Λυκούργος Πορφύρης: «Η ταμπέλα του όμορφου υπάρχει ως φετίχ για τον αλφισμό»

Λυκούργος Πορφύρης: «Αν το βασικό σου κριτήριο στα σεξουαλικά σου θέλω είναι η ομορφιά, νομίζω ότι μάλλον κάνεις πολύ βαρετό σεξ» Facebook Twitter
«Ένας τύπος είπε, "α, αλμπίνο, τι όμορφο". Δεν μου μίλησε, το παρατήρησε απλώς την ώρα που περνούσα από δίπλα του. Είναι σαν να μην είσαι άνθρωπος, αλλά ζωάκι, και να λέει ο άλλος "ω, τι ωραίο σκυλάκι"». Φωτ.: Αμαλία Κωβαίου
0


ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΤΟ 1988. Παιδικά χρόνια; Δύσκολα… Μεγάλωσα σε μια κλασική συντηρητικο-λαϊκή οικογένεια. Πέρασα ΤΕΙ Κοινωνικής Εργασίας, αλλά δεν μου άρεσε πάρα πολύ γιατί έλεγα πως ήθελα να κάνω κάτι πιο δημιουργικό. Βλακείες, απλώς δεν την πάλευα πάρα πολύ με τη σχολή. Για κάποιον καιρό ήθελα να γίνω κομμωτής, αλλά η φάση είναι ότι είμαι 90% τυφλός, οπότε κομμωτής θα ήταν, αν όχι ακατόρθωτο, κάπως δύσκολο.

Κάπως τυχαία βρέθηκα σε ένα εργαστήρι ζωγραφικής για να μάθω να σκιτσάρω, να δω αν το ’χω. Από τα χρόνια της ΑΣΚΤ και για πολύ καιρό με κυνηγούσε το στερεότυπο ότι κάνω τέχνη, αλλά πρέπει να αποδείξω πως ξέρω και να ζωγραφίζω. Αυτά όλα έχουν αλλάξει πια δραστικά, ξύπνησα μια μέρα και θέλησα να ξανασκεφτώ την πρακτική μου.

Η δουλειά μου γινόταν όλο και πιο περίτεχνη. Είχα κάνει και μια έκθεση τότε, καθόμουν λοιπόν μέσα στον χώρο και σκεφτόμουν πως αν ήμουν εγώ στη θέση μου θα με σιχαινόμουν γιατί πώς μπορείς να μιλάς για disability-blindness και όταν μπαίνεις μέσα στον χώρο, εσύ ο ίδιος δεν μπορείς να δεις τι έχεις κάνει; Έπρεπε να είμαι με το μεγεθυντικό φακό, τσίκι-τσίκι. 

«Για μένα είναι όλα τα ίδια, ένας ορίζοντας με κάτι περίεργα πράγματα που περνάνε μπροστά μου. Χέστηκα».

Ναι, η ταμπέλα του όμορφου υπάρχει για τον αλφισμό* ως φετιχοποίηση, μια φετιχοποίηση του «άλλου». Έχει τύχει αρκετές φορές, περπατώντας στον δρόμο, να μου πουν πράγματα. Από τα πιο χαρακτηριστικά είναι όταν ήρθε μια τύπισσα σε ένα μπαρ και μου έκανε, «αχ, είσαι αλμπίνο» (σ.σ. προσποιείται τη σέξι φωνή της), «είναι η αγαπημένη μου γενετική διαταραχή». Είχε βάλει και κάπως το στήθος της μπροστά.

Λυκούργος Πορφύρης: «Αν το βασικό σου κριτήριο στα σεξουαλικά σου θέλω είναι η ομορφιά, νομίζω ότι μάλλον κάνεις πολύ βαρετό σεξ» Facebook Twitter
«Πιστεύω ότι η ομορφιά έχει να κάνει τελικά πολύ περισσότερο με το συναίσθημα της ευτυχίας παρά με την ίδια την ομορφιά». Φωτ.: Αμαλία Κωβαίου

Τι εννοείς είναι η αγαπημένη σου γενετική διαταραχή; Ότι έχεις, ας πούμε, κάποιες προτιμήσεις σε γενετικές διαταραχές, π.χ. τα άτομα με σύνδρομο Down ή αυτούς με τα έξι δάχτυλα, αλλά τα αγαπημένα σου είναι τα αλμπίνο άτομα; Αυτό είναι κάτι πολύ ακραίο. Έγινε κι ένα άλλο σκηνικό που ένας τύπος είπε, «α, αλμπίνο, τι όμορφο». Δεν μου μίλησε, το παρατήρησε απλώς την ώρα που περνούσα από δίπλα του. Είναι σαν να μην είσαι άνθρωπος, αλλά ζωάκι, και να λέει ο άλλος «ω, τι ωραίο σκυλάκι». 

