Γάζα: Το Ισραήλ ενέκρινε σχέδιο για επέκταση της επίθεσης

Ισραήλ: Εντατικοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα και νέα στρατηγική βοήθειας Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της κυβέρνησης του Ισραήλ, υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενέκρινε ομόφωνα σχέδιο για την εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Η απόφαση αυτή από το Ισραήλ για τη Γάζα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή, προγραμματισμένη για τις 13-16 Μαΐου. Στο μεσοδιάστημα, οι αρχές θα προσπαθήσουν να κλείσουν νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς.

Η στρατηγική περιλαμβάνει την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε νέες περιοχές και την καταστροφή όλων των υποδομών, τόσο υπέργειων όσο και υπόγειων, που σχετίζονται με τη Χαμάς. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την αποτυχία διεθνών διαπραγματεύσεων για την επίτευξη νέας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση των 59 Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Ισραήλ-Γάζα: Ανθρωπιστική βοήθεια και στρατηγική ελέγχου

Παρά την εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, το Ισραήλ εγκρίνει σχέδιο για την επανέναρξη της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, η είσοδος της βοήθειας θα γίνεται με αυστηρούς ελέγχους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα καταχραστεί από τη Χαμάς. Το Ισραήλ δεν επιτρέπει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα για πάνω από δύο μήνες, γεγονός που έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις και κατηγορίες για χρήση του λιμού ως όπλου.

Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει την αποστολή βοήθειας μέσω ελεγχόμενων διαδρόμων και τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς για την παρακολούθηση της διανομής. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια φτάνει στους πολίτες και όχι σε ένοπλες οργανώσεις.

Αντίκτυπος στους πολίτες και διεθνείς αντιδράσεις για την τακτική του Ισραήλ στη Γάζα

Η εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων έχει προκαλέσει σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες για τους πολίτες της Γάζας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, πάνω από 52.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή της σύγκρουσης, με 2.436 από αυτούς να έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 18 Μαρτίου, όταν το Ισραήλ επανεκκίνησε τις επιθέσεις του. Οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές και εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.

Διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις έχουν εκφράσει ανησυχία για τις συνέπειες της στρατηγικής αυτής, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο διάπραξης εγκλημάτων πολέμου και για την ανάγκη προστασίας των αμάχων. Το Ισραήλ απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι οι στρατιωτικές του ενέργειες είναι απαραίτητες για την ασφάλεια της χώρας και την αποτροπή επιθέσεων από τη Χαμάς.

Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει τεταμένη και αβέβαιη. Η εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και οι περιορισμοί στην ανθρωπιστική βοήθεια ενδέχεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης και να επιδεινώσουν τις συνθήκες για τους πολίτες. Η διεθνής κοινότητα καλείται να αναλάβει ενεργό ρόλο στην προώθηση του διαλόγου και στην υποστήριξη των προσπαθειών για μια βιώσιμη ειρηνική λύση.

Γάζα: 19 νεκρούς σε ισραηλινές επιθέσεις, ανακοίνωσε η Χαμάς

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας που πρόσκειται στη Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο 19 ανθρώπων σε διάφορα ισραηλινά πλήγματα στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, σύμφωνα με εκπρόσωπό της.

«Οι ομάδες μας εντόπισαν 15 μάρτυρες και 10 τραυματίες, η πλειονότητα των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά, έπειτα από ισραηλινό πλήγμα εναντίον τριών διαμερισμάτων (...) στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας», διευκρίνισε ο Μάχμουντ Μπάσαλ.

