Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας; Facebook Twitter
Xenia Koghilaki_SLAMMING_credits Pinelopi_Gerasimou_for_Onassis_Stegi
0

Το καθιερωμένο ραντεβού με τον χορό δίνεται και φέτος στην Καλαμάτα, με ένα πρόγραμμα επετειακό και πολυσυλλεκτικό, που συνδέει τις γενιές των χορευτών και των χορογράφων και χαρίζει ανεκτίμητες στιγμές στο κοινό που φτάνει κάθε χρόνο στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα για να συνδεθεί με τη σύγχρονη ελληνική και διεθνή χορογραφική δημιουργία.

Μπαίνοντας στην τέταρτη δεκαετία της ζωής του, το 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου 2025, με τη χορογράφο Τζένη Αργυρίου να είναι από φέτος η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια στο τιμόνι του θεσμού. 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αντιμετωπίζει τον χορό ως μια ενεργή μορφή έκφρασης και σύνδεσης, τόσο πνευματικής όσο και σωματικής, και ως θεμελιώδες στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας της Καλαμάτας, στοχεύοντας στην εξέλιξη αυτού του ζωντανού θεσμού και την εμπλοκή όλο και περισσότερων φορέων, καλλιτεχνών, της τοπικής κοινωνίας και του κοινού. Παράλληλα, φιλοδοξεί να μην περιορίζεται στις δέκα ημέρες παραστάσεων του Ιουλίου αλλά να θέσει τα θεμέλια της διαρκούς ενεργοποίησής του σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ως πλατφόρμα και πεδίο συμμετοχικής και εκπαιδευτικής δράσης με την ενεργοποίηση του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας. 

Στον πυρήνα του Φεστιβάλ είναι ο χορός που μιλάει για την ανθρώπινη κατάσταση, που μας συνδέει με τα βαθιά κομμάτια του εαυτού μας και που μας βοηθάει να χτίσουμε γέφυρες κατανόησης και αλληλεγγύης.

Αυτή είναι η βασική προτεραιότητα της νέας καλλιτεχνικής διευθύντριας που θέτει ως στόχο τη μετατροπή του μοναδικού στην Ελλάδα Μεγάρου Χορού σε έναν ζωντανό και ενεργό πυρήνα καλλιτεχνικής δημιουργίας και ενός Διεθνούς Κέντρου Χορού που θα κινείται ταυτόχρονα σε τοπική, εθνική και διεθνή κλίμακα και θα λειτουργεί ως χώρος φιλοξενίας καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, με ιδιαίτερο προσανατολισμό στους Έλληνες δημιουργούς, με τις φετινές επετειακές δράσεις να λειτουργούν ως πρότυπο για την ενεργοποίηση του Μεγάρου Χορού και του Διεθνούς Κέντρου Χορού όλο τον χρόνο.

Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας; Facebook Twitter
Omar Rajeh & Maqamat, Beytna. Credit: Andrea Macchia
 

Δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη των συνεργασιών, το φετινό Φεστιβάλ διαμορφώνεται μέσα από συνέργειες με πολιτιστικούς φορείς, μορφωτικά ιδρύματα, δήμους, συλλόγους και οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Ανώτερη Επαγγελματική της Σχολή, η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Goethe, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, το Qualco Foundation, το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, οι Λέσχες Φιλίας του Δήμου Καλαμάτας, ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας, το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Καλαμάτας. 

Αξίζει ειδικά να αναφερθεί η συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, η οποία ξεκινά στο πλαίσιο του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την παρουσίαση δύο παραγωγών του Μπαλέτου και της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού. Εντός των επόμενων δύο ετών, θα υλοποιηθεί μια ευρύτερη στρατηγική συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας με την Εθνική Λυρική Σκηνή, με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα παραστατικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής της εξωστρέφειας.

Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας; Facebook Twitter
Nancy Stamatopoulou, The Forest Riddle. Credit: Tasos Vrettos

Ένας ακόμη στόχος της Τζένης Αργυρίου είναι να αναδείξει την ποικιλομορφία που χαρακτηρίζει σήμερα τη σύγχρονη τέχνη. Έτσι, εκτός από τα καλλιτεχνικά έργα που μιλούν αποκλειστικά μέσα από τον χορό, στο φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνονται έργα που διευρύνουν την τέχνη της χορογραφίας, ανοίγοντας τον διάλογο με άλλες τέχνες, όπως η μουσική, το θέατρο, τα εικαστικά, ο κινηματογράφος και η performance. Στα σχέδια του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται αναθέσεις για τη δημιουργία νέων έργων που συμπεριλαμβάνουν την πόλη και τους κατοίκους της, αναδεικνύουν το αστικό και φυσικό τοπίο της πόλης και εμπλέκουν τις κοινότητές της, όπως οι Λέσχες Φιλίας, οι ομάδες εκπαιδευτικών και οι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην Καλαμάτα, καθώς και η δημιουργία έργων που ενεργοποιούν το πλούσιο ιστορικό αρχείο του Φεστιβάλ.

«Στον πυρήνα του Φεστιβάλ είναι ο χορός που μιλάει για την ανθρώπινη κατάσταση, που μας συνδέει με τα βαθιά κομμάτια του εαυτού μας και που μας βοηθάει να χτίσουμε γέφυρες κατανόησης και αλληλεγγύης. Ο παλμός του Φεστιβάλ χτίζεται μέσα από τη διαδοχή των έργων, αναπτύσσοντας σταδιακά ένα συλλογικό σώμα, που μας τροφοδοτεί την περιέργεια για ανακάλυψη, την επιθυμία για παρατήρηση, που διαστέλλει τον χρόνο και μας καλεί να ταξιδέψουμε από τον κόσμο του ενός καλλιτέχνη στον άλλον, για να ξαναβρούμε τον εαυτό μας και να ξαναβρεθούμε με τους άλλους», λέει η Τζένη Αργυρίου. 

Μια ιστορία που ανανεώνεται διαρκώς

Τι θα δούμε φέτος στο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Καλαμάτας Facebook Twitter
Agni Papadeli Rossetou, The Day I Went All the Way Up the Mountain. Credit: Αλίνα Λέφα

Μέχρι σήμερα στο Φεστιβάλ Καλαμάτας έχουν παρουσιαστεί 322 παραστάσεις ξένων ομάδων και 136 ελληνικών, με χορογράφους που έχουν γράψει ιστορία στο παγκόσμιο στερέωμα του σύγχρονου χορού. Το Φεστιβάλ έχει φιλοξενήσει τις πρώτες εμφανίσεις 108 διεθνών ομάδων στην Ελλάδα και έχει πραγματοποιήσει ένα πλούσιο πρόγραμμα από παράλληλες εκδηλώσεις, σεμινάρια σύγχρονου χορού και διαλέξεις, με διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες και με χιλιάδες συμμετοχές.

Για τις παραστάσεις αυτής της χρονιάς, που περιλαμβάνει 20 χορογραφικά έργα, ενεργοποιούνται η Κεντρική Σκηνή, η Εναλλακτική Σκηνή και το Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, το Αμφιθέατρο του Κάστρου, η κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, το λιμάνι της Καλαμάτας, ενώ για τις υπόλοιπες καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις: το Εργατικό Κέντρο, το Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, η Navarino Agora της Costa Navarino, αλλά και διαφορετικοί δημόσιοι χώροι πολλών άλλων πόλεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του προγράμματος εξωστρέφειας του Φεστιβάλ «Χορός σε πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου» που υλοποιείται φέτος για πέμπτη χρονιά, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και με τους δήμους των πόλεων όπου θα ταξιδέψει φέτος το Φεστιβάλ καθόλη τη διάρκειά του. 

Στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα παρουσιαστούν συνολικά 12 έργα, εκ των οποίων 5 στην Κεντρική Σκηνή, 6 στην Εναλλακτική Σκηνή και 1 παράσταση στο Φουαγιέ, ενώ στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται 6 παραστάσεις χορού στην πόλη, 8 βραδιές χορού σε πόλεις της Περιφέρειας, μία περιοδική επετειακή έκθεση και δύο νέες ενότητες: το «Dancing on Screen», μια ενότητα αφιερωμένη στη σχέση του χορού με την κινούμενη εικόνα και τον κινηματογράφο και η ενότητα «Συναντήσεις εκτός Σκηνής» που περιλαμβάνει μια συζήτηση μεταξύ της ευρύτερης κοινότητας του χορού και του κοινού πάνω στο θέμα της ηλικίας στην τέχνη αλλά και στην κοινωνία.

Το πρόγραμμα του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 

Τι θα δούμε φέτος στο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Καλαμάτας Facebook Twitter
Dance on Ensemble, Christos Papadopoulos, Mellowing by Jubal Battisti

Το Φεστιβάλ ξεκινά στις 18 Ιουλίου στην Κεντρική Σκηνή με το έργο Mellowing του Χρήστου Παπαδόπουλου που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το έργο τιμά τους χορευτές που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον χορό, είναι ακόμα επί σκηνής και ερμηνεύουν με την ωριμότητά τους την κάθε κίνηση, την κάθε χορογραφική ιδέα. Ο Χρήστος Παπαδόπουλος συνεργάστηκε με την ομάδα χορού «Dance On Ensemble», μια ομάδα που ιδρύθηκε το 2015 από τον γερμανικό πολιτιστικό οργανισμό «Bureau Ritter», με σκοπό τη διερεύνηση της σχέσης χορού και ηλικίας, τόσο στη σκηνή όσο και στην κοινωνία. Με χορευτές μεταξύ 40 και 70 ετών, η ομάδα αναπτύσσει σε συνεργασία με διεθνούς φήμης χορογράφους ένα ρεπερτόριο με πρωτοποριακά έργα σύγχρονου χορού, μετατοπίζοντας τις κυρίαρχες πεποιθήσεις για την ηλικία και αντιμετωπίζοντας τη γήρανση ως μια κατάσταση διαρκούς κίνησης, με τους μινιμαλιστικούς ήχους του Έλληνα συνθέτη και μουσικού Coti K. Το έργο αποτελεί συμπαραγωγή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και του Centre chorégraphique national de Rillieux-la-Pape.

Στις 19 Ιουλίου, στην Εναλλακτική Σκηνή του Μεγάρου Χορού, κάνει την πρώτη του παρουσίαση στην Ελλάδα ο Ιταλός καλλιτέχνης Andrea Salustri που προέρχεται από τον κόσμο του σύγχρονου τσίρκου και ο οποίος μας εισάγει στη μυστική ζωντάνια των αντικειμένων με το έργο «MATERIA», μια χορογραφία για πολλά σχήματα από φελιζόλ και έναν άνθρωπο.

Τι θα δούμε φέτος στο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Καλαμάτας Facebook Twitter
Greek National Opera Ballet, Requardt&Rosenberg, FutureCargo. Φωτ.: HenryCurtis

Στις 19 Ιουλίου, στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας, το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συμπαραγωγή με το γνωστό Κέντρο Χορού The Place του Λονδίνου, παρουσιάζουν το «Future Cargo», μια παράσταση χορού επιστημονικής φαντασίας, που εκτυλίσσεται σε ένα φορτηγό μήκους 12 μέτρων που καταφθάνει από ένα άγνωστο μέρος, κουβαλώντας μυστηριώδες φορτίο. Πρόκειται για ένα μεγάλης κλίμακας χορευτικό θέαμα που θα μαγέψει τον λάτρη του σύγχρονου χορού.

