8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Facebook Twitter
Οι πρωτότυπες σκηνικές εκδοχές των αφηγήσεων των οκτώ συγγραφέων ενώνουν τη λογοτεχνία με τη θεατρική γραφή, δίνοντας νέα πνοή στην ανθρώπινη εμπειρία. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0


ΟΚΤΩ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ, διακεκριμένοι σύγχρονοι δημιουργοί με δυναμική παρουσία στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, με τα έργα τους εκπροσωπούν καλλιτεχνικές γλώσσες που συνδιαλέγονται με τα αρχαία κείμενα, την παράδοση, τους φανταστικούς κόσμους και συνδέουν το παρελθόν με ζητήματα του παρόντος, φωτίζοντας αθέατες πλευρές των μύθων και των παραδόσεων. Οι πρωτότυπες σκηνικές εκδοχές των αφηγήσεών τους ενώνουν τη λογοτεχνία με τη θεατρική γραφή, δίνοντας νέα πνοή στην ανθρώπινη εμπειρία, ξαναδιαβάζοντας και αποκαλύπτοντας με το δικό τους μοναδικό τρόπο τα θεμελιώδη ερωτήματα της ανθρώπινης κατάστασης.

Σοφιάννα Θεοφάνους - «Ο Βασιλιάς του γκρι και της Σιωπής»

Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Facebook Twitter
«Σε ένα μαγικό 4D περιβάλλον που δημιουργεί το Studio Monom από το Βερολίνο, ο Βασιλιάς του Γκρι και της Σιωπής ξεδιπλώνεται με φως, ήχο και κίνηση». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

«Μια σιωπηλή πόλη, ένας βασιλιάς χωρίς χρώμα και ένα πολύχρωμο παιδί που φέρνει πίσω τη ζωή. Σε ένα μαγικό 4D περιβάλλον που δημιουργεί το Studio Monom από το Βερολίνο, ο “Βασιλιάς του Γκρι και της Σιωπής” ξεδιπλώνεται με φως, ήχο και κίνηση. Ένα παραμύθι που δεν διαβάζεται – βιώνεται με όλες τις αισθήσεις», λέει η Σοφιάννα Θεοφάνους, συγγραφέας και δραματουργός μιας ηχητικής εγκατάστασης που θα στηθεί στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ (6/6-12/6/25), ενός έργου για παιδιά και ενήλικες όπου ψήγματα αφήγησης και ήχου συνυφαίνονται σε ένα ζωντανό και παλλόμενο τοπίο.

Ηθοποιός και απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, δούλεψε για δώδεκα χρόνια στο θέατρο, έγραψε σενάρια για την τηλεόραση, διασκεύασε σε όπερα για παιδιά τη Βασίλισσα του χιονιού και έγραψε το λιμπρέτο της όπερας «Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς. Στον Βασιλιά του Γκρι και της Σιωπής» ένα ατρόμητο παιδί που θα γνωρίσει το μεγαλείο της ελπίδας σε μια πόλη όπου βασίλευε η σιωπή ξεπροβάλλει για να τραγουδήσει και σε κάθε του βήμα ανασύρει ξεχασμένες μελωδίες, ενώ, χορεύοντας μέσα σε σκιές και γρίφους, ξυπνά αποχρώσεις που οι άνθρωποι έχουν προ πολλού λησμονήσει.

Άρης Αλεξανδρής - «Συνεδρία Πολέμου»

Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Facebook Twitter
«Τι θα έλεγε η Λυσιστράτη αν διαπίστωνε ότι το σεξ, εκτός από μέσο πίεσης, είναι από μόνο του ένα είδος αέναης μάχης;» Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

«Στη “Συνεδρία Πολέμου” αποφάσισα να αφήσω στην άκρη τις κυριολεκτικές εκδοχές του πολέμου και να τον δω ως παθογένεια που απαντά σε μία από τις πιο νευραλγικές ανθρώπινες λειτουργίες: τον έρωτα. Ο Αριστοφάνης προτείνει την αποχή από το σεξ ως μέσο πίεσης για τον τερματισμό ενός αληθινού πολέμου. Τι θα γινόταν όμως αν ο πόλεμος ταυτιζόταν με το εργαλείο της ανατροπής του; Τι θα έλεγε η Λυσιστράτη αν διαπίστωνε ότι το σεξ, εκτός από μέσο πίεσης, είναι από μόνο του ένα είδος αέναης μάχης;» αναρωτιέται ο Άρης Αλεξανδρής, συγγραφέας ενός γυναικείου μονολόγου που παρουσιάζεται στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου (25-26/07) στο πλαίσιο του Κύκλου Contemporary Ancients σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη - bijoux de kant.

