Το ΝΑΤΟ αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες – Προς συμφωνία για 5% του ΑΕΠ έως το 2032

Το ΝΑΤΟ αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες – Προς συμφωνία για 5% του ΑΕΠ έως το 2032 Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για μια ιστορική αύξηση των αμυντικών δαπανών, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσουν την απαίτηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επενδύσεις που θα φτάνουν το 5% του ΑΕΠ τους έως το 2032.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συμφωνία αυτή ενδέχεται να παρουσιαστεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, που θα πραγματοποιηθεί στις 24–25 Ιουνίου 2025. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Συμμαχίας θα συζητήσουν τις λεπτομέρειες σε συνάντηση στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, προτείνει μια προσέγγιση σε δύο φάσεις:

  1. 3,5% του ΑΕΠ σε παραδοσιακές στρατιωτικές δαπάνες.
  2. Επιπλέον 1,5% σε σχετικές δαπάνες όπως κυβερνοασφάλεια, μεταφορές, διπλής χρήσης τεχνολογίες και στρατιωτική κινητικότητα.

Σύμφωνα με την πρόταση, θα θεσπιστεί αυστηρός μηχανισμός παρακολούθησης, ώστε να αποτραπούν μελλοντικές αποκλίσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλύπτουν σήμερα το 64% των συνολικών αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ, ενώ η Ευρώπη και ο Καναδάς μόλις το 36%, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2024. Η νέα πρόταση αποσκοπεί στην ισοστάθμιση των βαρών.

Η επίτευξη του στόχου 5% θεωρείται τεράστια πρόκληση, κυρίως για χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που μόλις πρόσφατα έφτασαν το ελάχιστο όριο του 2%. Ωστόσο, η αυξημένη πίεση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 έχει αναγκάσει πολλά κράτη να επανεξετάσουν τις αμυντικές τους στρατηγικές.

Η Συμμαχία έχει ήδη διανείμει άκρως απόρρητες λίστες "στόχων ικανότητας" στα κράτη-μέλη. Οι λίστες αυτές περιλαμβάνουν όπλα, εξοπλισμό και τεχνολογίες που κάθε χώρα πρέπει να αποκτήσει. Η οριστικοποίηση αναμένεται στην υπουργική σύνοδο του Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Παρότι η Ουκρανία παραμένει κεντρικό ζήτημα στον πόλεμο, η ένταξή της στο ΝΑΤΟ δεν θα συζητηθεί επίσημα στη Σύνοδο. Ο Τραμπ έχει εκφράσει σκεπτικισμό και η συμμαχία φαίνεται να επικεντρώνεται στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό.

Ο Ρούτε φέρεται να προτείνει και μεταρρυθμίσεις στην εσωτερική δομή του ΝΑΤΟ, αυξάνοντας τη διοικητική αποδοτικότητα, κάτι που θα μπορούσε να βρει σύμφωνο τον Πρόεδρο Τραμπ.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέξας: Κατηγορείται για φόνο άνδρας που έδωσε κρυφά χάπι άμβλωσης στη σύντροφό του

Διεθνή / Τέξας: Κατηγορείται για φόνο γιατί έριξε χάπι άμβλωσης στο ποτό της εγκυμονούσας συντρόφου του

Η γυναίκα είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως ήθελε να κρατήσει το παιδί, ενώ ο άνδρας είχε εκφράσει την επιθυμία να προχωρήσουν σε διακοπή της κύησης, προσφερόμενος να καλύψει το κόστος
LIFO NEWSROOM
Μύκονος: Ποιος είναι ο Τούρκος επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε τη σύζυγό του

Διεθνή / Μύκονος: Ποιος είναι ο Τούρκος επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε τη σύζυγό του

Τα «άφαντα» πολυτελή αυτοκίνητα και η απόπειρα αυτοκτονίας για μία ηθοποιό - Έχει καταδικαστεί από το δικαστήριο της Σμύρνης σε ποινή 14 ετών και δύο μηνών για ληστεία και συκοφαντία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Συρία: Ισλαμιστικό dress code για γυναίκες στις παραλίες μετά την θεοκρατική αλλαγή στα σχολεία

Διεθνή / Συρία: Dress code με "φαρδιά και σεμνά" ρούχα και μπουρκίνι για τις γυναίκες στις παραλίες

Η κυβέρνηση του «τζιχαντιστή με το κοστούμι» Αχμέντ αλ Σαράα ζήτησε σήμερα από τις γυναίκες να φορούν μπουρκίνι ή ενδύματα που καλύπτουν πλήρως το σώμα στις δημόσιες παραλίες
LIFO NEWSROOM
Τα ανερχόμενα αστέρια των ευρωπαϊκών ομολόγων: Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα κερδίζουν έδαφος

Διεθνή / Τα ανερχόμενα αστέρια των ευρωπαϊκών ομολόγων: Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα κερδίζουν έδαφος

Τα ομόλογα Ιταλίας, Ισπανίας και Ελλάδας σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο, μειώνοντας το κόστος δανεισμού και πλησιάζοντας τα γερμανικά επιτόκια στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας
LIFO NEWSROOM
Πυροβολισμοί σε σχολείο στην Αυστρία: Στους 10 οι νεκροί - «Φρίκη που δεν περιγράφεται με λόγια»

Διεθνή / Πυροβολισμοί σε σχολείο στην Αυστρία: Τριήμερο εθνικό πένθος - Στους 10 οι νεκροί

O Αυστριακός πρόεδρος Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν έκανε λόγο για «χτύπημα στην καρδιά της Αυστρίας» - Yπάρχουν και αρκετοί τραυματίες, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο
LIFO NEWSROOM