Πάμαιρη Αφεντάκη: «Μου έλεγαν ότι είμαι ανθυγιεινό πρότυπο»

Πάμαιρη Αφεντάκη: «Είμαι εγώ μία από τις beauty influencers της xώρας;» Facebook Twitter
«Το TikTok το ξεκίνησα καθαρά για την πλάκα μου, δεν ξέρω πώς το ένιωσα, αλήθεια. Αν με ρωτάς, δεν ξέρω πώς το ένιωσα ότι θέλω να κάνω ένα βίντεο». Φωτ.: Ραφαήλ Σουλιώτης
0

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ Πάμαιρης! Στην αρχή, ε; Τι κόσμος κι αυτός, Παναγία μου! Όταν ξεκίνησα, η Πάμαιρη ήταν σε μια συνθήκη φοιτήτριας, αθλήτριας –γιατί ήθελα να παίξω βόλεϊ επαγγελματικά– και νύχτας, γιατί ήταν ο μόνος τρόπος τότε, χωρίς πτυχίο, να βγάλω χρήματα και να δουλεύω ώρες που μπορώ να συνδυάζω με τη σχολή και την προπόνηση. Το TikTok το ξεκίνησα καθαρά για την πλάκα μου, δεν ξέρω πώς το ένιωσα, αλήθεια. Αν με ρωτάς, δεν ξέρω πώς το ένιωσα ότι θέλω να κάνω ένα βίντεο.

Έλεγα «τώρα θα κριντζάρουν όλοι», και όντως κρίντζαραν. Αλλά πήγε καλά το πρώτο, είχα κάνει ή «Shein haul» ή «Get ready with me», ένα από τα δύο, και έβλεπα σχόλια του τύπου «είναι σαν να σου μιλάω βιντεοκλήση» και «γαμώ, κουλ, τι ωραίο μακιγιάζ». Και λέω, «κοίτα να δεις, ας κάνω άλλο ένα, κι άλλο ένα», και ξεκίνησε να γίνεται ρουτίνα και για μένα, ρε παιδί μου, ότι αφού θα βγω που θα βγω και θα βαφτώ, γιατί να μην το κάνω; Έβλεπα πολύ James Charles και Jeffrey Star μικρή, έτσι ξεκίνησα να βάφομαι πολύ. Είχα περάσει και τη φάση που ήθελα να γίνω make-up artist, μόνη μου, στο κεφάλι μου, χωρίς να το εφαρμόσω κάπου. Οπότε λέω, γιατί όχι; Και μετά πήγαινε, πήγαινε… 

«Μου έχουν μπει ταμπέλες άσχημες κατά καιρούς. Δηλαδή ακόμα και η ταμπέλα "πατάτες με σος φέτας". Να με βλέπουν στον δρόμο και να φωνάζουν "πατάτες με σος φέτας". Ε, δεν μ’ άρεσε».

Η μετάβαση έγινε ξαφνικά, δηλαδή σε έναν χρόνο μέσα πήγα από το 0 στο 100. Καλά, με το φαΐ πήρε άλλη τροπή, που κι αυτό φοβόμουν να το ανεβάσω πάρα πολύ στην αρχή. Έλεγα, «θα με κοροϊδεύουν για το πώς μασάω, για το ένα, για το άλλο». Ήταν η περίοδος που χώριζαν οι γονείς μου –ήταν λίγο ό,τι να ’ναι η ζωή μου–, δεν προλάβαινα να μαγειρέψω και έτρωγα κάθε μέρα μόνο απ’ έξω.

Πάμαιρη Αφεντάκη: «Είμαι εγώ μία από τις beauty influencers της xώρας;» Facebook Twitter
Είπα: «Πάμαιρη, τώρα έτσι νιώθεις. Αυτό θα κάνεις. Ακούς το σώμα σου. Θες να φας πολύ; Φάε. Θες να μη σκέφτεσαι θερμίδες και τα κιλά σου; Κάν’ το. Και όταν θα νιώσεις εσύ καλά στο άλλο κομμάτι που σε απασχολεί, θα το ξαναγυρίσεις». Φωτ.: Ραφαήλ Σουλιώτης

Οπότε πήρα κιλά, είχα και πολλά βουλιμικά επεισόδια –υπερφαγικά– λόγω των ψυχολογικών μου και είπα, αφού τρώω που τρώω σαν «βουβάλα» και αφού βλέπω muckbangs –που μ’ άρεσαν ήδη πολύ από το εξωτερικό όλα αυτά, ήχοι, μπουκιές–, ας το δοκιμάσω. Τραβάω το πρώτο, σκέφτομαι «δεν παίζει να ανέβει αυτό, θα με κράξει το πανελλήνιο». Από εκεί που με βλέπουν για το βάψιμο ξαφνικά θα τους αηδιάσω, αλλά είπα «στ’ αρχίδια μου», θα το ανεβάσω. Τότε είχα 70-80.000 followers από το βάψιμο, τα beauty και το «Get ready with me», αλλά ποτέ δεν μ’ είχαν για beauty queen.

