«Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

«Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν Facebook Twitter
0

Ο Cem Yiğit Üzümoğlu δεν κατάφερε να άρει τον περιορισμό εξόδου από την Τουρκία, για να έρθει στην Ελλάδα και να συμμετέχει στην παράσταση «Τα Σκυλιά».

Ο 31χρονος ηθοποιός συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές, την 3η 3 Απριλίου, κατηγορούμενος για υποκίνηση μίσους, επειδή συμμετείχε στις μαζικές διαδηλώσεις μετά τη φυλάκιση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Ekrem İmamoğlu. Η σύλληψή του συνδέθηκε με μια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που, μεταξύ άλλων, καλούσε σε μποϊκοτάζ των εταιρειών που πρόσκεινται προς την κυβέρνηση Ερντογάν.

Με μια ανάρτηση στο Facebook, ο σκηνοθέτης της παράστασης «Τα Σκυλιά», Ανέστης Αζάς, γνωστοποίησε την έκτακτη αλλαγή διανομής στο έργο, αφού ο Üzümoğlu δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Ελλάδα.

Πλήθος καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Τουρκία, στέλνουν μήνυμα στήριξης στον ηθοποιό, ο οποίος τα αναδημοσιεύει μέσω Instagram.

Στο post που έκανε, μετά τη σύλληψή του και την απαγόρευση από την κυβέρνηση Ερντογάν, εμφανίζονται με κεφαλαία γράμματα, οι φράσεις: «Δεν σιωπούμε, δεν φοβόμαστε, δεν υπακούμε».

Ο 31χρονος Τούρκος ηθοποιός έγραψε στη λεζάντα: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους για την υποστήριξή τους. Αν είμαστε ενωμένοι, αν στεκόμαστε χέρι-χέρι χωρίς να λέμε "άλλα", αν δεν διστάζουμε να μιλήσουμε ειρηνικά, οι όμορφες μέρες γεμάτες ελπίδα είναι δικές μας. Πρέπει να αγωνιστούμε για τη φυλακισμένη νεολαία μας, για το μέλλον μας, για τους μελλοντικούς μας προέδρους, μηχανικούς, γιατρούς, καλλιτέχνες. Αυτή η χώρα είναι δική μας. Το μέλλον είναι δικό μας».

Η ανάρτηση του Ανέστη Αζά στο Facebook

«“Τα σκυλιά” - Έκτακτη αλλαγή στη διανομή της παράστασης
Ο Τούρκος ηθοποιός Cem Yiğit Üzümoğlu, βασικός συνεργάτης της ομάδας μας και μέλος ΔΣ του Τουρκικού Σωματείου Ηθοποιών, συνελήφθη στις 03.04.2025 στην Τουρκία, διότι εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του στο καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας τις τρέχουσες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, μέσα από αναρτήσεις του στα social media. Κρίθηκε αθώος και αφέθηκε ελεύθερος, αλλά του επιβλήθηκαν ταξιδιωτικοί περιορισμοί και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Παρά την έφεση που ασκήθηκε και τις προσπάθειες που έγιναν τις τελευταίες ημέρες δεν κατέστη εφικτό να ανατραπεί αυτή η απόφαση. Λόγω αυτών των γεγονότων, ο Cem βρισκόμενος σε περιορισμό εντός Τουρκίας, δεν γίνεται να συμμετάσχει στην παράσταση «Τα Σκυλιά» στο θέατρο Κιβωτός. Τη θέση του αναλαμβάνει ο ηθοποιός Μιχάλης Πητίδης. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον Cem και σε κάθε καλλιτέχνη και πολίτη που υπερασπίζεται το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση».

 
 
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Πολιτισμός / «Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Η νέα διπλή βιογραφία του Andrew Durbin φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον φωτογράφο Πίτερ Χούτζαρ και τον καλλιτέχνη Πολ Θεκ, δύο μορφές της νεοϋρκέζικης πρωτοπορίας που έζησαν, δημιούργησαν και αγάπησαν στη σκιά μιας εποχής που διαλύθηκε από το AIDS.
THE LIFO TEAM
Στο Coachella η Σαμπρίνα ανέβηκε για να γίνει μύθος και ο Μπίμπερ για να μείνει μόνος με το όνομά του

Πολιτισμός / Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ και ο Τζάστιν Μπίμπερ έδειξαν στο Coachella δύο πρόσωπα της ποπ

Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ πήγε στο Coachella για να φτιάξει τον μύθο της. Ο Τζάστιν Μπίμπερ ανέβηκε στη σκηνή σχεδόν μόνο με το παρελθόν του. Κι έτσι, μέσα σε δύο νύχτες, το φεστιβάλ έδειξε δύο διαφορετικές ηλικίες της ποπ.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Γιατί η Νίνα Σιμόν ακούγεται ακόμη σαν απειλή

