Περαιτέρω ποινές φυλάκισης ή στέρηση προνομίων θα αντιμετωπίζουν πλέον οι εγκληματίες στην Αγγλία και την Ουαλία που αρνούνται να παραστούν στη δίκη τους κατά την ανακοίνωση της ποινής. Η βρετανική κυβέρνηση εισάγει σήμερα στο κοινοβούλιο το νέο νομοσχέδιο Victims and Courts Bill, απαντώντας σε αυξανόμενη κοινωνική κατακραυγή και εκκλήσεις για αλλαγή του νόμου μετά από περιπτώσεις υψηλού προφίλ.
Το νέο νομικό πλαίσιο επιτρέπει στους δικαστές να επιβάλλουν έως και δύο επιπλέον έτη φυλάκισης σε καταδικασθέντες που αρνούνται να παραστούν στο δικαστήριο για την τελική φάση της δίκης τους. Σε περιπτώσεις ισοβίων ή μακροχρόνιας κάθειρξης, προβλέπονται εναλλακτικές πειθαρχικές κυρώσεις, όπως στέρηση προνομίων εντός φυλακής (γυμναστήριο, ελεύθερος χρόνος) ή περιορισμός σε κελί.
Η ανάγκη για τη συγκεκριμένη ρύθμιση αναδείχθηκε ιδιαίτερα μετά την πολύκροτη υπόθεση του Τόμας Κάσμαν, ο οποίος δολοφόνησε την 9χρονη Ολίβια Πρατ-Κόρμπελ στο σπίτι της στο Λίβερπουλ, και αρνήθηκε να παραστεί στην ακρόαση της ποινής του τον Απρίλιο του 2023. Αντίστοιχα περιστατικά με τους δράστες των δολοφονιών των Σαμπίνα Νέσα, Ζάρα Αλίνα και Μαίρη Τζέιν Μουσταφά –οι οποίες σκοτώθηκαν από άνδρες που επίσης δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο για να ακούσουν την ποινή τους– συγκλόνισαν τη βρετανική κοινή γνώμη.
Οι συγγενείς των θυμάτων υποδέχθηκαν θετικά το μέτρο. «Η δικαιοσύνη δεν είναι προαιρετική. Είναι ηθική και θεσμική υποχρέωση», δήλωσαν από κοινού οι συγγενείς των Νέσα, Αλίνα και Μουσταφά. «Το να αρνείται κανείς να παραστεί είναι μια απόπειρα αποφυγής της ευθύνης. Η αλλαγή αυτή δίνει στις οικογένειες μια στιγμή αναγνώρισης και αποκατάστασης».
Ο πρώην πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είχε δεσμευθεί να αλλάξει τον νόμο μετά τη συνάντησή του με τη μητέρα της μικρής Ολίβια, ενώ ο νυν ηγέτης των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ, είχε δηλώσει ότι θα προχωρούσε στην εφαρμογή του.
Η υπουργός Δικαιοσύνης Άλεξ Ντέιβις-Τζόουνς ευχαρίστησε τις οικογένειες των θυμάτων για τη συμβολή τους στην αλλαγή του πλαισίου: «Θα διασφαλίσουμε ότι οι εγκληματίες θα έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα των πράξεών τους. Η δικαιοσύνη δεν είναι επιλογή, είναι υποχρέωση».
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης πρόβλεψη για την αφαίρεση της γονικής μέριμνας από καταδικασθέντες για σοβαρά σεξουαλικά εγκλήματα εις βάρος των ίδιων των παιδιών τους. Επιπλέον, ενισχύονται οι εξουσίες του Επιτρόπου Θυμάτων (Victims' Commissioner), ο οποίος θα συντάσσει ανεξάρτητες εκθέσεις για την εφαρμογή του Κώδικα Θυμάτων, αξιολογώντας τη συμμόρφωση των αρχών.
Το Ίδρυμα Προστασίας Παιδιών NSPCC χαιρέτισε τις νέες προβλέψεις, χαρακτηρίζοντάς τες «προοδευτικό βήμα», αν και επισήμανε πως δεν επαρκούν από μόνες τους για να διασφαλίσουν την ολιστική προστασία των θυμάτων.
Με πληροφορίες από Sky News