Πέθανε ο Νίκος Γαλανός σε ηλικία 79 ετών

Πέθανε ο Νίκος Γαλανός σε ηλικία 79 ετών Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Θλίψη σκορπά στον καλλιτεχνικό κόσμο η είδηση του θανάτου του Νίκου Γαλανού, ενός από τους πιο δημοφιλείς πρωταγωνιστές του ελληνικού κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου. Ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, αφήνοντας πίσω του μια πορεία γεμάτη εικόνες, ρόλους και αναμνήσεις.

Ο Νίκος Γαλανός γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Δεκεμβρίου 1945, με το πραγματικό του όνομα να είναι Νίκος Σουπιωνάς. Σπούδασε υποκριτική στη δραματική σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη και έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη το 1962 με ένα μικρό ρόλο στην ταινία Οργή.

Η δεκαετία του ’60 τον βρίσκει να συμμετέχει σε σειρά ταινιών της εποχής, όπως Η κραυγή, Τα δάκρυά μου είναι καυτά, Ο ουρανοκατέβατος, Η λεωφόρος του μίσους, Πανικός, Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα. Παράλληλα κάνει το θεατρικό του ντεμπούτο στο πλευρό της Τζένης Καρέζη.

Η καταξίωσή του ήρθε με την ταινία Ένα αστείο κορίτσι (1970), όπου συμπρωταγωνίστησε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, υποδυόμενος τον Αλέκο Βενιέρη. Η ταινία καθιέρωσε τον Γαλανό ως ζεν πρεμιέ, και οδήγησε σε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα όπως Ορατότης Μηδέν, Αστραπόγιαννος, Η Αλίκη Δικτάτωρ και Η αμαρτία της ομορφιάς.

Το 1974 κάνει το ντεμπούτο του στην τηλεόραση με τη σειρά Οι Δίκαιοι, ενώ τα επόμενα χρόνια εδραιώνεται σε πλήθος δημοφιλών σειρών, αφήνοντας το στίγμα του σε τηλεοπτικά τοπία διαφορετικών εποχών και ύφους: Το Ταξίδι, Έρωτας και Επανάσταση, Οι φρουροί της Αχαΐας, Μαντώ Μαυρογένους, Η Λάμψη, Το Κλειδί, Αν μ’ αγαπάς, Απαγορευμένη Αγάπη, Κλεμμένα Όνειρα, Έρωτας Μετά και, πιο πρόσφατα, Η Γη της Ελιάς.

Η φιλμογραφία του είναι εκτενής, με δεκάδες τηλεοπτικές συμμετοχές, ανάμεσά τους σειρές όπως Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα, Καφενείο Εμιγκρέκ, Τμήμα Ηθών, Η Ελίζα και οι άλλοι, Μη μου λες αντίο, Οι Ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα, 4, 9 Μήνες, Ποιος μας πιάνει!.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η μόδα προσφέρει μια αίσθηση χαράς σε δύσκολους καιρούς» - Ο Τζόρτζιο Αρμάνι σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του

Πολιτισμός / «Η μόδα προσφέρει μια αίσθηση χαράς σε δύσκολους καιρούς» - Ο Τζόρτζιο Αρμάνι σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του

Λίγες ώρες πριν την επίδειξή του στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου το 2024, ο Τζόρτζιο Αρμάνι μίλησε για όλα όσα η μόδα αντιπροσωπεύει για τον ίδιο και το τι μπορεί να προσφέρει μέσω αυτής στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ένας από τους φτερωτούς λέοντες του Αγίου Μάρκου στη Βενετία έχει φτιαχτεί εν μέρει στην Κίνα

Πολιτισμός / Ένας από τους φτερωτούς λέοντες του Αγίου Μάρκου στη Βενετία έχει φτιαχτεί εν μέρει στην Κίνα

Η ισοτοπική ανάλυση διαπιστώνει ότι το μετάλλευμα χαλκού προήλθε από τη λεκάνη του ποταμού Γιανγκτσέ, ενώ το άγαλμα θα μπορούσε να είναι ένας επαναχρησιμοποιημένος φύλακας τάφου της δυναστείας των Τανγκ
LIFO NEWSROOM
Ο Αντρέα Μποτσέλι μάγεψε με τη φωνή του την ιστορική Σαμαρκάνδη

Πολιτισμός / Ο Αντρέα Μποτσέλι μάγεψε με τη φωνή του την ιστορική Σαμαρκάνδη

Κάτω από τον νυχτερινό ουρανό της αρχαίας ουζμπεκικής πόλης, η φωνή του Ιταλού τενόρου αντήχησε μπροστά στην πλατεία Ρεγκιστάν – έναν χώρο που εδώ και αιώνες αποτελεί την καρδιά του πολιτισμού του Δρόμου του Μεταξιού
LIFO NEWSROOM