Αυτό είναι λίγο ψυχαναλυτικό, και ίσως να το έλεγα μόνο στον θεραπευτή μου. Αλλά υπάρχει και το capital της ομορφιάς, δηλαδή το ότι όταν είσαι με ένα πάρα πολύ όμορφο άτομο, αυτό έχει και κοινωνικό αντίκτυπο. Π.χ. ο τάδε είναι με αυτόν τον πανέμορφο άνθρωπο, άρα κάτι θα έχει για να είναι μαζί του. Πολλές φορές παίζει πολύ αυτό το κοινωνικό κεφάλαιο, έχω συλλάβει και τον εαυτό μου να το σκέφτεται. Έξω από αυτό το πλαίσιο, το να σου αρέσουν μόνο όμορφα άτομα είναι αστείο. Αν το βασικό σου κριτήριο, δηλαδή, στα σεξουαλικά σου θέλω είναι η ομορφιά, νομίζω ότι μάλλον κάνεις πολύ βαρετό σεξ.

Πιστεύω κιόλας ότι η ομορφιά έχει να κάνει τελικά πολύ περισσότερο με το συναίσθημα της ευτυχίας παρά με την ίδια την ομορφιά. Αν εγώ νιώσω όμορφα σε μια βρόμικη πλατεία όπου έτυχε να αράζω με φίλες και φίλους επειδή δεν βρήκαμε κάπου αλλού να πάμε, αυτό θα το θεωρήσω όμορφο.

Αυτό συζητούσαμε και πριν για τα τοπία – εγώ δεν καταλαβαίνω τα τοπία. Για μένα είναι όλα τα ίδια, ένας ορίζοντας με κάτι περίεργα πράγματα που περνάνε μπροστά μου. Χέστηκα. Νομίζω ότι η ομορφιά, πιο πολύ απ’ όλα, είναι ένα συναίσθημα που νιώθω όταν περνάω καλά. 

Βασικά, δεν νομίζω ότι η ομορφιά με ενδιαφέρει ως concept γιατί ορίζει το πώς θα πρέπει να είναι τα πράγματα. Μιλά για το πώς πρέπει να είναι, ενώ πολλά πράγματα δεν λειτουργούν για κάποιες μονάδες ανθρώπων. Τα πρότυπα ομορφιάς ποτέ δεν βασίζονταν στην πλειοψηφία. Όταν λέει, για παράδειγμα, πολύς κόσμος ότι στη βικτοριανή εποχή το πρότυπο ομορφιάς όριζε να είσαι παχύς, δεν εξηγεί ότι αυτό τότε μπορούσαν να το πετύχουν μόνο οι πλούσιοι. Σήμερα τα πρότυπα ομορφιάς μιλάνε για το πολύ αδύνατο, γυμνασμένο σώμα, αλλά ποιος, και πάλι, ποιος έχει τη δυνατότητα να είναι αδύνατος; Αυτός που τρέφεται σωστά και έχει τον χρόνο και τα χρήματα να γυμναστεί σωστά. 

Την κουλτούρα του γυμναστηρίου τη σιχαίνομαι, αλλά την υιοθέτησα τελικά. Πότε ξεκίνησε αυτό; Κάτσε να το σκεφτώ... Στην αρχή το έκανα για λόγους υγείας. Σε κάποια φάση είχα βρεθεί να είμαι 115 κιλά, πήγα σε έναν γιατρό, είχα ανεβασμένους κάποιους δείκτες και μου είπε, «πρέπει να κάνεις διατροφή και να ξεκινήσεις άσκηση». Έχασα εξήντα κιλά μέσα σε έξι μήνες και άρχισα να πηγαίνω στο γυμναστήριο. Αν με ρωτούσες πριν από κάποια χρόνια, θα σου έλεγα ότι θεωρούσα ό,τι πιο βαρετό τους ανθρώπους που έλεγαν πως το γυμναστήριο είναι το χόμπι τους. Ε, πέντε χρόνια μετά, κατέληξε να είναι ένα από τα δικά μου χόμπι.

Ξαναγύρισα σε αυτήν τη φάση σε μια περίοδο που ήμουν σκατά ψυχολογικά. Μου είπαν την κλασική ατάκα: «Έχεις δοκιμάσει να γυμναστείς;». Α, τότε γούσταρα κι ένα άτομο, δεν είχε γίνει κάτι, αλλά σε μια κουβέντα είχε πει «ρε συ, μου αρέσουν οι άντρες με μπράτσα», οπότε τα συνδύασα κάπως όλα. Αν δούλεψε; Θα σου πω. Με βοήθησε πολύ την πρώτη περίοδο, αλλά άρχισα να γίνομαι πολύ ανασφαλής με το σώμα μου, δηλαδή μετατοπίστηκε το άγχος εκεί. Αντί να έχω το άγχος της ζωής, είχα άγχος για το πώς θα έχω το τέλειο σώμα. Τώρα πια κάνω bulking, ξε-bulking, τα πάντα. Ξεκίνησα για ψυχολογικούς λόγους και μετά εξελίχθηκε σε ένα τελείως εμμονικό, masculine χόμπι, το οποίο δεν περίμενα να έχω, γιατί δεν μου αρέσουν τα masculine πράγματα. 
 
*Ο αλφισμός είναι μια σπάνια γενετική κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από διαταραχή της λειτουργίας των μελανοκυττάρων και κάνει τους ανθρώπους να έχουν έντονα λευκό δέρμα και μαλλιά, ενώ συνδέεται και με προβλήματα όρασης. 

Ο Λυκούργος Πορφύρης είναι καλλιτέχνης και queer ακτιβιστής για την αναπηρία που ζει μεταξύ Όσλο και Αθήνας.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