Ιράν: Υπερδιπλασιάστηκαν οι εκτελέσεις το πρώτο τρίμηνο του 2025

Ιράν: Υπερδιπλασιάστηκαν οι εκτελέσεις το πρώτο τρίμηνο του 2025 Facebook Twitter
Φωτ. EPA
0

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον αυξανόμενο αριθμό εκτελέσεων στο Ιράν, κρούει η ΜΚΟ «Iran Human Rights» (IHR).

Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2025, ο αριθμός των εκτελέσεων στο Ιράν υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2024, σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα η ΜΚΟ.

Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 230 άνθρωποι, ανάμεσά τους και οκτώ γυναίκες, εκτελέστηκαν για ανθρωποκτονίες και διακίνηση ναρκωτικών, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε η οργάνωση που εδρεύει στη Νορβηγία, σε σύγκριση με τις 110 εκτελέσεις που καταγράφηκαν τους τρεις πρώτους μήνες του 2024.

«Ο κίνδυνος μιας σημαντικής αύξησης των εκτελέσεων τις επόμενες εβδομάδες είναι σοβαρός», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι-Μογκαντάμ, στον απόηχο αυτών των δεδομένων.

«Οι ιρανικές αρχές θα μπορούσαν, όπως στο παρελθόν, να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι η προσοχή της κοινής γνώμης (είναι στραμμένη προς) τις εντάσεις μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ προκειμένου να προχωρήσουν σε περαιτέρω εκτελέσεις, περιλαμβανομένων των πολιτικών κρατουμένων», συμπλήρωσε ο ίδιος, αναφερόμενος στις πρόσφατες απειλές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να βομβαρδίσει τη χώρα απουσία μιας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Το 2024 σημειώθηκε μία «τρομακτική κλιμάκωση» της προσφυγής στη θανατική ποινή ως μέσο της «πολιτικής καταστολής» από την Ισλαμική Δημοκρατία, καθώς εκτελέστηκαν τουλάχιστον 975 άνθρωποι. Ο αριθμός αυτός, είναι ο υψηλότερος από τότε που ξεκίνησε αυτή η καταμέτρηση το 2008, είναι πιθανόν μεγαλύτερος, καθώς η συντριπτική πλειονότητα (90%) των εκτελέσεων δεν δημοσιοποιείται.

Τέλος, ο αριθμός των γυναικών που εκτελέστηκαν αυξήθηκε επίσης κατά την ίδια χρονική περίόδο, καθώς 31 γυναίκες εκτελέστηκαν δι' απαγχονισμού το 2024, μια αύξηση 17% σε σύγκριση με το 2023. Μεταξύ αυτών υπάρχουν γυναίκες που καταδικάστηκαν επειδή δολοφόνησαν βίαιους συντρόφους ή συζύγους, που αναγκάστηκαν να παντρευτούν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έφτασε στη Γαλλία μετά την απέλασή της - «Μας απήγαγε το Ισραήλ σε διεθνή ύδατα»

Διεθνή / Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έφτασε στη Γαλλία μετά την απέλασή της - «Μας απήγαγε το Ισραήλ σε διεθνή ύδατα»

Η Σουηδή ακτιβίστρια ταξίδεψε από το Ισραήλ στη Γαλλία και από εκεί αναχώρησε για τη Σουηδία, ενώ η παρουσία της στο αεροδρόμιο του Παρισιού συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λος Άντζελες, Εθνοφρουρά στο Τέξας και συγκρούσεις σε πολλές πολιτείες

Διεθνή / Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λος Άντζελες, Εθνοφρουρά στο Τέξας και συγκρούσεις σε πολλές πολιτείες

Η οικονομική ζημιά από τις ταραχές στο Λος Άντζελες εκτιμάται ήδη σε εκατομμύρια δολάρια, ενώ η ψυχολογική επίδραση στις κοινότητες μεταναστών είναι εκτεταμένη
LIFO NEWSROOM
Τέξας: Κατηγορείται για φόνο άνδρας που έδωσε κρυφά χάπι άμβλωσης στη σύντροφό του

Διεθνή / Τέξας: Κατηγορείται για φόνο γιατί έριξε χάπι άμβλωσης στο ποτό της εγκυμονούσας συντρόφου του

Η γυναίκα είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως ήθελε να κρατήσει το παιδί, ενώ ο άνδρας είχε εκφράσει την επιθυμία να προχωρήσουν σε διακοπή της κύησης, προσφερόμενος να καλύψει το κόστος
LIFO NEWSROOM
Μύκονος: Ποιος είναι ο Τούρκος επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε τη σύζυγό του

Διεθνή / Μύκονος: Ποιος είναι ο Τούρκος επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε τη σύζυγό του

Τα «άφαντα» πολυτελή αυτοκίνητα και η απόπειρα αυτοκτονίας για μία ηθοποιό - Έχει καταδικαστεί από το δικαστήριο της Σμύρνης σε ποινή 14 ετών και δύο μηνών για ληστεία και συκοφαντία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