Η σημαία της Παλαιστίνης θα κυματίσει για πρώτη φορά ανάμεσα σε αυτές του ΠΟΥ

Η σημαία της Παλαιστίνης θα κυμματίσει για πρώτη φορά ανάμεσα σε αυτές του ΠΟΥ Facebook Twitter
φωτ.: Wikipedia
0

Το παλαιστινιακό αντιπροσωπευτικό σώμα κέρδισε το δικαίωμα να υψώσει τη σημαία του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έπειτα από μια συμβολική νίκη σε ψηφοφορία τη Δευτέρα, για την οποία ο εκπρόσωπός του ελπίζει ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αναγνώριση εντός των Ηνωμένων Εθνών και πέρα από αυτά.

Η πρόταση, που κατατέθηκε από την Κίνα, το Πακιστάν, τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες, εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης του οργανισμού στη Γενεύη με 95 ψήφους υπέρ και τέσσερις κατά – από το Ισραήλ, την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Γερμανία – ενώ υπήρξαν και 27 αποχές.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται μετά την επιτυχημένη παλαιστινιακή προσπάθεια για ένταξη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πέρυσι και εν μέσω ενδείξεων ότι η Γαλλία ενδέχεται να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.

Σε μια φαινομενική αναφορά στον καταστροφικό πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα, η αντιπρόσωπος του Λιβάνου, Ράνα Ελ Χούρι, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προσέφερε «μια μικρή αχτίδα ελπίδας για τον γενναίο παλαιστινιακό λαό, του οποίου τα δεινά έχουν φτάσει σε αφόρητα επίπεδα».

Το Ισραήλ τάχθηκε κατά της απόφασης του ΠΟΥ και ζήτησε να διεξαχθεί ψηφοφορία. Ο κύριος σύμμαχός του, οι Ηνωμένες Πολιτείες, που σχεδιάζουν να αποχωρήσουν από τον ΠΟΥ, δεν συμμετείχαν.

Αν και σχεδόν 150 χώρες έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, οι περισσότερες μεγάλες δυτικές και άλλες δυνάμεις – συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας – δεν το έχουν πράξει.

Η Γαλλία και η Ιαπωνία ψήφισαν υπέρ της πρότασης, ενώ η Βρετανία απείχε.

«Είναι κάτι συμβολικό και μια ενέργεια, αλλά αποτελεί σημάδι ότι είμαστε μέρος της διεθνούς κοινότητας που βοηθά στις ανάγκες υγείας», δήλωσε στο Reuters ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, Ιμπραήμ Χράισι. «Ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε πλήρη ένταξη στον ΠΟΥ και σε όλα τα φόρα του ΟΗΕ».

Οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν τη δημιουργία κράτους στα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ κατά τον πόλεμο της Μέσης Ανατολής το 1967.

Έχουν καθεστώς επίσημου κράτους-παρατηρητή στον ΠΟΥ, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού ενόψει της αποχώρησης του μεγαλύτερου χρηματοδότη του, των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Παλαιστίνιοι κέρδισαν το δικαίωμα να λαμβάνουν ειδοποιήσεις στο πλαίσιο των Διεθνών Κανονισμών Υγείας του ΠΟΥ – ένα σύνολο παγκόσμιων κανόνων για την παρακολούθηση επιδημιών.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ ανακαλούν «επιθετικά» φοιτητικές viza σε Κινέζους 

Διεθνή / Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ ανακαλούν «επιθετικά» τις άδειες Κινέζων φοιτητών 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συνεργαστεί με το Εσωτερικής Ασφαλείας ώστε να προχωρήσουν οι ανακλήσεις «με επιθετικό τρόπο», ιδίως για φοιτητές που συνδέονται με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ή που σπουδάζουν σε τομείς «κρίσιμης σημασίας», ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
«Υπέρβαση εξουσίας»: Δικαστήριο ακυρώνει τους ανταποδοτικούς δασμούς Τραμπ

Διεθνή / «Υπέρβαση εξουσίας»: Δικαστήριο ακυρώνει τους ανταποδοτικούς δασμούς Τραμπ

Δικαστικό πλήγμα στις εμπορικές πολιτικές του Αμερικανού προέδρου - Έφεση από την κυβέρνηση - Δικαστές που δεν έχουν εκλεγεί, δεν έχουν δικαίωμα απόφασης σε έκτακτες καταστάσεις, δήλωσε εκπρόσωπος του Τραμπ
LIFO NEWSROOM