βασιλικό Ευβοίας να ανταμείβονται σε ένα μπουκάλι κρασί

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη φύση, καθετί που παράγεις νιώθεις ότι είναι παιδί σου»

Η Ελένη Νέρουππου άφησε το Παγκράτι για να καλλιεργεί αμπέλια στο Βασιλικό Ευβοίας, για να ζήσει σε έναν τόπο όπου «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και σου επιτρέπουν να απολαύσεις ό,τι κάνεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Ταξίδια / Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Οι σκηνοθέτες Χρόνης Πεχλιβανίδης και Μαρία Γιαννούλη, κάνοντας έρευνα για το νέο τους ντοκιμαντέρ στην Αιθιοπία, ήρθαν σε επαφή με τα απομεινάρια της άλλοτε ένδοξης ελληνικής παροικίας. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Από τα Σεπόλια έως την Τρίπολη και το καταφύγιο του Μαινάλου, ο Άρης Γιαννούκος αφηγείται την 20χρονη πορεία του μακριά από την πρωτεύουσα και πώς βρήκε στο βουνό πνευματική ηρεμία, λιγότερο άγχος και καθαρό μυαλό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους

Ταξίδια / Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους;

Τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνονται εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο όμως και ο εθνικισμός. Όπως φαίνεται, μόνο ο Μαρκ Τουέιν πίστεψε ότι «τα ταξίδια σκοτώνουν την προκατάληψη, τη μισαλλοδοξία και τη στενομυαλιά».
THE LIFO TEAM
«Η εργασία έχει πάψει να είναι μόνο τρόπος επιβίωσης και έχει γίνει κομμάτι του τρόπου που επιλέγω να ζω»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ο κόκοράς μας τραγουδάει, λες και κάνει soundcheck σε φεστιβάλ»

Η Κατερίνα Ζέρβα δημιούργησε, μαζί με φίλους της, το Evergreen Project, μια ιδιαίτερη κοινότητα στη Φθιώτιδα, όπου «οι ανατολές είναι ζωγραφιά» και όλα συνυπάρχουν «σαν μια μεγάλη, αγαπημένη οικογένεια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