Στις 20 Ιουλίου, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας, μικροί και μεγάλοι θα απολαύσουν το Fantasie Minor του γνωστού Πορτογάλου χορογράφου Marco da Silva Ferreira. H μουσική της παράστασης είναι η «Φαντασία σε Φα ελάσσονα, έργο 103» του Franz Schubert, σύνθεση για τέσσερα χέρια στο πιάνο.

Στις 20 Ιουλίου, στο Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού, η Μαριάννα Καβαλλιεράτου και ο συνθέτης και πιανίστας Θοδωρής Οικονόμου, με το «Ραντάρ», δίχως λέξεις, με μοναδικά μέσα το πιάνο και το σώμα, φτιάχνουν έναν νέο χώρο, μια ζωντανή πράξη επικοινωνίας ανάμεσα στη μουσική και τον χορό.

Στις 21 Ιουλίου, στην Εναλλακτική Σκηνή, η χορεύτρια και χορογράφος Κατερίνα Φώτη, φιλτράρει και χορογραφεί καθημερινές κινήσεις μέσα από μια θεατρική διαδικασία. Στο «The kitchen dance: A house trance vocabulary», εμπνέεται από τις ζωές γυναικών και χρησιμοποιεί την κουζίνα ως συμβολικό και πραγματικό πεδίο αναμέτρησης. 

Τι θα δούμε φέτος στο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Καλαμάτας Facebook Twitter
Maguy Marin, May B. Credit: HerveDeroo

Στις 21 Ιουλίου, στην Κεντρική Σκηνή, παρουσιάζεται ένα από τα κλασικά αριστουργήματα του 20ου αιώνα, το έργο «May B» της Maguy Marin [Μαγκί Μαρέν], μίας από τις σημαντικότερες χορογράφους της εποχής μας. Αντλώντας έμπνευση από το μπεκετικό σύμπαν (B for Beckett), το «May B» ενσωματώνει, όπως λέει και η ίδια, «τη δύναμη του χορού να εκφράζει το μυστήριο της ύπαρξής μας στον κόσμο».

Στις 22 Ιουλίου, στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας, θα παρουσιαστεί η παράσταση «Φωνές» που δημιουργήθηκε φέτος στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων του Φεστιβάλ και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της χορογράφου Παναγιώτας Καλλιμάνη με γυναίκες και άνδρες χορωδούς 50 ετών και άνω από τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Καλαμάτας. 

Στις 22 Ιουλίου, στο λιμάνι της Καλαμάτας, οι σπουδαστές χορού της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του διευθυντή σπουδών της, Γιώργου Μάτσκαρη, θα παρουσιάσει δύο χορογραφικά έργα, το «Dive» του Γάλλου χορευτή, παιδαγωγού και χορογράφου Edouard Hue [Εντουάρ Υ] και το νέο έργο «Skipping on Stardust» της Ερμίρα Γκόρο.

Τι θα δούμε φέτος στο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Καλαμάτας Facebook Twitter
Katerina Foti, The Kitchen Dance, A House Trance Vocabulary. Credit: Anastasia Giannaki

Στις 23 Ιουλίου, στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά, μετά την πρεμιέρα του στη Νορβηγία τον Ιούνιο του 2025, το νέο έργο «Thrice» του Damien Jalet. Μαζί του έρχεται στην Καλαμάτα η νορβηγική πολυβραβευμένη ομάδα Nagelhus Schia Productions (NSP). Το τρίπτυχο «Thrice» αποτελείται από τρία σύντομα έργα: «Gusts», «Les Medusées» και «Brise-lames». Ο διακεκριμένος Νορβηγός σαξοφωνίστας Bendik Giske μοιράζεται τη σκηνή με τους χορευτές στο «Gusts», παρουσιάζοντας μια πρωτότυπη σύνθεση που δημιουργήθηκε ειδικά για την παράσταση. Το έργο περιλαμβάνει, επίσης, ζωντανή μουσική, σε σύνθεση και εκτέλεση του διακεκριμένου Ιάπωνα πιανίστα Koki Nakano. Ο εικαστικός καλλιτέχνης JR υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια. 