Έχοντας κερδίσει το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2023 για το μυθιστόρημα «Πώς ο Ιγνάτιος Καραθοδωρής έχασε τα πάντα» και έχοντας μόλις εκδώσει το δεύτερο βιβλίο του, «Τρία επί ψυχής», ο Αλεξανδρής, με όχημα τον αριστοφανικό προβληματισμό και καύσιμο τις αναπάντεχες τροπές που δίνει στον δραματουργικό του μηχανισμό η μοντέρνα αισθηματική αγωγή μας, εμφανίζει μια Λυσιστράτη-ψυχολόγο που επιχειρεί να ερμηνεύσει τις ερωτικές σχέσεις και τα σεξουαλικά πάθη του σήμερα αλλά και να δώσει απαντήσεις στον ιδιότυπο πόλεμο όπου το ανθρώπινο σώμα και η παρακμή του σεξ στην εποχή των ψηφιακών μέσων επέχουν θέση πεδίου μάχης.

Γιάννης Παλαβός - «Δεξιά της κοίτης»

Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Facebook Twitter
«Με αφετηρία τον Οιδίποδα επί Κολωνώ του Σοφοκλή, ο μονόλογος Δεξιά της κοίτης ξετυλίγει την περιπλάνηση ανά την Ελλάδα ενός λαϊκού οργανοπαίκτη, διωγμένου από τον τόπο του, αφού εγκλημάτησε». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

«Με αφετηρία τον Οιδίποδα επί Κολωνώ του Σοφοκλή, ο μονόλογος Δεξιά της κοίτης ξετυλίγει την περιπλάνηση ανά την Ελλάδα ενός λαϊκού οργανοπαίκτη, διωγμένου από τον τόπο του, αφού εγκλημάτησε. Το πρόσωπο επί σκηνής είναι η κόρη του, η οποία, μεταξύ συγχώρεσης και πικρίας, κάνει τον απολογισμό της σχέσης τους, όταν, έναν χρόνο μετά τον θάνατό του, τελεί στη μνήμη του ένα άτυπο μνημόσυνο», λέει ο συγγραφέας Γιάννης Παλαβός για τον μονόλογό του που παρουσιάζεται στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου (25-26/7) στο πλαίσιο του Κύκλου Contemporary Ancients σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη - bijoux de kant. Ο συγγραφέας επιχειρεί να φωτίσει την αρχετυπική σχέση πατέρα - κόρης μέσα από το πορτρέτο ενός πατέρα που διά της τέχνης του λύνει τα αινίγματα των άλλων, αλλά αδυνατεί να λύσει το δικό του.

Συγγραφέας και μεταφραστής ο Γιάννης Παλαβός γράφει για πρώτη φορά θέατρο με ανάθεση του Φεστιβάλ Αθηνών. Έχει εκδώσει τρεις συλλογές διηγημάτων, την «Αληθινή αγάπη και άλλες ιστορίες», το «Αστείο» και το «Παιδί», και έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και το Βραβείο Διηγήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης». Έγραψε το σενάριο των κόμικς «Το πτώμα» και «Γρα-Γρου», τα οποία εικονογράφησε ο Θανάσης Πέτρου, και τιμήθηκε με τα βραβεία Καλύτερου Κόμικς και Σεναρίου στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς.

Κωνσταντίνος Δομηνίκ - «Σαρμάντζα»

Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Facebook Twitter
«Πάνε τη νύχτα, μόνος, και ξέθαψε τη μάνα σου – μ’ αυτό έχει να κάνει το έργο». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

«Πάνε τη νύχτα, μόνος, και ξέθαψε τη μάνα σου – μ’ αυτό έχει να κάνει το έργο. Στη Σαρμάντζα, ένα παλιό νεκροταφείο, που λόγω του εδάφους θυμίζει κάπως κούνια τιτάνιου μωρού. Βέβαια, στο μυαλό του ήρωα η Σαρμάντζα αναποδογυρίζει. Γίνεται σέλα. Σαμάρι. Και τα καμτσίκια δεν λυπούνται – στη σάρκα, πάνω του, πέφτουν», λέει ο Κωνσταντίνος Δομηνίκ για τον σκηνικό του μονόλογο με τίτλο Σαρμάντζα που βασίζεται στις συλλογές διηγημάτων Ώπα-ώπα, μπλάτιμοι και Κακό ανήλιο και παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου στην Πειραιώς 260 (26-28/6).

Το έργο διαδραματίζεται σε έναν τελετουργικό χώρο, όπου το σώμα και η ύλη γίνονται φορείς μνήμης, με τον ήρωα να στέκει πάνω από τον ανοιχτό τάφο της μάνας του και από την κατάσταση βραδύτητας και το τελετουργικό πένθος να κατευθύνεται σε μια παραληρηματική εξιλέωση, μέσω των στοχασμών του παρελθόντος. Μέσα από τις αφηγήσεις του Κωνσταντίνου Δομηνίκ το υπερφυσικό και το φανταστικό διασταυρώνονται με τη λαϊκή παράδοση, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο λογοτεχνικό σύμπαν. Με καταγωγή από την Πιερία, υφαίνει ποιητικές εικόνες λαογραφικού τρόμου, αξιοποιώντας την ιδιαίτερη ντοπιολαλιά του τόπου του.

Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης - «Εγώ μια δούλα»

Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Facebook Twitter
«Βλέποντας την Εκάβη του Ευριπίδη σαν αρχαίο ναό στον οποίο μέσα μπήκα για εξερεύνηση, είπα να πιαστώ από μια φαινομενικά ασήμαντη λεπτομέρεια, την Τρωαδίτισσα δούλα που αναφέρεται μες στη ρύμη του ευριπίδειου λόγου στον στίχο 890». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

«Αν μου ανέθετε κάποιος (λέμε τώρα…) να μελετήσω τον Παρθενώνα, θα ξεκινούσα από ένα του κεραμίδι. Βλέποντας την Εκάβη του Ευριπίδη σαν αρχαίο ναό στον οποίο μέσα μπήκα για εξερεύνηση, είπα να πιαστώ από μια φαινομενικά ασήμαντη λεπτομέρεια, την Τρωαδίτισσα δούλα που αναφέρεται μες στη ρύμη του ευριπίδειου λόγου στον στίχο 890, μια κομπάρσα που είκοσι αιώνες μετά γίνεται πρωταγωνίστρια και αναδιηγείται την ιστορία από τη δική της σκοπιά», λέει ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης για το έργο του Εγώ, μια δούλα που, μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις του στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου το 2024, στο πλαίσιο του Κύκλου Contemporary Ancients, επαναλαμβάνεται στην Πειραιώς 260 (13-16/7), σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου.

Βραβευμένος με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας 2023, πολυμεταφρασμένος πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας με σημαντικά θεατρικά έργα στο ενεργητικό του (Μεταμφίεση, Λάσπη, Λα πουπέ, Αέρας, Στην οθόνη φως, Τον άυλο εσένα, Κέικ, Πεταλούδα σε πηγάδι, Στον παράδεισο), ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης γράφει με αφορμή την Εκάβη έναν κωμικό μονόλογο σε μια σπονδυλωτή παράσταση με πρωταγωνίστρια όχι την ίδια τη βασίλισσα της Τροίας αλλά μια έμπιστη δούλα της. Η ανώνυμη αυτή Τρωαδίτισσα έχει σταθεί μάρτυρας όλων των συμφορών της ίδιας της Εκάβης και της πατρίδας της που, τώρα πια, μετά τον πόλεμο, δεν είναι παρά σκέτες στάχτες.

Βίβιαν Στεργίου - «Ιφιγένεια / Βορά»

Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Facebook Twitter
«Η Ιφιγένεια πάει βόλτα στην Επίδαυρο. Θέλει να κάνει νέα αρχή. Στην παραλία, καθώς στοχαζεται όσα τη διαμόρφωσαν, τη βρίσκει ο χρησμός, να την εξολοθρεύσει». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

«Η Ιφιγένεια πάει βόλτα στην Επίδαυρο. Θέλει να κάνει νέα αρχή. Στην παραλία, καθώς στοχαζεται όσα τη διαμόρφωσαν, τη βρίσκει ο χρησμός, να την εξολοθρεύσει. Με χίλια στόματα, μέσα από πρόσωπα και εποχές, στάζει πάνω της σαν απαράβατη εντολή, της λέει να πεθάνει. Τι θ’ απαντήσει στον χρησμό;» λέει η Βίβιαν Στεργίου, συγγραφέας του θεατρικού μονόλογου Ιφιγένεια / Βορά που παρουσιάστηκε στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου το 2024 και επαναλαμβάνεται στην Πειραιώς 260 (13-16/7), σε σκηνοθεσία Αικατερίνης Παπαγεωργίου.

Στο εμπνευσμένο από την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη έργο της η Ιφιγένεια τηλεφωνεί στη μαμά της, διαλογίζεται στην παραλία, πηγαίνει στον βωμό της. Προτού την καταπιεί, μας λέει τον χρησμό της: «Η αγάπη πονάει, αν θες να σ’ αγαπούν, θα το υποστείς». Δεν την πειράζει να πεθάνει, θέλει όμως ν’ ακουστεί… Οργίζεται και πενθεί για όλες τις στιγμές που φοβήθηκε, υποτιμήθηκε, στερήθηκε, ντράπηκε ή απλώς σάστισε. Η θυσία της μοιάζει τώρα κωμική, ελάχιστα τραγική.

