Απάντηση Χαμάς σε Τραμπ: Ο σεβασμός της συμφωνίας είναι ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν οι όμηροι

Απάντηση Χαμάς σε Τραμπ: Ο σεβασμός της συμφωνίας είναι ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν οι όμηροι Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να θυμάται ότι ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί όμηροι στο σπίτι τους είναι να γίνει σεβαστή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Σάμι Αμπού Ζούχρι.

"Ο Τραμπ πρέπει να θυμάται ότι υπάρχει μια συμφωνία που πρέπει να γίνεται σεβαστή και από τις δύο πλευρές, και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να φέρουν πίσω τους κρατούμενους. Η γλώσσα των απειλών δεν έχει καμία αξία και μόνο περιπλέκει τα πράγματα", σημείωσε.

Ο Τραμπ δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι θα προτείνει την ακύρωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και θα αφήσει "να ξεσπάσει κόλαση", αν δεν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που κρατάει η Χαμάς ως το Σάββατο.

Η Χαμάς, η οποία προβλέπεται να απελευθερώνει σταδιακά ομήρους βάσει της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο, ανέβαλε μέχρι νεωτέρας την απελευθέρωση ομήρων, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας συνεχίζοντας τα πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τραμπ εξόργισε τον αραβικό κόσμο με την πρότασή του οι ΗΠΑ να αναλάβουν τον έλεγχο της Γάζας, να απομακρύνουν τους πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους κατοίκους της και να μεταμορφώσουν τον παλαιστινιακό θύλακα σε "Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής".

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει σήμερα συνομιλίες με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα σε μια πιθανόν τεταμένη συνάντηση μετά την ιδέα που πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος για τη Γάζα και την απειλή του να σταματήσει τη βοήθεια των ΗΠΑ στην αραβική σύμμαχό του χώρα αν αυτή αρνηθεί τη μετεγκατάσταση Παλαιστινίων εκεί.

Ο εξαναγκαστικός εκτοπισμός ενός πληθυσμού υπό στρατιωτική κατοχή είναι έγκλημα πολέμου που απαγορεύεται από τις συμβάσεις της Γενεύης του 1949.

Ο πόλεμος στη Γάζα, που εξαπολύθηκε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος τον Οκτώβριο του 2023, σταμάτησε λίγο μετά τα μέσα Ιανουαρίου, βάσει συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που συνήφθη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΖΕΣΤΗ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΓΑΛΛΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Ακραία ζέστη σε Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία με νέα ρεκόρ για τον Μάιο

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι το κύμα θερμότητας θα συνεχιστεί για αρκετές ακόμη ημέρες, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν έως και κατά 13 βαθμούς τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή
THE LIFO TEAM
Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM