New York Times: Ο Τραμπ απέρριψε σχέδιο του Ισραήλ για βομβαρδισμούς πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν

New York Times: Ο Τραμπ απέρριψε σχέδιο του Ισραήλ για βομβαρδισμούς πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν Facebook Twitter
Συνάντηση Μπενιαμίν Νετανιάχου και Ντόναλντ Τραμπ/ Getty Images
0

Σχέδιο για αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν φέρεται να απέρριψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτό αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα των New York Times, επικαλούμενοι πηγές που έχουν στην αμερικανική κυβέρνηση καθώς και άλλες πηγές. Επίσης, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να πρόκρινε την έναρξη διαπραγματεύσεων προκειμένου να κλειστεί συμφωνία με την Τεχεράνη ώστε να περιοριστεί το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας.

New York Times: Γιατί το Ισραήλ ήθελε να βομβαρδίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Το Ισραήλ είχε καταρτίσει σχέδια που προέβλεπαν να γίνουν αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν μέσα στον Μάιο, ώστε να μην μπορούν να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα για τουλάχιστον έναν χρόνο, αν όχι περισσότερο, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα των New York Times. Πάντα κατά τους New York Times, θα απαιτείτο όμως συνδρομή των ΗΠΑ, όχι μόνο για την υπεράσπιση του Ισραήλ από τα ιρανικά αντίποινα, αλλά και για να είναι εγγυημένη η επιτυχία του εγχειρήματος.

Ιράν και ΗΠΑ, που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1980, είχαν ιστορικές απευθείας συνομιλίες το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τη μεσολάβηση του Σουλτανάτου του Ομάν, για το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα.

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - Ιράν

Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μεταξύ των Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί τελικά στη Ρώμη και όχι στο Ομάν, όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Ο τόπος διεξαγωγής των επικείμενων συνομιλιών έχει πλέον μετατοπιστεί δύο φορές, από τη Ρώμη στο Σουλτανάτο και πάλι στη Ρώμη. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios ήταν ο πρώτος που ανέφερε την τελευταία αλλαγή του τόπου διεξαγωγής των συνομιλιών.

«Ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων (...) θα διεξαχθεί στη Ρώμη (και) το υπουργείο Εξωτερικών του Ομάν θα φιλοξενήσει και πάλι τις συζητήσεις», ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

Την είδηση επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το βράδυ της Δευτέρας, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ανέφερε ότι αυτές οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο Μουσκάτ, την πρωτεύουσα του Ομάν.

Προηγουμένως, οι επικεφαλής της ολλανδικής και ιταλικής διπλωματίας, Κάσπαρ Φέλντκαμπ και Αντόνιο Ταγιάνι, είχαν επιβεβαιώσει ότι αυτός ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη.

Προειδοποίηση ΔΟΑΕ για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι προειδοποίησε χθες Τετάρτη εναντίον επιθέσεων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, μετά τις πρόσφατες απειλές της Ουάσινγκτον.

«Νομίζω πως υπήρξαμε πάντοτε πολύ ξεκάθαροι όσον αφορά το γεγονός ότι επιθέσεις εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων δεν είναι αποδεκτές και χειροτερεύουν οποιοδήποτε πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Γκρόσι χθες στην Τεχεράνη, μετά τη συνάντησή του με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί.

Πέρα από τον κίνδυνο να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, ο κ. Γκρόσι επισήμανε πως τέτοια πλήγματα θα είχαν τεράστιες περιβαλλοντικές και «ραδιολογικές συνέπειες».

Η επίσκεψή του ήταν επικεντρωμένη στο να υπάρξουν διευκρινίσεις για διαφωνίες όσον αφορά τεχνικά ζητήματα με την Τεχεράνη, ιδίως όσον αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου, ενόψει του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δυο κυβέρνησης.

Το κυριότερο ζήτημα διαφωνίας είναι ο εμπλουτισμός ουρανίου σε επίπεδο 60%, που απέχει πολύ από το 3,67% που είχε οριστεί στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επισήμως το κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης (ΚΟΣΔ). Η μείωση του επιπέδου εμπλουτισμού θεωρείται βασικός όρος για την επίτευξη ευρύτερης συμφωνίας.

«Η συνεργασία με τον ΔΟΑΕ είναι απόλυτα απαραίτητη για να δοθούν αξιόπιστες εγγυήσεις όσον αφορά την ειρηνική φύση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν σε μια στιγμή που η διπλωματία χρειάζεται επειγόντως», επέμεινε χθες μέσω X.

Καθώς αναμένεται η συνέχιση των έμμεσων συνομιλιών των ΗΠΑ και του Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί πως ενδεχόμενη αποτυχία της διπλωματίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αμερικανική στρατιωτική δράση με ισραηλινή συνεργασία.

Με πληροφορίες από Reuters

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και ΜάοΗ Σκοτεινή Πολιτική Σκηνή

Διεθνή / Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και Μάο

Η Κίνα παραμένει μυστήριο για τον κόσμο: οι καθαρισμοί της ηγεσίας υπό τον Σι Τζινπίνγκ θυμίζουν Στάλιν και Μάο, ενώ οι φήμες και οι πολιτικές αναταράξεις προκαλούν ανησυχία διεθνώς
LIFO NEWSROOM
Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στις ΗΠΑ: Πέντε τουρίστες νεκροί - Επέστρεφαν από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα

Διεθνή / Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στις ΗΠΑ: Πέντε τουρίστες νεκροί - Επέστρεφαν από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα τουριστικού λεωφορείου στη Νέα Υόρκη. Οι επιβάτες, κυρίως τουρίστες από Ινδία, Κίνα και Φιλιππίνες, επέστρεφαν από το Νιαγάρα στη Νέα Υόρκη
LIFO NEWSROOM
Ο ΟΗΕ κηρύσσει λιμό στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να το αρνείται

Διεθνή / Ο ΟΗΕ κηρύσσει λιμό στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να το αρνείται

Ο «λιμός της Γάζας» θα «μπορούσε να είχε αποφευχθεί» αν δεν υπήρχε «η συστηματική παρεμπόδιση του Ισραήλ», τόνισε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, ο Τομ Φλέτσερ
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Μενέντεζ: Ο Λάιλ ενώπιον της επιτροπής λίγο μετά την απόρριψη αποφυλάκισης στον Έρικ

Διεθνή / Υπόθεση Μενέντεζ: Ο Λάιλ ενώπιον της επιτροπής λίγο μετά την απόρριψη αποφυλάκισης στον Έρικ

Μετά από 30 χρόνια στη φυλακή, ο Έρικ Μενέντεζ είδε την αίτηση αποφυλάκισής του να απορρίπτεται. Ο αδελφός του, Λάιλ, ετοιμάζεται τώρα να αντιμετωπίσει το συμβούλιο αποφυλάκισης
LIFO NEWSROOM