Πάμαιρη Αφεντάκη: «Μου έλεγαν ότι είμαι ανθυγιεινό πρότυπο»

Πάμαιρη Αφεντάκη: «Είμαι εγώ μία από τις beauty influencers της xώρας;» Facebook Twitter
«Το TikTok το ξεκίνησα καθαρά για την πλάκα μου, δεν ξέρω πώς το ένιωσα, αλήθεια. Αν με ρωτάς, δεν ξέρω πώς το ένιωσα ότι θέλω να κάνω ένα βίντεο». Φωτ.: Ραφαήλ Σουλιώτης
0

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ Πάμαιρης! Στην αρχή, ε; Τι κόσμος κι αυτός, Παναγία μου! Όταν ξεκίνησα, η Πάμαιρη ήταν σε μια συνθήκη φοιτήτριας, αθλήτριας –γιατί ήθελα να παίξω βόλεϊ επαγγελματικά– και νύχτας, γιατί ήταν ο μόνος τρόπος τότε, χωρίς πτυχίο, να βγάλω χρήματα και να δουλεύω ώρες που μπορώ να συνδυάζω με τη σχολή και την προπόνηση. Το TikTok το ξεκίνησα καθαρά για την πλάκα μου, δεν ξέρω πώς το ένιωσα, αλήθεια. Αν με ρωτάς, δεν ξέρω πώς το ένιωσα ότι θέλω να κάνω ένα βίντεο.

Έλεγα «τώρα θα κριντζάρουν όλοι», και όντως κρίντζαραν. Αλλά πήγε καλά το πρώτο, είχα κάνει ή «Shein haul» ή «Get ready with me», ένα από τα δύο, και έβλεπα σχόλια του τύπου «είναι σαν να σου μιλάω βιντεοκλήση» και «γαμώ, κουλ, τι ωραίο μακιγιάζ». Και λέω, «κοίτα να δεις, ας κάνω άλλο ένα, κι άλλο ένα», και ξεκίνησε να γίνεται ρουτίνα και για μένα, ρε παιδί μου, ότι αφού θα βγω που θα βγω και θα βαφτώ, γιατί να μην το κάνω; Έβλεπα πολύ James Charles και Jeffrey Star μικρή, έτσι ξεκίνησα να βάφομαι πολύ. Είχα περάσει και τη φάση που ήθελα να γίνω make-up artist, μόνη μου, στο κεφάλι μου, χωρίς να το εφαρμόσω κάπου. Οπότε λέω, γιατί όχι; Και μετά πήγαινε, πήγαινε… 

«Μου έχουν μπει ταμπέλες άσχημες κατά καιρούς. Δηλαδή ακόμα και η ταμπέλα "πατάτες με σος φέτας". Να με βλέπουν στον δρόμο και να φωνάζουν "πατάτες με σος φέτας". Ε, δεν μ’ άρεσε».

Η μετάβαση έγινε ξαφνικά, δηλαδή σε έναν χρόνο μέσα πήγα από το 0 στο 100. Καλά, με το φαΐ πήρε άλλη τροπή, που κι αυτό φοβόμουν να το ανεβάσω πάρα πολύ στην αρχή. Έλεγα, «θα με κοροϊδεύουν για το πώς μασάω, για το ένα, για το άλλο». Ήταν η περίοδος που χώριζαν οι γονείς μου –ήταν λίγο ό,τι να ’ναι η ζωή μου–, δεν προλάβαινα να μαγειρέψω και έτρωγα κάθε μέρα μόνο απ’ έξω.

Πάμαιρη Αφεντάκη: «Είμαι εγώ μία από τις beauty influencers της xώρας;» Facebook Twitter
Είπα: «Πάμαιρη, τώρα έτσι νιώθεις. Αυτό θα κάνεις. Ακούς το σώμα σου. Θες να φας πολύ; Φάε. Θες να μη σκέφτεσαι θερμίδες και τα κιλά σου; Κάν’ το. Και όταν θα νιώσεις εσύ καλά στο άλλο κομμάτι που σε απασχολεί, θα το ξαναγυρίσεις». Φωτ.: Ραφαήλ Σουλιώτης

Οπότε πήρα κιλά, είχα και πολλά βουλιμικά επεισόδια –υπερφαγικά– λόγω των ψυχολογικών μου και είπα, αφού τρώω που τρώω σαν «βουβάλα» και αφού βλέπω muckbangs –που μ’ άρεσαν ήδη πολύ από το εξωτερικό όλα αυτά, ήχοι, μπουκιές–, ας το δοκιμάσω. Τραβάω το πρώτο, σκέφτομαι «δεν παίζει να ανέβει αυτό, θα με κράξει το πανελλήνιο». Από εκεί που με βλέπουν για το βάψιμο ξαφνικά θα τους αηδιάσω, αλλά είπα «στ’ αρχίδια μου», θα το ανεβάσω. Τότε είχα 70-80.000 followers από το βάψιμο, τα beauty και το «Get ready with me», αλλά ποτέ δεν μ’ είχαν για beauty queen.