Εξάλλου «τέσσερις μάρτυρες και τέσσερις τραυματίες ανασύρθηκαν από σπίτι (...) στην πόλη Μπέιτ Λάχια» στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από BBC, dpa

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ισλαμικό Κράτος επιστρέφει στη Συρία – Οι ΗΠΑ αποχωρούν, οι Κούρδοι μένουν μόνοι

Διεθνή / Το Ισλαμικό Κράτος επιστρέφει στη Συρία – Οι ΗΠΑ αποχωρούν, οι Κούρδοι μένουν μόνοι

Η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία δίνει χώρο στο Ισλαμικό Κράτος να ξανασηκώσει κεφάλι - Οι Κούρδοι του SDF δέχονται αυξανόμενες επιθέσεις, ενώ η αστάθεια απειλεί να ανατρέψει μια δύσκολα κερδισμένη ειρήνη
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και Αυστραλία υπογράφουν ιστορική συμφωνία για σπάνια μέταλλα – Τέλος στην εξάρτηση από την Κίνα

Διεθνή / ΗΠΑ και Αυστραλία υπογράφουν ιστορική συμφωνία για σπάνια μέταλλα – Τέλος στην εξάρτηση από την Κίνα

ΗΠΑ και Αυστραλία ανακοίνωσαν επενδύσεις άνω των 3 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία εναλλακτικής αλυσίδας σπάνιων μετάλλων, απομακρυνόμενες από την κυριαρχία της Κίνας
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Χαμάς παραδίδει τη διοίκηση σε τεχνοκράτες - Τι αλλάζει μετά τον πόλεμο

Διεθνή / Γάζα: Η Χαμάς παραδίδει τη διοίκηση σε τεχνοκράτες - Τι αλλάζει μετά τον πόλεμο

Οι παλαιστινιακές φατρίες συμφώνησαν στη δημιουργία προσωρινής διοίκησης τεχνοκρατών στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου, ενώ η σύζυγος του Μαρουάν Μπαργκούτι απηύθυνε έκκληση στον Ντόναλντ Τραμπ για την απελευθέρωσή του
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία βουλιάζει σε πολιτική παράλυση – Kίνδυνος για όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Η Γαλλία βουλιάζει σε πολιτική παράλυση – Kίνδυνος για όλη την Ευρώπη

Η Γαλλία αντιμετωπίζει βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση, με τον Μακρόν να παλεύει να διατηρήσει σταθερότητα - Το συνταξιοδοτικό πάγωσε, το έλλειμμα εκτοξεύεται και η Ευρώπη ανησυχεί για την «παράλυση» του Παρισιού
LIFO NEWSROOM
Ενδιάμεσες εκλογές στην Αργεντινή: Το στοίχημα του Μιλέι και οι ΗΠΑ

Διεθνή / Ενδιάμεσες εκλογές στην Αργεντινή: Το στοίχημα του Μιλέι και οι ΗΠΑ

Η Αργεντινή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς οι ενδιάμεσες εκλογές θα καθορίσουν το μέλλον της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του προέδρου Μιλέι και θα δοκιμάσουν την αξιοπιστία των ΗΠΑ και το πέσο
LIFO NEWSROOM
Joshua Wander: O άνθρωπος που αγόραζε ομάδες με έγγραφα από το Microsoft Paint και το σκάνδαλο 500 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Joshua Wander: O άνθρωπος που αγόραζε ομάδες με έγγραφα από το Microsoft Paint και το σκάνδαλο 500 εκατ. δολαρίων

Ο Joshua Wander, ιδρυτής της 777 Partners, κατηγορείται για απάτη 500 εκατ. δολαρίων, πλαστά έγγραφα και ψεύτικες επενδύσεις - Από τις ποδοσφαιρικές ομάδες ως τα Boeing, η αυτοκρατορία του κατέρρευσε φανερώνοντας ένα από τα πιο ηχηρά σκάνδαλα των τελευταίων ετών
LIFO NEWSROOM
Αλέξανδρος Μαλλιάς: «Οι ΗΠΑ είναι κομμένες στα δύο - Ο φόβος της τυραννίας»

LiFO politics / Αλέξανδρος Μαλλιάς: «Οι ΗΠΑ είναι κομμένες στα δύο. Αλλάζουν όλα»

Ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλέξανδρος Μαλλιάς, μιλά στο Lifo Politics και στη Βασιλική Σιούτη για τη βαθιά πολιτική πόλωση στην Αμερική, για τους θεσμικούς ελέγχους της προεδρικής εξουσίας αλλά και για τα ελληνοτουρκικά και το Ισραήλ που «έκανε τη ζωή των φίλων και συμμάχων του δύσκολη».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