Πολιτισμός / Γιατί η Νίνα Σιμόν ακούγεται ακόμη σαν απειλή

Με αφορμή την 60ή επέτειο του I Put a Spell on You και τις νέες κυκλοφορίες που ξαναφέρνουν τη Νίνα Σιμόν στο προσκήνιο, αξίζει να θυμηθούμε ότι δεν ήταν απλώς μια μεγάλη φωνή της τζαζ, της σόουλ ή του τραγουδιού διαμαρτυρίας. Ηταν η καλλιτέχνις που έκανε την αλήθεια να ακούγεται πιο επικίνδυνη από κάθε πόζα, και γι' αυτό η παρουσία της παραμένει ανήσυχα ζωντανή.
THE LIFO TEAM
Γιατί η ομορφιά χρειάζεται πάντα έναν «άσχημο» για να υπάρξει;

Πολιτισμός / Γιατί η ομορφιά χρειάζεται πάντα έναν «άσχημο» για να υπάρξει;

Η έκθεση Bellezza e Bruttezza στο Bozar των Βρυξελλών, που παρουσιάζεται έως τις 14 Ιουνίου, δείχνει ότι η δυτική ιδέα του ωραίου δεν γεννήθηκε μόνη της. Χτίστηκε απέναντι στο γήρας, τη γελοιότητα, την παραμόρφωση και το σώμα που θεωρήθηκε «λάθος». Κι έτσι μια μεγάλη έκθεση για την Αναγέννηση μιλά τελικά και για το βλέμμα που κουβαλάμε ακόμη.
THE LIFO TEAM
Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ ετοιμάζει μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα

Πολιτισμός / Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ ετοιμάζει μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα

Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ αποκάλυψε ότι δουλεύει πάνω σε νέο μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα από το Λούβρο, τη διάσημη υπόθεση που μετέτρεψε τον πίνακα σε παγκόσμιο φαινόμενο
THE LIFO TEAM
Λίνα Μενδώνη: Προχωρά ο σχεδιασμός του εκσυγχρονισμού του Εθνικού Αρχαιολογικού και του Επιγραφικού Μουσείου

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Προχωρά ο σχεδιασμός του εκσυγχρονισμού του Εθνικού Αρχαιολογικού και του Επιγραφικού Μουσείου

«Ο συνολικός επανασχεδιασμός των εκθέσεων των δύο Μουσείων, βάσει και της επέκτασης-αναβάθμισης του κτηριακού συγκροτήματος θα αποδώσει ένα σύγχρονο μουσείο παγκόσμιας εμβέλειας», τόνισε η υπουργός, Λίνα Μενδώνη
THE LIFO TEAM
Το ACID των Καννών ανακοίνωσε 9 «τολμηρές» ταινίες – με δύο σκηνοθέτες από το Ιράν

Πολιτισμός / Το ACID των Καννών ανακοίνωσε 9 «τολμηρές» ταινίες – με δύο σκηνοθέτες από το Ιράν

Η παράλληλη ενότητα των Καννών που έχει ταυτιστεί με την ανάδειξη νέων δημιουργών ανακοίνωσε το φετινό της πρόγραμμα με εννέα ταινίες από το Ιράν, την Ελβετία και τη Γαλλία. Το ACID επιμένει και φέτος σε πιο τολμηρές και λιγότερο προβλέψιμες επιλογές.
THE LIFO TEAM
Ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Χοακίν Φίνιξ ανάμεσα στους 1.000 καλλιτέχνες που αντιδρούν στη συγχώνευση Paramount–Warner

Πολιτισμός / 1.000 καλλιτέχνες αντιδρούν στη συγχώνευση Paramount–Warner

Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι και παραγωγοί του Χόλιγουντ υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή κατά της συγχώνευσης Paramount και Warner Bros. Discovery, λέγοντας ότι το deal θα κάνει τη βιομηχανία πιο κλειστή και πιο ασφυκτική για δημιουργούς και εργαζομένους.
THE LIFO TEAM
Η Μπιόρκ ξεκαθαρίζει το τοπίο: το νέο άλμπουμ της έρχεται το 2027

Πολιτισμός / Η Μπιόρκ ξεκαθαρίζει το τοπίο: το νέο άλμπουμ της έρχεται το 2027

Η Μπιόρκ διέψευσε ότι το echolalia είναι ο τίτλος του επόμενου δίσκου της και εξήγησε ότι πρόκειται για το όνομα της νέας της έκθεσης στην Εθνική Πινακοθήκη της Ισλανδίας. Εκεί θα παρουσιαστεί μια εκδοχή νέου τραγουδιού, ενώ το ολοκληρωμένο άλμπουμ αναμένεται το 2027.
THE LIFO TEAM
ΛΟΥΚΑ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΙΝΟ ΤΙΜΟΤΕ ΣΑΛΑΜΕ

Πολιτισμός / Ο Γκουαντανίνο υπερασπίζεται τον Σαλαμέ: «Πώς μπορεί ένα σχόλιο να εξελιχθεί σε παγκόσμια αντιπαράθεση;»

Ο Ιταλός σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών υπερασπίστηκε τον νεαρό ηθοποιό αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του για την όπερα και το μπαλέτο που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις
THE LIFO TEAM