Δεν είμαι η Ελίνα Καλεντζάκη που είναι ήρεμη, που βάφεται, που είναι το beauty το καθαρό. Εγώ μιλούσα σαν κάφρος και επειδή όντως πέρναγα και μια φάση πολύ περίεργη στο σπίτι ήταν και μια διέξοδός για μένα όλο αυτό. Η αγάπη που άρχισα να παίρνω με ηρεμούσε πάρα πολύ, τότε έκανα κάθε μέρα βίντεο.

Και έκανα το φαΐ και πήγε αλλού. Αλλού. Κοίταγα τότε τα σχόλια γιατί δεν είχε βγει ακόμα το hate· το πολύ hate ξεκίνησε όταν άρχισα να παίρνω κιλά και να φαίνεται. Μου έλεγαν ότι είμαι ανθυγιεινό πρότυπο. Από κει που μου λέγανε «κάνε κι άλλα που τρως, κάνε κι άλλα, μας αρέσουνε», ξαφνικά, όταν πήρα κιλά, δεν θέλανε να κάνω άλλα. 

Αλλά, να ξέρεις, στα πιο πολλά κιλά μου, στα 82, απέκτησα και την πιο μεγάλη αυτοπεποίθηση ξαφνικά, κάπου χάθηκαν όλες οι ανασφάλειές μου γιατί δεν με ένοιαζε και είχα επιλέξει να είναι έτσι η εικόνα μου γιατί είχα καταλάβει τι περνάω και γιατί έχω πάρει κιλά. Και είπα «Πάμαιρη, τώρα έτσι νιώθεις. Αυτό θα κάνεις. Ακούς το σώμα σου. Θες να φας πολύ; Φάε. Θες να μη σκέφτεσαι θερμίδες και τα κιλά σου; Κάν’ το. Και όταν θα νιώσεις εσύ καλά στο άλλο κομμάτι που σε απασχολεί, θα το ξαναγυρίσεις».

Και το γύρισα. Εννοείται ότι πάντα θα υπάρχουν αντιδράσεις, ιδίως όταν έχω επιλέξει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου να είναι δημόσιο, π.χ. μίλησα για τη σεξουαλικότητά μου και είπα ότι έχω κοπέλα – είμαι bisexual, τα έχω πει αυτά. Βέβαια, ακόμα μου λένε «είσαι λεσβία και χώρισες και τώρα θες πούτσο». Ρε μαλάκα, ναι, θέλω. Πειράζει που θέλω; Στο μουνί μου είσαι; Και «κρίμα που είσαι λεσβία, εγώ σ’ τον έδινα». Τι λες; Κι εγώ τον έπαιρνα; Όλα θα σχολιαστούν. Όλα.

Ξέρεις, ακόμα δεν έχω επανέλθει από αυτό, και δεν θα επανέλθω ποτέ στην Πάμαιρη που ήμουν πριν· στην Πάμαιρη που βλέπεις στα πρώτα «Get ready with me». Είχα μια ανεμελιά που, όταν με βλέπω, λέω, δεν είμαι εγώ αυτή τώρα και δεν μπορώ να επιστρέψω σε αυτό. Τι κακό περνούσα τότε! Σλατίνα, λες, ήμουν; Χειρότερα. Τώρα νιώθω ότι ήμουν μαμά αυτού του παιδιού. Νιώθω μαμά της μικρής Πάμαιρης, ψυχοθεραπεία μπι λάικ.

