Παραιτήθηκε η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Παραιτήθηκε η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Facebook Twitter
Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου/ Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO
0

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται πλέον χωρίς γενικό διευθυντή, καθώς, η Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου υπέβαλε την παραίτησή της, αποχωρώντας από τη θέση που κατείχε από τον Ιανουάριο του 2021, όπως δήλωσε στη LiFO. 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία για την υλοποίηση της μεγάλης επέκτασης και ανακαίνισής του, έργο που έχει παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις στον πολιτιστικό τομέα.

Η Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου είχε διοριστεί γενική διευθύντρια από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης διοίκησης του μουσείου ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, μετά τον πρώτο απευθείας διορισμό, η θέση του γενικού διευθυντή προκηρύσσεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του μουσείου.

Η διαδικασία επιλογής νέου γενικού διευθυντή

Με δεδομένη την εξέλιξη, αναμένεται άμεσα η έναρξη της διαδικασίας επιλογής νέου γενικού διευθυντή. Σύμφωνα με τον νόμο, τα Διοικητικά Συμβούλια των μουσείων που έχουν μετατραπεί σε ΝΠΔΔ θα πρέπει να προχωρήσουν σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με την έγκριση της υπουργού Πολιτισμού.

Η αξιολόγηση των υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί από ειδική επταμελή επιτροπή, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΔΣ του ΕΑΜ και μέλη προσωπικότητες διεθνούς κύρους από τους χώρους της αρχαιολογίας, της ιστορίας της τέχνης, της μουσειολογίας και συναφών επιστημών.

Ο νέος γενικός διευθυντής θα διοριστεί με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, κατόπιν ειδικά αιτιολογημένης γνώμης της επιτροπής. Η θητεία του θα είναι τριετής, με δυνατότητα ανανέωσης για επιπλέον δύο τριετίες. Μέχρι τον διορισμό του, τα καθήκοντά του θα αναλάβει προσωρινά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συλλογών και Εκθέσεων του μουσείου.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολιτικά Grammys με λάτιν αιχμές και απειλές για μηνύσεις

Grammys 2026 / Πολιτικά Grammys με λάτιν αιχμές και απειλές για μηνύσεις

Μετά από μια δεκαετία άφθονης Τέιλορ Σουίφτ και επιβράβευσης της Μπιγιόνσε, οι απαλές διαμαρτυρίες εξελίχθηκαν σε ανοιχτές πολιτικές κορόνες με αρχηγό της αντιπολίτευσης τον Bad Bunny.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μαζικός τάφος στην Ιορδανία αποκάλυψε την αρχαιότερη πανδημία που έχει καταγραφεί στον κόσμο

Πολιτισμός / Μαζικός τάφος στην Ιορδανία αποκάλυψε την αρχαιότερη πανδημία που έχει καταγραφεί στον κόσμο

Ανθρώπινες ιστορίες πίσω από την πανώλη του Ιουστινιανού, την αρχαιότερη καταγεγραμμένη πανδημία στον κόσμο, που κόστισε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία
THE LIFO TEAM