Τα 10 γεγονότα της Eurovision που ακόμη και οι φανατικοί οπαδοί δεν γνωρίζουν

Τα 10 γεγονότα της Eurovision που ακόμη και οι φανατικοί οπαδοί δεν γνωρίζουν Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: ΕΡΑ
0

Ενώ η Eurovision είναι διάσημη για την πολιτιστική ποικιλομορφία, τις φαντασμαγορικές εμφανίσεις και τους εκατομμύρια θεατές κάθε χρόνο, υπάρχουν πολλές ασυνήθιστες και λιγότερο γνωστές πτυχές που ακόμη και οι φανατικοί οπαδοί μπορεί να μην γνωρίζουν.

«Γιορτάστε τη διαφορετικότητα»: Το σύνθημα της Eurovision αντανακλά τον στόχο του διαγωνισμού που μετρά 69 χρόνια ιστορίας. Παρά τα φώτα, η Eurovision κρύβει περισσότερα απ’ όσα φανταζόμαστε - ο ευρωπαϊκος μουσικός διαγωνισμός είναι γεμάτος από κρυφές ιστορίες και αναπάντεχες λεπτομέρειες που συνθέτουν ένα μοναδικό πολιτιστικό μωσαϊκό.

Λίγο πριν τον Α' Ημιτελικό στη Βασιλεία της Ελβετίας, ακολουθούν τα 10 λιγότερο γνωστά γεγονότα στην ιστορία της Eurovision:

  1. Το «παράδοξο» του Λουξεμβούργου και η συμμετοχή επιζώντα του Άουσβιτς: Στον πρώτο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1956, το Λουξεμβούργο δεν ψήφισε για τον εαυτό του, αλλά ζήτησε από την Ελβετία να ψηφίσει για λογαριασμό του. 
  2. Ασυνήθιστες γλωσσικές επιλογές: Το Βέλγιο έχει συμμετάσχει δύο φορές με τραγούδια σε εντελώς επινοημένες γλώσσες: το 2003 και το 2008, παρά το γεγονός ότι έχει τρεις επίσημες γλώσσες, οι συμμετοχές του περιείχαν φανταστικές διαλέκτους.  
  3. Πιο σύντομοι στίχοι νικηφόρου τραγουδιού: Η νικήτρια συμμετοχή της Νορβηγίας το 1995, το «Nocturne», περιείχε μόλις 24 λέξεις, βασιζόμενη σε μεγάλο βαθμό στην οργανική μουσική. Πρόκειται για τους λιγότερους στίχους για οποιοδήποτε νικητήριο τραγούδι.  
  4. Εναλλαγές σκηνικών: Πίσω από την εκάστοτε σκηνή της Eurovision, τα συνεργεία έχουν μόνο 40 δευτερόλεπτα διαθέσιμα για να αλλάξουν τα σκηνικά, μετακινώντας μερικές φορές αντικείμενα που ζυγίζουν πάνω από 1.500 κιλά. Το πρώτο σκηνικό που χρησιμοποιήθηκε ποτέ ήταν ένα τηλέφωνο το 1957, ενώ αξιομνημόνευτα σκηνικά έχουν συμπεριλάβει διαδρόμους, ρόδες χάμστερ, πιάνα που καίγονται, ακόμη και φούρνους ψωμιού. 
  5. Η μυστική ψηφοφορία της πρώτης Eurovision: Η βαθμολογία της πρώτης Eurovision του 1956 δεν έχει ποτέ δημοσιοποιηθεί, τροφοδοτώντας επί δεκαετίες εικασίες. 
  6. Η «επανάσταση των γαρυφάλλων»: Η συμμετοχή της Πορτογαλίας το 1974 χρησιμοποιήθηκε ως κρυφό μήνυμα για την έναρξη της «επανάστασης των γαρυφάλλων», η οποία ανέτρεψε τον διδάκτορα του Μαρσέλο Καετάνο, διαδόχου του Αντόνιο Σαλαζάρ, στην ηγεσία της μακροβιότερης ευρωπαϊκής δικτατορίας που ξεκίνησε το 1926.
  7. Νίκη για τέσσερις: Το 1969, μια ισοπαλία οδήγησε τέσσερις χώρες -τη Γαλλία, την Ολλανδία το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία - να ανακηρυχθούν από κοινού νικητές, ένα μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία της Eurovision. Πέντε χώρες μποϊκοτάρισαν τον διαγωνισμό της επόμενης χρονιάς σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οδηγώντας σε μειωμένη σύνθεση το 1970.
  8. Απρόσμενοι συμμετέχοντες: Η συμμετοχή του Μαρόκου το 1980 συχνά ξεχνιέται, καθιστώντας το το μοναδικό αφρικανικό έθνος που διαγωνίστηκε στη Eurovision.
  9. Παγκόσμιο ρεκόρ: Το 2015, το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες αναγνώρισε τη Eurovision ως τον μακροβιότερο ετήσιο τηλεοπτικό μουσικό διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός έχει ακυρωθεί μόνο μία φορά - το 2020, λόγω της πανδημίας COVID-19.
  10. Ο όρος Eurovision επινοήθηκε από έναν Βρετανό δημοσιογράφο: Ο Τζορτζ Κάμπεϊ -ο οποίος αργότερα εντάχθηκε στο BBC, όπου κατείχε διάφορους επιτελικούς ρόλους- ήταν δημοσιογράφος στην εφημερίδα London Evening Standard όταν έγραφε ένα άρθρο για την ευρωπαϊκή τηλεόραση τον Νοέμβριο του 1951. «Προέκυψε εν μέρει τυχαία» δήλωσε ο Campey σε παλαιότερη συνέντευξή του στο BBC. Καθώς δακτυλογραφούσε, αναρωτήθηκε πώς θα μπορούσε να βάλει τη φράση «ευρωπαϊκή τηλεόραση» σε έναν τίτλο. Άρχισε να πληκτρολογεί το «euro» και στη συνέχεια το συνδύασε με το «όραμα» και έτσι προέκυψε το Eurovision.
TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεράσιμος Μιχελής: «Πόση αγάπη έχω ακόμη να προσφέρω;» - Οι αναρτήσεις του για το πρόβλημα υγείας του