Στις 24 Ιουλίου, στην Εναλλακτική Σκηνή, παρουσιάζεται το έργο «O γρίφος του δάσους», μία performance με στοιχεία από το φυσικό τοπίο της Καλαμάτας, που συνυπογράφουν η χορογράφος και περφόρμερ Νάνσυ Σταματοπούλου και ο φωτογράφος Τάσος Βρεττός.

Στις 24 Ιουλίου, η Μάρθα Πασακοπούλου, θα παρουσιάσει την παράσταση «Dance Your Way Out», μια ακουστική - περιπατητική διαδρομή μέσα στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας όπου μέσα από τον ήχο συντονίζει τα σώματα και οδηγεί ένα πλήθος αγνώστων σε μια κοινή χορευτική εμπειρία, με έμπνευση  την ιδέα της «χορευτικής πανούκλας» και της μεταδοτικότητας του χορού.

Τι θα δούμε φέτος στο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Καλαμάτας Facebook Twitter
Andrea Salustri, Materia. Credit: Milan Szypura

Στις 24 Ιουλίου, στο λιμάνι Καλαμάτας, θα γίνει η δεύτερη παρουσίαση των σπουδαστών, αυτών της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, με το δίπτυχο των έργων «Tomorrow»  της Jasmin Vardimon, μίας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του βρετανικού χοροθεάτρου των τελευταίων 25 ετών, και «Three Friends of Winter» του χορογραφικού ντουέτου Δανάη & Διονύσιος, καλλιτεχνικών διευθυντών της ομάδας Small Axe.

Στις 25 Ιουλίου, η Ξένια Κογχυλάκη παρουσιάζει στην Εναλλακτική Σκηνή το έργο «Slamming». Τρεις περφόρμερ δεσμεύονται σε μια κοινή συμφωνία: έναν τελετουργικό χορό με αφετηρία το «slamming». 

Στις 25 Ιουλίου, η Kat Válastur στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού θα κάνει πρεμιέρα με το Dive Into You, ένα σόλο το οποίο ερμηνεύει, μια χορευτική τελετή μεταμόρφωσης, θεραπείας και φροντίδας.

Τι θα δούμε φέτος στο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Καλαμάτας Facebook Twitter
Nagelhus Schia Productions, Damien Jalet Thrice. Credit: JR

Στις 26 Ιουλίου, θα παρακολουθήσουμε στην Εναλλακτική Σκηνή το νέο έργο της χορογράφου-performer Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου, με τίτλο «Τη μέρα που ανέβηκα το βουνό μέχρι πάνω», το οποίο ερμηνεύει η ίδια μαζί με τη Βιτόρια Κωτσάλου. Το έργο φέρνει στο επίκεντρο την αναπνοή, τη βαθύτερη λειτουργία του οργανισμού, μέσα από μια ποιητική ματιά. 

Στις 27 Ιουλίου, δύο σημαντικοί καλλιτέχνες, ο Thomas Hauert και ο Ερμής Μαλκότσης, που σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής τους πορείας έχουν εμβαθύνει στην τεχνική του αυτοσχεδιασμού, συναντιούνται, ζωντανά επί σκηνής, για μια παράσταση εν τη γενέσει με τίτλο «For All We Know».

Στις 26 και 27 Ιουλίου, στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού, παρουσιάζεται το «Beytna» του Omar Rajeh, μιας σημαντικής μορφής του σύγχρονου χορού, που έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην καθιέρωση μιας σύγχρονης χορευτικής σκηνής στον Λίβανο. Ο τίτλος της σημαίνει «κάλεσμα σε τραπέζι» και η ξεχωριστή αυτή χορευτική παράσταση έχει ως επίκεντρό της την έννοια του μοιράσματος και μια καλλιτεχνική συνάντηση χορού, μουσικής και μαγειρικής.

