Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ Facebook Twitter
Δεν έχουν τέλος οι πιθανές αναγνώσεις των Τριών αδελφών. Φωτ.: Μαρία Τούλτσα
0

Το ζήτημα του (εναπομείναντος) χρόνου πρέπει να απασχολούσε επιτακτικά τον καταπονημένο Τσέχoφ καθώς έγραφε τις Τρεις αδελφές στο εξοχικό του στη Γιάλτα το 1900. Του απέμεναν τέσσερα  χρόνια ζωής...

Οι Τρεις αδελφές είναι το μόνο έργο του με τόσο εκτεταμένη αφηγηματική διάρκεια (ήθελε να κάνει τον χρόνο να κρατήσει;). Είναι, επίσης, με εξαίρεση τον άγουρο Πλατόνοφ, το πολυπληθέστερο. «Έχει υπερβολικά πολλούς χαρακτήρες», έγραφε ανήσυχος στη σύζυγό του, «είναι στριμωγμένο».

Τόσο μεγάλη διάρκεια, τόσο πολλοί χαρακτήρες (δεκατρείς) και τόσο ελάχιστα «γεγονότα». Ο Τσέχοφ έμελλε να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις έννοιες του «χρόνου» και της «δράσης» στο θέατρο.

Στις Τρεις αδελφές δεν υπάρχει μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. Και σίγουρα δεν υπάρχει κανένας κεντρικός ήρωας και καμία κεντρική ηρωίδα: οι ρόλοι, με δυο-τρεις εξαιρέσεις, είναι όλοι εξίσου σημαντικοί. Κανένας δεν θα καταφθάσει «αργότερα», φέρνοντας ειδήσεις ή πληροφορίες που θα ανατρέψουν τα δεδομένα, καμία μεγάλη αποκάλυψη δεν θα συμβεί. Όσα πρόσωπα είναι να εμφανιστούν στη «σκηνή» και όσοι έρωτες είναι να δρομολογηθούν στο σπιτικό των Πρόζοροφ το έχουν ήδη κάνει μέχρι το τέλος της πρώτης πράξης. Δεν υπάρχει μια ραγδαία κρίση, ένα δίλημμα ζωής και θανάτου, μια αδιαμφισβήτητη κορύφωση, ενώ τα δραματικότερα γεγονότα συμβαίνουν εκτός του οπτικού μας πεδίου (η φωτιά, η μονομαχία, η απιστία της Νατάσας κ.ο.κ.). Και, φυσικά, οι αδελφές δεν αναχωρούν ποτέ για τη Μόσχα, παρόλο που δηλώνουν ξανά και ξανά ότι αυτό συνιστά το πολυτιμότερο όνειρό τους.

Η σκηνοθέτις επιχειρεί να διαλύσει την εξιδανικευτική, ρομαντική αχλή μέσα από τον οποία κοιτάζουμε συχνά τις Τρεις αδελφές, να την αφαιρέσει και να δει τι θα μείνει σήμερα, ρίχνοντας πάνω τους ένα βλέμμα που να αγκαλιάζει τόσο το «τότε» (εξού και τα αναχρονιστικά –άλλοτε χτυπητά, άλλοτε διακριτικά– «ρωσικά» στοιχεία στις ενδυματολογικές επιλογές) όσο και το «τώρα».

Κι όμως, η δραματική δραστηριότητα αποδεικνύεται ασταμάτητη – καίτοι συχνά αφανής. Δεν βλέπουμε ποτέ τη φωτιά αλλά μυρίζουμε τον καπνό της. Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας, σαν ποτάμι που εκβάλλει στο σαλόνι μας. Κάθε μέρα τα ίδια πράγματα, το πιρούνι καρφώνει το πιάτο, η σβούρα του Φεντότικ βγάζει έναν ήχο εκπληκτικό, η πράσινη βελανιδιά του Πούσκιν ολοένα ριζώνει στο μυαλό της Μάσας. Πώς μπορεί να αποτυπωθεί επί σκηνής η σχέση με τον χρόνο; Πώς είναι να τον αισθάνεται κανείς να περνά αθόρυβα, παίρνοντας μαζί του τα πάντα;

Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ Facebook Twitter
Οι Τρεις αδελφές είναι το μόνο έργο του Τσέχοφ με τόσο εκτεταμένη αφηγηματική διάρκεια. Είναι, επίσης, με εξαίρεση τον άγουρο Πλατόνοφ, το πολυπληθέστερο Φωτ.: Μαρία Τούλτσα

Ο Τσέχοφ αφουγκράζεται τον ρυθμό του θορυβώδους και του σιωπηρού, του στατικού και του φευγαλέου, του φανερού και του αφανούς: από την απρόβλεπτη, ακανόνιστη, ενδεχομενική σχέση τους δημιουργεί τη δομή και την υφή του κειμένου του. «Ο Μπαλζάκ παντρεύτηκε στο Μπερντίτσεφ», θα πει ξαφνικά ο Τσεμπουτίκιν: εισβολές φαινομενικά άσχετων σχολίων, απότομες αλλαγές διάθεσης, ερωτήσεις που μένουν μετέωρες... Η μη κανονικότητα του διαλόγου, η αποσπασματικότητα, τα νοηματικά άλματα αντικατοπτρίζουν την αίσθηση της ανομοιογένειας του χρόνου. Πώς μετριέται και πόσα είδη υπάρχουν; Χάνεται σαν αστραπή ή πέφτει πάνω μας σαν βροχή; «Ο χρόνος δεν έχει λογική, ούτε αιτίες, ούτε σκεπτικό∙ δεν εκτυλίσσεται ομαλά, δεν εκτυλίσσεται καθόλου: απλά είναι. Και δεν έχει πλοκή» (Gilman). 

Το βουητό μιας γιορτής, η χαρά των γενεθλίων, άνθρωποι που συγκεντρώνονται, κάνουν δώρα, σερβίρουν τσάι, θυμούνται τα παλιά, άνθρωποι με εμμονές, με πονοκέφαλο, γυναίκες που εργάζονται σκληρά, που ανοίγουν τα φτερά τους, που πλήττουν, που νοσταλγούν, που λαχταρούν, που συνάπτουν ανέλπιδους δεσμούς με άνδρες που αποχωρούν, και με άλλους που μονομαχούν – πώς μπορούν όλα αυτά να αποδοθούν αποφεύγοντας τις γλυκερές παγίδες της γραφικότητας, του συναισθηματισμού, του χαριτωμένων «επεισοδίων», άχαρα στριμωγμένων σε μια «λογική» σειρά;

Δεν έχουν τέλος οι πιθανές αναγνώσεις των Τριών αδελφών. Σε κάθε περίπτωση, δύσκολα θα ξεφύγει κανείς από το πλέγμα του χρόνου, της μνήμης, της επιθυμίας και της (μη) δράσης που κατοικεί στον πυρήνα τους (ακόμη και η σούπερ sci-fi εκδοχή της Σουζάνε Κένεντι έθεσε το ζήτημα της κυκλικότητας του χρόνου και της «αιώνιας επιστροφής»).

Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ Facebook Twitter
Φωτ.: Μαρία Τούλτσα
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ Facebook Twitter
Φωτ.: Μαρία Τούλτσα
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ Facebook Twitter
Φωτ.: Μαρία Τούλτσα