Δεν είμαι η Ελίνα Καλεντζάκη που είναι ήρεμη, που βάφεται, που είναι το beauty το καθαρό. Εγώ μιλούσα σαν κάφρος και επειδή όντως πέρναγα και μια φάση πολύ περίεργη στο σπίτι ήταν και μια διέξοδός για μένα όλο αυτό. Η αγάπη που άρχισα να παίρνω με ηρεμούσε πάρα πολύ, τότε έκανα κάθε μέρα βίντεο.

Και έκανα το φαΐ και πήγε αλλού. Αλλού. Κοίταγα τότε τα σχόλια γιατί δεν είχε βγει ακόμα το hate· το πολύ hate ξεκίνησε όταν άρχισα να παίρνω κιλά και να φαίνεται. Μου έλεγαν ότι είμαι ανθυγιεινό πρότυπο. Από κει που μου λέγανε «κάνε κι άλλα που τρως, κάνε κι άλλα, μας αρέσουνε», ξαφνικά, όταν πήρα κιλά, δεν θέλανε να κάνω άλλα. 

Αλλά, να ξέρεις, στα πιο πολλά κιλά μου, στα 82, απέκτησα και την πιο μεγάλη αυτοπεποίθηση ξαφνικά, κάπου χάθηκαν όλες οι ανασφάλειές μου γιατί δεν με ένοιαζε και είχα επιλέξει να είναι έτσι η εικόνα μου γιατί είχα καταλάβει τι περνάω και γιατί έχω πάρει κιλά. Και είπα «Πάμαιρη, τώρα έτσι νιώθεις. Αυτό θα κάνεις. Ακούς το σώμα σου. Θες να φας πολύ; Φάε. Θες να μη σκέφτεσαι θερμίδες και τα κιλά σου; Κάν’ το. Και όταν θα νιώσεις εσύ καλά στο άλλο κομμάτι που σε απασχολεί, θα το ξαναγυρίσεις».

Και το γύρισα. Εννοείται ότι πάντα θα υπάρχουν αντιδράσεις, ιδίως όταν έχω επιλέξει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου να είναι δημόσιο, π.χ. μίλησα για τη σεξουαλικότητά μου και είπα ότι έχω κοπέλα – είμαι bisexual, τα έχω πει αυτά. Βέβαια, ακόμα μου λένε «είσαι λεσβία και χώρισες και τώρα θες πούτσο». Ρε μαλάκα, ναι, θέλω. Πειράζει που θέλω; Στο μουνί μου είσαι; Και «κρίμα που είσαι λεσβία, εγώ σ’ τον έδινα». Τι λες; Κι εγώ τον έπαιρνα; Όλα θα σχολιαστούν. Όλα.

Ξέρεις, ακόμα δεν έχω επανέλθει από αυτό, και δεν θα επανέλθω ποτέ στην Πάμαιρη που ήμουν πριν· στην Πάμαιρη που βλέπεις στα πρώτα «Get ready with me». Είχα μια ανεμελιά που, όταν με βλέπω, λέω, δεν είμαι εγώ αυτή τώρα και δεν μπορώ να επιστρέψω σε αυτό. Τι κακό περνούσα τότε! Σλατίνα, λες, ήμουν; Χειρότερα. Τώρα νιώθω ότι ήμουν μαμά αυτού του παιδιού. Νιώθω μαμά της μικρής Πάμαιρης, ψυχοθεραπεία μπι λάικ.