TV & Media / Γεράσιμος Μιχελής: «Πόση αγάπη έχω ακόμη να προσφέρω;» - Οι αναρτήσεις του για το πρόβλημα υγείας του

Η ανακοίνωση για την εξόδιο ακολουθία του Γεράσιμου Μιχελή που πέθανε σε ηλικία 60 ετών - Όσα είχε μοιραστεί στα social media ο αγαπημένος «κακός» της ελληνικής τηλεόρασης
LIFO NEWSROOM
YouTube: Τέλος η σελίδα «Trending» μετά από 10 χρόνια – Τι νέο έρχεται

TV & Media / YouTube: Τέλος η σελίδα «Trending» μετά από 10 χρόνια – Τι νέο έρχεται

Το YouTube διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να προτείνει προσωποποιημένα βίντεο στους χρήστες και να παρέχει στους δημιουργούς εργαλεία που τους βοηθούν να κατανοούν τι είναι δημοφιλές στο κοινό τους
LIFO NEWSROOM
Ο IShowSpeed κάνει live με τον Αντετοκούνμπο στα Σεπόλια – Ξανά στην Αθήνα ο διάσημος YouTuber

TV & Media / Ο IShowSpeed κάνει live με τον Αντετοκούνμπο στα Σεπόλια – Ξανά στην Αθήνα ο διάσημος YouTuber

Ζωντανά από την Αθήνα μεταδίδει αυτή την ώρα ο διάσημος Αμερικανός YouTuber IShowSpeed, παρέα με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, σε ένα νέο IRL stream που έχει ήδη προκαλέσει φρενίτιδα στο διαδίκτυο
LIFO NEWSROOM
Ο μισός πλανήτης βλέπει anime στο Netflix – Ανακοινώθηκε νέα μεγάλη λίστα τίτλων

TV & Media / Ο μισός πλανήτης βλέπει anime στο Netflix - Ανακοινώθηκε νέα μεγάλη λίστα τίτλων

Πάνω από 150 εκατομμύρια νοικοκυριά παρακολουθούν anime στην πλατφόρμα – Τριπλασιασμός θεάσεων τα τελευταία πέντε χρόνια, με κορυφαίους τίτλους όπως τα «Sakamoto Days», «Cyberpunk: Edgerunners 2» και «My Melody & Kuromi» να επανέρχονται
LIFO NEWSROOM