Τι θα δούμε φέτος στο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Καλαμάτας Facebook Twitter
Kat Valastur, Dive into you. Credit: Dieter Hartwig

Στις παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ, στο χώρο του Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, παρουσιάζεται η επετειακή περιοδική έκθεση «Καλαμάτα, η Πόλη του Χορού». Το εμβληματικό έργο «Μνημείο» του Δημήτρη Παπαϊωάννου ανασύρεται από το αρχείο του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας και προβάλλεται στο Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού. Πρόκειται για ένα σόλο αφιερωμένο στη Nelly’s, τη φωτογράφο που απαθανάτισε τις απαρχές του εξπρεσιονιστικού χορού. Πρόκειται για το μοναδικό σόλο που έχει δημιουργήσει έως τώρα ο Δημήτρης Παπαϊωάννου. Ερμηνεύει η Κατερίνα Παπαγεωργίου, ενώ τη σκηνοθεσία του βίντεο υπογράφει ο Τάκης Χατζόπουλος. Στο «Reimagine», η Λίλα Σωτηρίου δημιουργεί ένα νέο έργο σε μουσική του Σταύρου Γασπαράτου, ένα βίντεο εμπνευσμένο από το αρχείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με φωτογραφίες και δημοσιεύσεις από την ιστορία του θεσμού. 

Το πρόγραμμα προβολών «Dancing on Screen» θα πραγματοποιείται καθημερινά από τις 19 έως και τις 27 Ιουλίου 2025, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο και σε διάλογο με τις ζωντανές παραστάσεις του Φεστιβάλ. Περιλαμβάνει ποιητικά κινηματογραφικά μιούζικαλ, όπως το «Symmetry» του Ruben Van Leer, αλλά και βιογραφικά ντοκιμαντέρ, όπως το «Maguy Marin: L’urgence d’agir» του David Mambouch ή το «One Day Pina Asked…» της Chantal Akerman, το «Car Men» του Jiří Kylián και το «The Cost of Living» των DV8, το «Transept» των Charmatz & Vayssié, το «The Ferryman» του Damien Jalet, και το «The Barre Project» του William Forsythe.  

Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας; Facebook Twitter
Panagiota Kallimani, Fones. Credit: Anastasis Karachanidis

Ένα διευρυμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 12 έως τις 27 Ιουλίου 2025. Περιλαμβάνει 4 επαγγελματικά σεμινάρια, 4 masterclasses με τους Χρήστο Παπαδόπουλο, Damien Jalet και Αιμίλιο Αράπογλου, Kat Válastur και Omar Rajeh, ένα εργαστήριο χορού για νήπια και τους γονείς τους, ένα εργαστήριο χορού και χορογραφίας για παιδιά δημοτικού και εφήβους, ένα εργαστήριο για ενήλικες άνω των 40 ετών, ένα εργαστήριο για άτομα με αναπηρία και ένα εργαστήριο για παιδιά 8+, σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

31st Kalamata International Dance Festival

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Λίντα

Πολιτισμός / Τι συνέβη με την αποχώρηση της Λίντας Καπετανέα από το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Μετά από επτά χρόνια στο τιμόνι του θεσμού, δεν ανανεώθηκε η σύμβαση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, κάτι που της ανακοινώθηκε από τον δήμαρχο Καλαμάτας σε ένα σύντομο τηλεφώνημα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μια άλλη Θήβα»: Η πιο αθόρυβη επιτυχία της θεατρικής Αθήνας

The Review / «Μια άλλη Θήβα»: Η παράσταση-φαινόμενο που ξεπέρασε τους 100.000 θεατές

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την θεατρική παράσταση στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που διανύει πλέον την τρίτη της σεζόν σε γεμάτες αίθουσες. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Το ίδιο το έργο ή οι δύο πρωταγωνιστές, ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης, που καθήλωσαν το κοινό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