Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Πέμπτη αντίμετρα σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών, που ενδέχεται να φτάσουν έως και τα 95 δισεκατομμύρια ευρώ σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον για την άρση σειράς εμπορικών δασμών που επιβλήθηκαν επί προεδρίας Τραμπ.
Η λίστα των προϊόντων που εξετάζεται να στοχοποιηθούν περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αμερικανικά κρασιά, ψάρια, αεροσκάφη, αυτοκίνητα και ανταλλακτικά, χημικά, ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, φαρμακευτικά είδη και μηχανήματα.
Η Κομισιόν, που έχει την ευθύνη για την κοινή εμπορική πολιτική της ΕΕ, ανακοίνωσε ότι ξεκινά δημόσια διαβούλευση έως τις 10 Ιουνίου, καλώντας κράτη-μέλη και επιχειρήσεις να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Επιτροπή θα λάβει οριστική απόφαση για τα αντίμετρα, τα οποία αναμένεται να καλύπτουν μικρότερο όγκο εισαγωγών σε σύγκριση με τα μέτρα των ΗΠΑ.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΕ για διπλωματική επίλυση:
«Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην εξεύρεση διαπραγματευτικών λύσεων με τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα», δήλωσε.
Το χρονοδιάγραμμα των αμερικανικών δασμών
Η ΕΕ αντιμετωπίζει ήδη δασμούς 25% στις εξαγωγές χάλυβα, αλουμινίου και αυτοκινήτων, ενώ οι περισσότερες άλλες εξαγωγές υπόκεινται σε «ανταποδοτικό» δασμό 10%, ο οποίος μπορεί να αυξηθεί σε 20% μετά τη λήξη της 90ήμερης αναστολής που ανακοίνωσε ο Τραμπ, στις 8 Ιουλίου.
Ήδη από τον Απρίλιο, η Κομισιόν είχε εγκρίνει δασμούς 25% σε προϊόντα αξίας 21 δισ. ευρώ, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων καλαμπόκι, σιτάρι, μοτοσικλέτες και ρούχα. Τα μέτρα αυτά ανεστάλησαν πριν τεθούν σε εφαρμογή λόγω της προσωρινής αναστολής από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι δασμοί που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ καλύπτουν σήμερα το 70% των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ, ποσοστό που θα μπορούσε να φτάσει έως και το 97% σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον προχωρήσει σε νέες ενέργειες κατά των ευρωπαϊκών φαρμάκων, ημιαγωγών, κρίσιμων ορυκτών και φορτηγών. Η λίστα των ευρωπαϊκών αντίμετρων δεν περιλαμβάνει προς το παρόν φαρμακευτικά προϊόντα ή ημιαγωγούς.
Η Κομισιόν ενθαρρύνει τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να συμμετάσχουν ενεργά στη διαβούλευση. Σε αντίστοιχη διαδικασία του Μαρτίου για τα μέτρα κατά των αμερικανικών δασμών σε μέταλλα, υποβλήθηκαν 660 προτάσεις.
Πέρα από τα αντίμετρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει και το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στις εξαγωγές χάλυβα και χημικών αξίας 4,4 δισ. ευρώ προς τις ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων δεν καλύπτεται από τους αμερικανικούς δασμούς, γεγονός που προκαλεί ανησυχία ότι μπορεί να διοχετευτεί εκτός ΕΕ προς όφελος των αμερικανικών βιομηχανιών.
Παράλληλα, η Κομισιόν σχεδιάζει να καταθέσει προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), με τη διαδικασία να ξεκινά από τη φάση των διαβουλεύσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.
Αν και τα ενδεχόμενα αντίμετρα της ΕΕ δεν καλύπτουν ισόποσα τον όγκο των προϊόντων που πλήττονται από τις αμερικανικές επιβαρύνσεις, η Επιτροπή επισημαίνει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εξαγωγές της ΕΕ στις ΗΠΑ (532 δισ. ευρώ το 2024) είναι πολύ περισσότερες από τις αμερικανικές εξαγωγές προς την ΕΕ (335 δισ. ευρώ).
Παρά την ανισότητα στο εμπορικό ισοζύγιο, η ΕΕ επιδιώκει μια αναλογική αντίδραση, αποφεύγοντας την περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν πλεόνασμα στο εμπόριο υπηρεσιών με την ΕΕ, στοιχείο που αναμένεται επίσης να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων.
Με πληροφορίες από Reuters