Η αλήθεια είναι πως το content μου έγινε πιο δικό μου αφού έφυγε η μαμά μου από το σπίτι, γιατί τότε ένιωθα την ανάγκη να συνεχίσω να κάνω βίντεο. Αλλά... είμαι και ευγνώμων στη μαμά μου –προσπαθούμε τώρα να ξαναφτιάξουμε τις σχέσεις μας– γιατί απογαλακτίστηκα. Γι’ αυτό προσπαθώ, μεγαλώνοντας, να τη συγχωρώ κιόλας και γενικά να συγχωρώ ανθρώπους γιατί όλοι πρώτη φορά ζούμε· και οι γονείς μας πρώτη φορά ζούνε, και λάθη γίνονται. Δεν σου λέω ότι είμαι ο Χριστός, να πρέπει να σε συγχωρέσω –δεν είμαι–, αλλά το να σε συγχωρέσω θα με ηρεμήσει κι εμένα. 

Πάντα σκέφτομαι τον μπαμπά μου που, από τις αρχές ακόμη, όταν του έλεγα «πήρα τόσα views» ή «το βίντεο με σένα, μπαμπά, πήρε ένα εκατομμύριο views», πάντα μου έλεγε, «μην κοιτάς views και τέτοια, εσύ να μένεις ο εαυτός σου. Σε βλέπουν γιατί είσαι εσύ. Δεν σε βλέπουν γιατί είσαι η πιο όμορφη. Δεν σε βλέπουν γιατί είσαι η πιο αδύνατη. Δεν σε βλέπουν γιατί είσαι το beauty standard του αιώνα. Ναι, είσαι όμορφη κοπέλα, αλλά δεν σε βλέπουν γι’ αυτό. Σε βλέπουν γιατί είσαι εσύ»... Γεια σου, Δήμητρα. Μας ακούς τόση ώρα; Έχουμε κρασάκι. Πάρε κανένα ποτήρι άμα θες.

Δήμητρα: Γεια, παιδιά, χάρηκα. Εσύ, άλλο outfit;  

Π.: Ναι, το άλλαξα. Εδώ, τα λέμε, συζήτηση κάνουμε. Τα ξέρεις έτσι κι αλλιώς. Κρασί; Ωραία, κρασί, έλα να σου βρω… Και, ναι, μου έχει μείνει η ταμπέλα «λεσβία», μου έχει μείνει η ταμπέλα «παϊμάρι», μου έχει μείνει η ταμπέλα «χοντρή». Το «παϊμάρι» δεν το ξέρεις; Χαίρομαι. Μου έχουν μπει ταμπέλες άσχημες κατά καιρούς. Δηλαδή ακόμα και η ταμπέλα «πατάτες με σος φέτας». Να με βλέπουν στον δρόμο και να φωνάζουν «πατάτες με σος φέτας». Ε, δεν μ’ άρεσε. Ούτε πατάτα είμαι ούτε σος φέτας. Συγγνώμη. Εντάξει, κάπου ένα όπα. Τι άλλο να πω τώρα; Δεν ξέρω. Μ’ αρέσει η φόρμα που φοράς.

Κωνσταντίνος: Εγώ την έβαλα γιατί είπα να φαίνομαι hot τώρα που θα είμαι με μία από τις beauty influencers της χώρας. 

Π.: Είμαι εγώ μία από τις beauty influencers της χώρας; Για μένα λέμε; Παιδιά, το beauty είναι εδώ μαζί μας στον χώρο; Πού είναι; Δεν το βλέπω. 

Κωνσταντίνος: Είναι σοβαρό το θέμα. Μιλάμε σιγά, κάνουμε ASMR. 

Π.: Ρε, σκάσε! (γέλια) Έχω απαντήσει σε όλα; Ναι, ε; Μπράβο. Άσ’ το, μωρέ, αυτό να γράφει, δεν πειράζει, πλάκα έχει.

Η Πάμαιρη Αφεντάκη είναι beauty influencer με 250.000 ακόλουθους, ASMR queen, muckbanger*.

*Μuckbanger: Tο πρόσωπο μιας διαδικτυακής οπτικοακουστικής εκπομπής το οποίο καταναλώνει κατά τη διάρκειά της διάφορες ποσότητες φαγητού, ενώ παράλληλα αλληλεπιδρά με το κοινό. 

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελίνα Καλιτζάκη: Η Gen Z έχει τη δική της προσωπικότητα

Social Media / «Μπορείς να επηρεάσεις πολύ την αυτοπεποίθηση ενός ατόμου στο TikTok»

Η make up artist και influencer Ελίνα Καλιτζάκη μιλά για την προσοχή που απαιτείται σχετικά με όσα προβάλλoνται στους χρήστες των social media, αλλά και για το αν τελικά θυσιάζονται όλα στον βωμό των πωλήσεων και των views.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