Το παιχνίδι δεν παιζότανε ποτέ εκεί

Editorial Facebook Twitter
Πιάνουμε ένα θέμα, ευρύ και κοινότοπο. Αλλά τα κίνητρά μας είναι καθαρά εγωιστικά. Μια εντελώς δική μας ανάγκη καλύπτουμε. Φωτ.: Δώρα Παπανικήτα
0



ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ  καθόμουν στην μπάρα του Σανταρόζα και κοιτούσα στα μάτια ένα εξαιρετικά όμορφο παιδί, λίγο πιο ψηλό από εμένα. Έναν άνθρωπο από αυτούς που κάνουν όλα τα κεφάλια σε ένα μπαρ να γυρνούν προς το μέρος του. Έναν χρόνο πριν ήμουν ερωτευμένος, με το τρέμουλο στην καρδιά και όλα. Έναν χρόνο μετά επιστρέφω για να επεξεργαστώ αυτή την ιδιότυπη συνθήκη, όπου ο ένας κρατά την ομορφιά στα χέρια, σαν όπλο ή ασπίδα- κι ο άλλος βρίσκεται στη θέση της παράκλησης. 

Το κάνω αυτό μάλλον γιατί δεν είμαι πια. Το  κάνω ως γνήσιο θύμα της ομορφιάς, όπως με αποκαλούσε τότε μια φίλη, προσπαθώντας να βρω τι πήγε λάθος. Το κάνω γιατί δεν νιώθω αρκετά όμορφος. Κι αυτός ο κόσμος στον οποίο ζούμε χωρίζεται –όσο τον γνωρίζω– ανελέητα στα δύο: οι όμορφοι και οι άσχημοι, οι νέοι και οι γέροι, οι υγιείς και οι άρρωστοι. Και όλο με ζορίζουν να πάρω θέση. Το κάνω γιατί, ακολουθώντας τα λόγια της Virginie Despentes, κάποιος πρέπει επιτέλους να γράψει και από τη μεριά των άσχημων για τους άσχημους. Γιατί τα στρατόπεδα είναι πλασματικά, και εχθροί δεν υπάρχουν. Ή γιατί βαρέθηκα να τα πιστεύω και να ακροβατώ πάνω σε στέγες αμφιβολίας και ανασφάλειας. Το κάνω για όλες τις γκρίζες ζώνες, για τα παιδιά που νιώθουν άσχημα, που επιθυμούν περισσότερο και συχνότερα απ’ όσο τα επιθυμούν, για τα παιδιά που όλοι βλέπουν ως πανέμορφα κι εκείνα νιώθουν κακάσχημα, που μια μέρα ξυπνάνε έτσι και μια μέρα αλλιώς. Ή, όπως γράφει η Μαρία Μήτσορα, στην αρχή του Ο ήλιος δύω, «για όσους έζησαν με την έλλειψη», που θα πει, για όλους τους ανθρώπους. 

Καθετί όμορφο είναι τέλειο μονάχα για μια στιγμή, και τη στιγμή αυτήν τη φτιάχνουμε εμείς, μαζί του. Γιατί, τελικά, περισσότερο από θύμα της ομορφιάς, είμαι θύμα της αγάπης. 

Κι αυτό το τεύxος λειτούργησε στο μυαλό μου λιγάκι ως το έργο της Sophie Calle, Take care of yourself. Μάζεψα, κάλεσα, κυνήγησα ανθρώπους που αγαπώ ή που μόλις γνώρισα, και τους είπα: παρηγορήστε με. Παρηγορήστε μας. Πιάνουμε ένα θέμα, ευρύ και κοινότοπο. Αλλά τα κίνητρά μας είναι καθαρά εγωιστικά. Μια εντελώς δική μας ανάγκη καλύπτουμε. Δεν σκιαγραφούμε κανέναν νέο κόσμο, δεν μιλάμε για μέλλον, αισιοδοξίες αλλά ούτε και για καταθλίψεις – κι ας είμαστε σχεδόν όλοι μας νέοι και με μια ροπή προς τη μελαγχολία. Αν κάποιος σας πει πως ήρθαμε για να φέρουμε το νέο, πείτε του «αρχίδια». Σας φέρνουμε μια δική μας φλούδα που θα θέλαμε να είναι όσο πιο ειλικρινής και αστεία γίνεται. Δουλέψαμε με μια παιδική αθωότητα, ακροβατώντας σε μια αφιλτράριστη γλώσσα – πολλά από όσα γράφονται κάποιοι θα φοβούνταν να τα τυπώσουν. 

Editorial Facebook Twitter
Το κάνω γιατί, ακολουθώντας τα λόγια της Virginie Despentes, κάποιος πρέπει επιτέλους να γράψει και από τη μεριά των άσχημων για τους άσχημους.

