Ο Τζαφάρ Παναχί επέστρεψε στο Ιράν και στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης τον περίμενε μια θερμή υποδοχή από τους υποστηρικτές του.
Ο Ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί έφτασε στη γενέτειρά του, χωρίς κωλύματα από τις ιρανικές αρχές μετά τη βράβευσή του το Σάββατο με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα.
Για χρόνια το Ιράν απαγόρευε στον Τζαφάρ Παναχί την έξοδο από τη χώρα, όσο εκείνος γύριζε παράνομα ταινίες. Έχοντας περάσει αρκετό διάστημα στην φυλακή, ο Τζαφάρ Παναχί απέσπασε μία από τις μεγαλύτερες διακρίσεις του παγκόσμιου σινεμά για την τελευταία του ταινία «Ενα Απλό Ατύχημα».
Ο σκηνοθέτης από το Ιράν έφθασε τα ξημερώματα στο αεροδρόμιο Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί με συνθήματα που χαιρέτιζαν τη διάκρισή του και τη συνολική του δραστηριότητα στο σινεμά, σύμφωνα με τα βίντεο που αναρτήθηκαν από το παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Dadban.
Μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν κατά την άφιξη του Παναχί στην Τεχεράνη, ήταν και το «Γυναίκα. Ζωή. Ελευθερία!» - σύνθημα του κινήματος διαμαρτυρίας 2022-2023.
Κατά την έξοδό του από το αεροδρόμιο δέχτηκε πλήθος ζητωκραυγών και χειροκροτημάτων από δεκάδες υποστηρικτές του, όπως δείχνουν τα βίντεο που δημοσίευσε ο επίσης Ιρανός σκηνοθέτης, Μαχντί Ναντέρι, τα οποία μεταδόθηκαν επίσης, από το Iran International Channel.
«Νέο αίμα στις φλέβες του ανεξάρτητου ιρανικού κινηματογράφου», έγραψε ο Μαχντί Ναντέρι.
Η θερμή υποδοχή του Παναχί στην πατρίδα του, έρχεται σε αντίθεση με την ψυχρή αντιμετώπιση της βράβευσής του από τα ιρανικά μέσα και την ηγεσία της χώρας.
Είναι ο πρώτος Χρυσός Φοίνικας στο Ιράν από την ταινία «Η Γεύση του Κερασιού» του Αμπάς Κιαροστάμι (1940-2016) το 1997.
«Σε μία κίνηση αντίστασης κατά της καταπίεσης του ιρανικού καθεστώτος, ο Τζαφάρ Παναχί τιμάται με τον Χρυσό Φοίνικα που αναβιώνει την ελπίδα όλων των μαχητών της ελευθερίας παντού στον κόσμο», έγραψε στο Χ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό.
Σε απάντηση, η Τεχεράνη κάλεσε στον Γάλλο επιτετραμμένο για να καταγγείλει τις «υβριστικές δηλώσεις και τους αβάσιμους ισχυρισμούς», σύμφωνα με το πρακτορείο Irna.
«Στη χειρότερη, θα με ξαναβάλουν φυλακή
Μέχρι σήμερα, επικρατούσε αγωνία με το πώς θα εξελισσόταν η επιστροφή του Παναχί στην Τεχεράνη. Θα συλληφθεί από το αεροδρόμιο, ή θα υπάρξει επιείκεια, έστω και για τα μάτια του καλλιτεχνικού κόσμου; Μέχρι και αυτή την ώρα, δεν έχει σημειωθεί κανένα επεισόδιο που να αφορά την επιστροφή του.
«Στη χειρότερη, θα με ξαναβάλουν φυλακή», δήλωσε προ ολίγων ημερών από τις Κάννες ο Ιρανός σκηνοθέτης, αποδεχόμενος τις επιπτώσεις της κινηματογραφικής του αντίστασης.
Ο Παναχί δείχνει να τοποθετείται κάπου μεταξύ του Μοχάμεντ Ρασούλοφ, που «λιποτάκτησε» στη Γερμανία για να επιβιώσει και να δημιουργήσει, και του Ασγκάρ Φαραντί, που μοιάζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης της Τεχεράνης, περνώντας τις κοινωνικές παθογένειες διακριτικά και πιο αφαιρετικά. Ο Παναχί δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τα πάτρια εδάφη, όσο απορρίπτει την ιδέα να φιμωθεί και να μην πει αυτά που θέλει να πει, πληρώνοντας το τίμημα, περνώντας ένα διάστημα στις φυλακές του Εβίν, παρέα με 30 διανοούμενους συγκρατούμενους και λίγες εκατοντάδες άλλους έγκλειστους, κυρίως για ποινικά αδικήματα. Εκεί εμπέδωσε το μάθημα που θα έπρεπε να διδαχθούν οι διώκτες του: όσο περιορίζεις και τιμωρείς έναν αντιφρονούντα, ουσιαστικά τον εμπνέεις με νέο υλικό για να σε καταδώσει στον υπόλοιπο κόσμο – αντί να τον στερέψεις, όπως είναι προφανώς το ζητούμενο.
Η επιμονή του Παναχί να πολεμά εκ των έσω το καθεστώς με όποια μέσα διαθέτει, κρίνεται αξιοθαύμαστη από τον κόσμο του θεάματος και της τέχνης που για τόσα χρόνια υπηρετεί.