Η Βίβιαν Στεργίου έχει εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων Μπλε Υγρό που τιμήθηκε με το βραβείο «Μένης Κουμανταρέας» της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων. Η δεύτερη συλλογή διηγημάτων της με τίτλο «Δέρμα» κυκλοφόρησε το 2022. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά σύγχρονα αμερικανικά μυθιστορήματα και από το 2018 αρθρογραφεί σε εβδομαδιαία βάση στον Τύπο.   

Κυριάκος Χαρίτος - «Θήβα Μοναξιά»

Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Facebook Twitter
«Θέλησα να δώσω φωνή σ’ αυτόν που δεν είχε και να πω για τη µοναξιά. Μιας πόλης. Των Λαβδακιδών. Όλων μας». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

«Το Θήβα Μοναξιά είναι ένα λαϊκό τραγούδι. Μια ταβέρνα στην ερημιά. Η αγάπη της Όλιας για την Αντιγόνη στάθηκε αφορμή για να αρχίσει. Εγώ, βέβαια, νοιάστηκα για όσα δεν λέει ο σοφός Σοφοκλής. Τα πριν από το κακό και τα μετά. Κυρίως για όσα δεν έγιναν. Και για το τι απέγιναν οι “επιζώντες”. Θέλησα να δώσω φωνή σ’ αυτόν που δεν είχε και να πω για τη µοναξιά. Μιας πόλης. Των Λαβδακιδών. Όλων μας», εξηγεί ο συγγραφέας Κυριάκος Χαρίτος μιλώντας για το έργο του Θήβα Μοναξιά που συνομιλεί με την εναρκτήρια παραγωγή του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο, την Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ulrich Rasche, και θα παρουσιαστεί στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου (4/-5/7) στον κύκλο Contemporary Ancients, σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου. Πρόκειται για μια παραλογή με τη μορφή ενός παραμιλητού, ενός τραγουδιού με την αφήγηση, άλλοτε σε έμμετρο κι άλλοτε σε πεζό λόγο, να συνομιλεί με τη μουσική.

Ο Κυριάκος Χαρίτος έχει γράψει επτά παιδικά βιβλία. Το 2023 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας για το βιβλίο του Για φαντάσου. Έχει γράψει το ποιητικό έργο Επί Ματαίω καθώς και τα πεζά Μικρή εγκυκλοπαίδεια του θανάτου και Γράμματα στην Παναγία. Έχει βραβευτεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας το 2007 για το σενάριο της ταινίας Εν θερμώ.

Χαρά Ρόμβη - «Σωτηρία»

Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Facebook Twitter
«Η αγάπη που έχω για το θέατρο και η εμπιστοσύνη στο καλλιτεχνικό πρόσωπο του Θανάση Δόβρη και της Μαρίας Παρασύρη με έκαναν να θέλω πολύ να ανακατευτώ σε αυτήν τη δουλειά». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

«Η δραματουργική επεξεργασία της Σωτηρίας ήταν μεγάλη πρόκληση. Δεν είχα ιδέα πώς θα καταφέρω να συσχετίσω δύο λογοτεχνικά είδη. Όμως η αγάπη που έχω για το θέατρο και η εμπιστοσύνη στο καλλιτεχνικό πρόσωπο του Θανάση Δόβρη και της Μαρίας Παρασύρη με έκαναν να θέλω πολύ να ανακατευτώ σε αυτήν τη δουλειά» λέει η Χαρά Ρόμβη, στη συλλογή διηγημάτων της οποίας βασίζεται το ομότιτλο έργο που παρουσιάζεται στον κύκλο «Η σκηνή των Βιβλίων» στην Πειραιώς 260 (19-21/6) σε σκηνοθεσία Θανάση Δόβρη.

Σε μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ, μοναδική ανάσα στην ασφυκτική καθημερινότητά της, η Σωτηρία ξεχνιέται ανάμεσα στις έτοιμες τούρτες και στους κύβους νοστιμιάς και, χωρίς να το πάρει είδηση, κλειδώνεται εκεί μέσα. Χαμένη στον παράδεισο της αφθονίας, ανάμεσα σε ράφια και ψυγεία γεμάτα προϊόντα, περίεργους θορύβους και απροσδιόριστες σκιές, η ηρωίδα έρχεται αντιμέτωπη με τους δαίμονές της, τα σκοτάδια και τους φόβους της. Το αναπάντεχο αυτό γεγονός γίνεται αφορμή για μια αναμέτρηση με τον ίδιο της τον εαυτό.

Η Χαρά Ρόμβη, συγγραφέας της νεότερης γενιάς, σκιαγραφεί με γλυκόπικρο χιούμορ και τρυφερότητα ένα αναγνωρίσιμο πορτρέτο της Ελλάδας του ’80 και του ’90. Η συλλογή διηγημάτων Σωτηρία είναι το πρώτο της βιβλίο.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