Παραταγμένοι σε δεκατρείς καρέκλες, οι ηθοποιοί της παράστασης του Εθνικού περιμένουν υπομονετικά τους θεατές να πάρουν τις θέσεις τους προτού αρχίσουν να μας μιλούν. Στη γωνία, το πιάνο φορτωμένο με δεκάδες οικογενειακές φωτογραφίες. Στο κέντρο, μια μεγάλη κυκλική πλατφόρμα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της σκηνής: επάνω της στροβιλίζεται η Νίνα, που σήμερα γιορτάζει. Η Όλγα, με κότσο και γυαλιά, εμφανίζεται κρατώντας αγκαλιά μια στοίβα σχολικά τετράδια. Η Μάσα διαβάζει το βιβλίο της. Οι καλεσμένοι καταφθάνουν, συζητήσεις, προπόσεις, τυπικότητες, η στρογγυλή πλατφόρμα γίνεται τραπεζαρία-γίγας, στη συνέχεια πίστα χορού και γενικότερα ένας χώρος ανάδειξης δράσεων, η Νατάσα εισβάλλει –πληθωρική και λίγο άγαρμπη–, τα επεισόδια διαδέχονται το ένα το άλλο, οι καρέκλες και τα σώματα μετακινούνται, ένα τετ-α-τετ εδώ, μια συνάθροιση εκεί, όμως είναι σαν κάτι όλο και περισσότερο να λείπει όσο περνάει η ώρα...

Προφανώς, η σκηνοθέτις επιχειρεί να διαλύσει την εξιδανικευτική, ρομαντική αχλή μέσα από τον οποία κοιτάζουμε συχνά τις Τρεις αδελφές, να την αφαιρέσει και να δει τι θα μείνει σήμερα, ρίχνοντας πάνω τους ένα βλέμμα που να αγκαλιάζει τόσο το «τότε» (εξού και τα αναχρονιστικά –άλλοτε χτυπητά, άλλοτε διακριτικά– «ρωσικά» στοιχεία στις ενδυματολογικές επιλογές) όσο και το «τώρα» .

Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ Facebook Twitter
Φωτ.: Μαρία Τούλτσα

Δεν είναι, όμως, αρκετή η «γύμνια», η λιτότητα, η σκηνογραφική αφαίρεση, όταν δεν μπορεί να αναδυθεί ένα σχήμα, μια ερμηνευτική επιθυμία, μια απόπειρα βαθύτερης νοηματοδότησης των πραγμάτων. Όταν τα επιμέρους δεν συνθέτουν μια διάθεση, δεν διαθέτουν μια στόχευση, δεν σημαίνουν κάτι περισσότερο από τον εαυτό τους, δεν υπηρετούν έναν ρυθμό. Το να αναβιώνεις με προσήλωση τις σκηνές του κειμένου δεν θα στοιχειοθετήσει από μόνο του μια συναρπαστική πρόταση, αν δεν υπάρχει ένα υπόγειο ρεύμα που να δονεί με τους παφλασμούς του το οικοδόμημα, μια βαθιά εσωτερική αναγκαιότητα που να υπαγορεύει την αύρα κάθε συνάντησης και τη (δυσ)αρμονία κάθε χειρονομίας.

Εδώ δεν διαισθανόμαστε κάποια τέτοια ζωογόνα σκηνοθετική τοποθέτηση· βιώνουμε μονάχα μερικές δυνατές συγκινητικές στιγμές σύγχρονης υποκριτικής αισθητικής: ο εμμονικός επιτόπιος βηματισμός του Αντρέι (Αινείας Τσαμάτης), που είναι καταδικασμένος να «τρέχει», μένοντας πάντοτε στο ίδιο σημείο· η βίαιη ερωτική εξομολόγηση του Σολιόνι (Δημήτρης Δρόσος) στην Ιρίνα· το ξέσπασμα της Νατάσας (Μαρία Γεωργιάδου) για την «άχρηστη» γριά υπηρέτρια που πρέπει να απολυθεί επειδή δεν «αποδίδει» (όλα τα είχε καταλάβει ο Τσέχοφ)· οι σπαρακτικές κραυγές της Μάσας (Μαρία Σκουλά) που αποχωρίζεται τον εραστή της Βερσίνεν και η γεμάτη τρυφερότητα αντίδραση του συζύγου της (Θανάσης Δήμου), που βάζει μούσι και μύτη κλόουν για να τη διασκεδάσει.

Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ Facebook Twitter
Φωτ.: Μαρία Τούλτσα

Το μόνο σημείο στο οποίο παρατηρούμε μια ενεργή σκηνοθετική «παρέμβαση», μια προσπάθεια να διερευνηθεί το ζήτημα του χρόνου, του παρελθόντος και της μνήμης μέσα από απτές θεατρικές πράξεις και εικόνες είναι η επινόηση ενός ντουέτου (ενός άντρα και μιας γυναίκας) με μπλε φόρμες που παραπέμπουν στην τέως Σοβιετική Ένωση, κάτι σαν μέντιουμ από το παρελθόν/μέλλον επιφορτισμένα να συνδέσουν την Ιρίνα με την πρόωρα χαμένη μητέρα της, έτσι ώστε, σταδιακά, να επουλωθεί το τραύμα της απώλειας, ανοίγοντας τον δρόμο προς την εξέλιξη και την ενηλικίωση. Τη φωτογραφίζουν, της ρίχνουν τα «χαρτιά» («δεν θα πάτε ποτέ στη Μόσχα»), της δείχνουν slides και την αποχαιρετούν. Ένα παλιακό κόκκινο τηλέφωνο χτυπάει: είναι η μητέρα που μιλάει στα τέσσερα παιδιά της.

Δυστυχώς, το εν λόγω εύρημα δεν λειτουργεί: παραμένει ανένταχτο, μια κίνηση σπασμωδική, μια άγαρμπη και άχαρη, σχεδόν κωμική εκμοντερνιστική πινελιά που γεννά αμηχανία και ουδόλως γονιμοποιεί τη σκέψη μας ως προς την πολυπλοκότητα του χρόνου, το άχρονο του τραύματος και τη διαρκή, ανυποχώρητη και πολύμορφη επίδραση του παρελθόντος στο παρόν. Πράγμα που ούτε το σύνολο της παράστασης, τελικά, καταφέρνει...

«Τρεις αδερφές» του Άντον Τσέχοφ | Εθνικό Θέατρο

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Καραθάνος: Ο θάνατος είναι μια αποθέωση 

Θέατρο / Νίκος Καραθάνος: «Εμείς είμαστε οι χώρες, τα κείμενα, οι πόλεις, εμείς είμαστε οι μύθοι»

Στον πολυαναμενόμενο «Οιδίποδα» του Γιάννη Χουβαρδά, ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει, 23 χρόνια μετά, στον ομώνυμο ρόλο, ακολουθώντας την ιστορία από το τέλος προς την αρχή και φωτίζοντας το ανθρώπινο βάθος μιας τραγωδίας πιο οικείας απ’ όσο νομίζουμε.
THE LIFO TEAM
Ένα δώρο που άργησε να φτάσει

Θέατρο / «Κοιτάξτε πώς φέρονταν οι αρχαίοι στους ξένους! Έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς»

Ένα δώρο που έφτασε καθυστερημένα, μόλις είκοσι λεπτά πριν το τέλος της παράστασης - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το «ζ-η-θ, ο Ξένος» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε το φετινό καλοκαίρι

Θέατρο / Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε την «Ορέστεια»

Η «Ορέστεια» του Θεόδωρου Τερζόπουλου συζητήθηκε όσο λίγες παραστάσεις: ενθουσίασε, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ανέδειξε ερμηνείες υψηλής έντασης και ακρίβειας. Ξεχώρισε εκείνη της Έβελυν Ασουάντ, η οποία, ως Κασσάνδρα, ερμήνευσε ένα αραβικό μοιρολόι που έκανε πολλούς να αναζητήσουν το όνομά της. Το φετινό καλοκαίρι, η παράσταση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς και στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
M. HULOT
Η Λίνα Νικολακοπούλου υπογράφει και σκηνοθετεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Χορικά Ύδατα»

Θέατρο / «Χορικά Ύδατα»: Ο έμμετρος κόσμος της Λίνας Νικολακοπούλου επιστρέφει στη σκηνή

Τραγούδια που αποσπάστηκαν από το θεατρικό τους περιβάλλον επιστρέφουν στην πηγή τους, σε μια σκηνική τελετουργία γεμάτη εκπλήξεις που φωτίζει την τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη της στιχουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας 

Θέατρο / «Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

Το έργο της Δαφίν Αντωνιάδου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, εξερευνά μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