Η αλήθεια είναι πως το content μου έγινε πιο δικό μου αφού έφυγε η μαμά μου από το σπίτι, γιατί τότε ένιωθα την ανάγκη να συνεχίσω να κάνω βίντεο. Αλλά... είμαι και ευγνώμων στη μαμά μου –προσπαθούμε τώρα να ξαναφτιάξουμε τις σχέσεις μας– γιατί απογαλακτίστηκα. Γι’ αυτό προσπαθώ, μεγαλώνοντας, να τη συγχωρώ κιόλας και γενικά να συγχωρώ ανθρώπους γιατί όλοι πρώτη φορά ζούμε· και οι γονείς μας πρώτη φορά ζούνε, και λάθη γίνονται. Δεν σου λέω ότι είμαι ο Χριστός, να πρέπει να σε συγχωρέσω –δεν είμαι–, αλλά το να σε συγχωρέσω θα με ηρεμήσει κι εμένα. 

Πάντα σκέφτομαι τον μπαμπά μου που, από τις αρχές ακόμη, όταν του έλεγα «πήρα τόσα views» ή «το βίντεο με σένα, μπαμπά, πήρε ένα εκατομμύριο views», πάντα μου έλεγε, «μην κοιτάς views και τέτοια, εσύ να μένεις ο εαυτός σου. Σε βλέπουν γιατί είσαι εσύ. Δεν σε βλέπουν γιατί είσαι η πιο όμορφη. Δεν σε βλέπουν γιατί είσαι η πιο αδύνατη. Δεν σε βλέπουν γιατί είσαι το beauty standard του αιώνα. Ναι, είσαι όμορφη κοπέλα, αλλά δεν σε βλέπουν γι’ αυτό. Σε βλέπουν γιατί είσαι εσύ»... Γεια σου, Δήμητρα. Μας ακούς τόση ώρα; Έχουμε κρασάκι. Πάρε κανένα ποτήρι άμα θες.

Δήμητρα: Γεια, παιδιά, χάρηκα. Εσύ, άλλο outfit;  

Π.: Ναι, το άλλαξα. Εδώ, τα λέμε, συζήτηση κάνουμε. Τα ξέρεις έτσι κι αλλιώς. Κρασί; Ωραία, κρασί, έλα να σου βρω… Και, ναι, μου έχει μείνει η ταμπέλα «λεσβία», μου έχει μείνει η ταμπέλα «παϊμάρι», μου έχει μείνει η ταμπέλα «χοντρή». Το «παϊμάρι» δεν το ξέρεις; Χαίρομαι. Μου έχουν μπει ταμπέλες άσχημες κατά καιρούς. Δηλαδή ακόμα και η ταμπέλα «πατάτες με σος φέτας». Να με βλέπουν στον δρόμο και να φωνάζουν «πατάτες με σος φέτας». Ε, δεν μ’ άρεσε. Ούτε πατάτα είμαι ούτε σος φέτας. Συγγνώμη. Εντάξει, κάπου ένα όπα. Τι άλλο να πω τώρα; Δεν ξέρω. Μ’ αρέσει η φόρμα που φοράς.

Κωνσταντίνος: Εγώ την έβαλα γιατί είπα να φαίνομαι hot τώρα που θα είμαι με μία από τις beauty influencers της χώρας. 

Π.: Είμαι εγώ μία από τις beauty influencers της χώρας; Για μένα λέμε; Παιδιά, το beauty είναι εδώ μαζί μας στον χώρο; Πού είναι; Δεν το βλέπω. 

Κωνσταντίνος: Είναι σοβαρό το θέμα. Μιλάμε σιγά, κάνουμε ASMR. 

Π.: Ρε, σκάσε! (γέλια) Έχω απαντήσει σε όλα; Ναι, ε; Μπράβο. Άσ’ το, μωρέ, αυτό να γράφει, δεν πειράζει, πλάκα έχει.

Η Πάμαιρη Αφεντάκη είναι beauty influencer με 250.000 ακόλουθους, ASMR queen, muckbanger*.

*Μuckbanger: Tο πρόσωπο μιας διαδικτυακής οπτικοακουστικής εκπομπής το οποίο καταναλώνει κατά τη διάρκειά της διάφορες ποσότητες φαγητού, ενώ παράλληλα αλληλεπιδρά με το κοινό. 

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελίνα Καλιτζάκη: Η Gen Z έχει τη δική της προσωπικότητα

Social Media / «Μπορείς να επηρεάσεις πολύ την αυτοπεποίθηση ενός ατόμου στο TikTok»

Η make up artist και influencer Ελίνα Καλιτζάκη μιλά για την προσοχή που απαιτείται σχετικά με όσα προβάλλoνται στους χρήστες των social media, αλλά και για το αν τελικά θυσιάζονται όλα στον βωμό των πωλήσεων και των views.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