Αλλά επιxειρούμε και κάτι άλλο, ίσως ακόμα πιο πολύτιμο, κι αυτό είναι να φέρουμε κοντά τις διαφορετικές φυλές αυτής της πόλης στο τώρα. Να πούμε, έλα, πλησίασε, δεν είμαστε και τόσο διαφορετικοί τελικά, από το μπαλκόνι της Κimi στο Περιστέρι ως το πάτωμα της Gia στα Εξάρχεια. Έλα να παίξουμε λίγο, τώρα που ο πλανήτης μας ακόμη υπάρχει. Όσο ακόμη έχουμε χαρτζιλίκι. Όσο η δουλειά, το σύμπαν, το νέφος, ο σατανάς, δεν μας έχουν καταβάλει σαν υψηλός πυρετός. Να πούμε πως πέρα μακριά από τα υστερικά και τελικά άνυδρα χωράφια του TikΤok υπάρχουν κι άλλες ζωές που απλώνονται και ξοδεύονται. Αλλά για να γίνουν όλα αυτά έπρεπε πρώτα να συναντηθούμε στον πραγματικό κόσμο κι αυτό το τεύχος ήταν η πονηρή αφορμή μου. 

843
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Κάπως έτσι έφτασα ως το γραφείο του κύριου Στάθη, ζητώντας του να με αφήσει να παίξω μαζί με φίλους μου, φτιάχνοντας ένα πειραγμένο τεύχος της LiFO γύρω από την ομορφιά και την ασχήμια. Γιατί όσο και να το παίζουμε κουλ, όσο και να καυλώνουμε με τις ευρυζωνικές ταχύτητες στις οποίες τρέχει η ζωή μας σε ψηφιακά και μη δίκτυα, έχουμε ανάγκη να συναντιόμαστε κάπου και το ναρκισσιστικό σύννεφο του ενός να συναντήσει αυτό κάποιου άλλου και να γίνουν ένα – για λίγο. Γιατί αν το ομορφότερο παιδί που γνώρισα ποτέ μού έμαθε κάτι, είναι αυτό, πως ο μεγαλύτερός μου φόβος φαίνεται ότι είναι η μοναξιά. Και η ομορφιά μας πάνω σε αυτά τα βράχια συντρίβεται διαρκώς. 

Κλείνω αυτό το κείμενο λίγο μετά τα 24α γενέθλιά μου, και δεν έχω τίποτα το επείγον ή το απολογιστικό να σας πω. Έχω βάλει τα σεντόνια μου για πλύσιμο και κάθομαι γυμνός πάνω στο στρώμα. Ξέθαψα κι ένα πλαστικό σακουλάκι με μια γόπα. Διαβάζω ξανά όλα τα κείμενα του τεύχους προτού τα στείλω οριστικά, και τα λόγια των φίλων μου σαν να με χτυπάνε ελαφρά στην πλάτη ή να με γραπώνουν κάθε φορά που το μυαλό μου πάει να κυλήσει προς τα ρηχά, φτωχά του ένστικτα. Ένα ελαφρύ κούνημα του τιμονιού μου, αρκετό για να με ξυπνήσει. Γιατί, όπως μου λέει και η φίλη μου η Α., «κοπελιά, εγώ ήμουν πάντα άσχημη, αλλά το παιχνίδι δεν παιζότανε ποτέ εκεί». 

Και ώσπου να τελειώσω την ανάγνωση μου φαίνονται πλέον όλοι τους πανέμορφοι, όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτό το τεύχος που κρατάτε τα χέρια σας, όλοι όσοι έγραψαν ή φωτογραφήθηκαν. Σε μένα, το πρώτο θύμα της ρηχής ομορφιάς. Και είμαι τώρα ερωτευμένος με τον καθένα από αυτούς για χίλιους διαφορετικούς λόγους. Γιατί, αν τραβήξεις λίγο την κουρτίνα, είναι το πλησίασμα, η εστίασή μας σε ένα σημείο, αυτά που μας αποκαλύπτουν την ομορφιά του άλλου. Γιατί καθετί όμορφο είναι τέλειο μονάχα για μια στιγμή, και τη στιγμή αυτήν τη φτιάχνουμε εμείς, μαζί του. Γιατί, τελικά, περισσότερο από θύμα της ομορφιάς, είμαι θύμα της αγάπης. 

Κι όταν αυτό το τεύxος τελικά βγει και το διαβάσετε με μαύρους κύκλους κάτω απ’ τα μάτια, έντρομοι και αποκαρδιωμένοι για τον κόσμο που απλώνεται μπροστά μας, ας νιώσει ωραίος όποιος δεν ένιωσε ποτέ.

Οπτική Γωνία
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