Η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σκοπεύει να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Δεν το έκανε στην Κριμαία, δεν το έκανε στο Ντονμπάς, και δεν θα το κάνει τώρα, καθώς σχεδιάζει να φτάσει μέχρι τέλους, όποιο κι αν είναι αυτό, επισημαίνει σε σημερινό του άρθρο γνώμης ο δημοσιογράφος, Jamie Dettmer, στο Politico.
Ο Πούτιν έχει διαμορφώσει τη σύγκρουση ως «αιώνιο πόλεμο» και κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης αντιμετωπίζεται ως εργαλείο καθυστέρησης, μέχρι να επιτευχθούν πλήρως οι όροι του Κρεμλίνου.
Αυτό επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, την περασμένη εβδομάδα από τον Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, πρώην υπουργό Πολιτισμού και διαπραγματευτή της Μόσχας στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης. «Ο Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος με τη Σουηδία διήρκεσε 21 χρόνια», είπε ο Μεντίνσκι, αναφερόμενος στην εποχή του Πέτρου του Μεγάλου. Και αυτό, κατά την ανάγνωσή του, είναι το πρότυπο που ακολουθεί σήμερα ο Πούτιν: μακρόχρονος πόλεμος μέχρι την απόλυτη υποταγή του αντιπάλου.
Οι απαιτήσεις της Μόσχας παραμένουν αμετακίνητες. Θέλει εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, ότι θα αποστρατιωτικοποιηθεί, θα παραμείνει γεωπολιτικά ουδέτερη και χωρίς κυριαρχία στην εξωτερική της πολιτική. Επιπλέον, απαιτεί την πλήρη αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας και των τεσσάρων ανατολικών περιφερειών ως τμήμα του ρωσικού κράτους.
Αυτοί είναι όροι που ισοδυναμούν με την κατάλυση της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας — και που καμία ουκρανική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί χωρίς εσωτερική κατάρρευση.
Το μήνυμα του Τραμπ: «Δεν μας αφορά»
Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον στέλνει μικτά μηνύματα. Ο Ντόναλντ Τραμπ, στην τελευταία του τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν, εμφανίστηκε απρόθυμος να εμπλακεί περαιτέρω στη σύγκρουση. Παρότι στο παρελθόν ισχυριζόταν πως θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο εντός 24 ωρών, πλέον δηλώνει πως «μόνο η Ρωσία και η Ουκρανία γνωρίζουν τι διακυβεύεται στη διαπραγμάτευση».
Από κοντά και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος δήλωσε: «Αν δεν μπορέσουμε να το τελειώσουμε, θα πούμε απλώς “ήταν μια καλή προσπάθεια, αλλά σταματάμε εδώ”». Πρόκειται για μια θέση που προκαλεί ικανοποίηση στο Κρεμλίνο και επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιμείνουν.
Η Ευρώπη βλέπει, ο Πούτιν εκτελεί
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ανοιχτά ότι ο Πούτιν «δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται σοβαρά για την ειρήνη». Ούτε οι παραστάσεις διπλωματίας, ούτε οι δηλώσεις περί διαλόγου μπορούν να αλλάξουν το βασικό αξίωμα: η Μόσχα δεν διαπραγματεύεται με όρους ειρήνης, αλλά με όρους συνθηκολόγησης.
Η πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Μπρίτζετ Μπρινκ, παραιτήθηκε πρόσφατα, λέγοντας πως «από την αρχή της διοίκησης η πίεση ασκείται στο θύμα αντί στον θύτη, που είναι η Ρωσία».
Όσο οι ΗΠΑ αποσύρονται, η Ουκρανία δεν μπορεί, ακόμα κι αν ήθελε, να αποδεχτεί τα αιτήματα της Μόσχας. Το κοινοβούλιο δεν θα τα ενέκρινε, ο στρατός θα εξεγειρόταν και ο λαός θα ένιωθε προδομένος μετά από χιλιάδες νεκρούς. Η ειρήνη δεν είναι ρεαλιστική αν σημαίνει παράδοση.
Έτσι, καταλήγει ο Jamie Dettmer, ο Πούτιν δεν έχει κανέναν λόγο να αλλάξει στρατηγική. Έχει όλο τον χρόνο και όλη την ατιμωρησία με το μέρος του. Κι όπως έλεγε ο Μεντίνσκι: «Θα πολεμάμε για όσο χρειαστεί».