Ινδία: Ποδοπατήθηκαν πιστοί στο Κουμπ Μελά - «Έχουμε 40 πτώματα εδώ»

Ινδία: Ποδοπάτησαν ανθρώπους στο Κουμπ Μελά - «Έχουμε 40 πτώματα εδώ» Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Χιλιάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν στο ινδουιστικό φεστιβάλ Κουμπ Μελά, στην Ινδία, με αξιωματούχους στο πανεπιστημιακό νεκροτομείο να δηλώνουν: «Έχουμε 40 πτώματα εδώ».

Την Τετάρτη, οι αρχές ανακοίνωσαν πως οι νεκροί είναι 30 στο Κουμπ Μελά και οι τραυματίες περισσότεροι από 90. Τρεις πηγές από την αστυνομία δήλωσαν στο Reuters ότι περί τα 40 πτώματα έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Μότι Λαλ Νεχρού που βρίσκεται κοντά στο σημείο της τραγωδίας. «Φτάνουν και άλλα πτώματα. Έχουμε σχεδόν 40 εδώ», δήλωσε μία από τις πηγές. Ο ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας Βαϊμπάβ Κρίσνα επεσήμανε ότι η αστυνομία δεν μπορεί να δώσει επίσημο απολογισμό των θυμάτων διότι είναι πολύ απασχολημένη με τη διαχείριση του πλήθους.

Το Κουμπ Μελά, το μεγαλύτερο προσκύνημα όλων των εποχών, όπως ονομάζεται, διοργανώνεται κάθε 12 χρόνια στο Πραγιαγκράτζ, στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές της βόρειας Ινδίας και διαρκεί έξι εβδομάδες στη διάρκεια των οποίων δεκάδες εκατομμύρια πιστοί συρρέουν από όλη την Ινδία και το εξωτερικό για να βουτήξουν το σημείο που ενώνονται οι ιεροί ποταμοί Γάγγης και Γιαμούνα. Φέτος αναμένονταν περί τα 400 εκατομμύρια πιστοί, ενώ ειδικά για την ημέρα του «ιερού βαπτίσματος» που συνέβη το δυστύχημα, αναμένονταν εκατό εκατομμύρια πιστοί.

Ινδία: Ποδοπάτησαν ανθρώπους στο Κουμπ Μελά - «Έχουμε 40 πτώματα εδώ» Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
Ινδία: Ποδοπάτησαν ανθρώπους στο Κουμπ Μελά - «Έχουμε 40 πτώματα εδώ» Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Αναστατωμένοι συγγενείς έχουν συγκεντρωθεί για να αναγνωρίσουν τους νεκρούς. Αξιωματούχος του νοσοκομείου SRN στο Πραγιαγκράτζ, όπου έχουν διακομιστεί κάποιοι τραυματίες, δήλωσε ότι όσοι έχασαν τη ζωή τους είτε έπαθαν έμφραγμα είτε υπέφεραν από υποκείμενα νοσήματα, όπως διαβήτης. «Ήρθαν άνθρωποι με κατάγματα, σπασμένα κόκαλα (…) Κάποιοι κατέρρευσαν επί τόπου και μεταφέρθηκαν εδώ νεκροί», δήλωσε ο ίδιος, ο οποίος επιθυμούσε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ινδία: Ποδοπάτησαν ανθρώπους στο Κουμπ Μελά - «Έχουμε 40 πτώματα εδώ» Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Σύμφωνα με πιστούς που μίλησαν στο AFP, το δυστύχημα σημειώθηκε τη νύκτα, την ώρα που πλήθος ανθρώπων πήγαινε προς τις όχθες των ποταμών για το πρώτο μπάνιο της Τετάρτης, που θεωρείται το πιο σημαντικό γεγονός του φετινού προσκυνήματος.

Ινδία: Ποδοπάτησαν ανθρώπους στο Κουμπ Μελά - «Έχουμε 40 πτώματα εδώ» Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

«Πηγαίναμε να βουτήξουμε όταν ξαφνικά το πλήθος άρχισε να σπρώχνει και άνθρωποι έπεσαν κάτω», διηγήθηκε ο Παντσάμ Λόντχι μπροστά από το νοσοκομείο εκστρατείας που έχει στηθεί στο σημείο του προσκυνήματος περιμένοντας τη σορό της νύφης του. 

Ο Γιόγκι Αντιτιγιανάθ, πρωθυπουργός του Ουτάρ Πραντές, δήλωσε ότι το ποδοπάτημα σημειώθηκε όταν τα ξημερώματα (τοπική ώρα, 21:30- 22:30 βράδυ Τρίτης, ώρα Ελλάδος) κάποιοι πιστοί προσπάθησαν να περάσουν πάνω από τις μπάρες που είχαν τοποθετηθεί για τη διαχείριση του πλήθους. Πιστοί και διασώστες αμέσως επενέβησαν για να απομακρύνουν τα θύματα, ενώ ρούχα, παπούτσια και άλλα αντικείμενα παραμένουν εγκαταλελειμμένα στο σημείο της τραγωδίας. 

Ινδία: Ποδοπάτησαν ανθρώπους στο Κουμπ Μελά - «Έχουμε 40 πτώματα εδώ» Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Ο εθνικιστής, ινδουιστής πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι εξέφρασε «τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους πιστούς που έχασαν κάποιον συγγενή τους», χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό θυμάτων.

Παρά το δυστύχημα, χιλιάδες βουτούν στον Γάγγη

Το δυστύχημα δεν απέτρεψε τους δεκάδες χιλιάδες πιστούς να βουτήξουν στα παγωμένα νερά του Γάγγη και του Γιαμούνα για να απαλλαγούν από τις αμαρτίες τους, όπως θέλει η ινδουιστική παράδοση.

Μέχρι χθες Τρίτη σχεδόν 200 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν πάει στο προσκύνημα, το οποίο ξεκίνησε πριν δύο εβδομάδες, δήλωσαν αξιωματούχοι οι οποίοι πρόσθεσαν ότι περισσότεροι από 50 εκατομμύρια πιστοί είχαν βουτήξει στα νερά των ποταμών μόνο σήμερα, ως το απόγευμα στις 14:00 (τοπική ώρα, 10:30 ώρα Ελλάδας). Το προσκύνημα ολοκληρώνεται στις 26 Φεβρουαρίου.

Ινδία: Ποδοπάτησαν ανθρώπους στο Κουμπ Μελά - «Έχουμε 40 πτώματα εδώ» Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Στο φετινό Κουμπ Μελά αναμένονται περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ το 2013 συμμετείχαν 120 εκατομμύρια.Στο παρελθόν έχουν σημειωθεί και άλλα ποδοπατήματα στη διάρκεια του Κουμπ Μελά: το 1954 περισσότεροι από 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν, είτε αφού ποδοπατήθηκαν είτε αφού πνίγηκαν, σε μία ημέρα. 

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζελένσκι Κάρολος Ουκρανία

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος υποδέχθηκε με τιμές τον Ζελένσκι στο Ουίνδσορ – Κόκκινο χαλί στη Ντάουνινγκ Στριτ

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στο πλαίσιο του λεγόμενου «συνασπισμού των προθύμων»
LIFO NEWSROOM
Η Χαμάς επιστρέφει στη Γάζα: Η εκεχειρία του Τραμπ κρέμεται από μια κλωστή

Διεθνή / Η Χαμάς επιστρέφει στη Γάζα: Η εκεχειρία του Τραμπ κρέμεται από μια κλωστή

Δύο εβδομάδες μετά την εκεχειρία στη Γάζα, η Χαμάς επιδιώκει ρόλο στη μεταπολεμική διοίκηση, αμφισβητώντας το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ - Οι συγκρούσεις στα σύνορα και οι πιέσεις των ΗΠΑ αυξάνουν τον κίνδυνο νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Λούβρο: Η εταιρεία πίσω από το αναβατόριο της ληστείας κάνει καμπάνια με χιούμορ

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Μεταφέρουμε τους θησαυρούς σας γρήγορα και αθόρυβα» - Η viral διαφήμιση της εταιρείας του ανυψωτικού

«Δώστε στην ομάδα μάρκετινγκ μια καλή αύξηση» ήταν ένα από τα δεκάδες σχόλια των χρηστών, κάτω από τη διαφήμιση του ανυψωτικού που χρησιμοποίησαν οι δράστες της κινηματογραφικής ληστείας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: Το οικόσημο του αφαιρέθηκε από το κάστρο του Ουίνδσορ - Μία κίνηση με ισχυρό συμβολισμό

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Το οικόσημο του αφαιρέθηκε από το κάστρο του Ουίνδσορ - Μία κίνηση με ισχυρό συμβολισμό

Στην περίπτωση του αδελφού του βασιλιά Καρόλου, η κίνηση αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια και πολύ σοβαρή - Δείχνει δημόσια ντροπή ή αποπομπή από τον θεσμό
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥ: Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει καταστροφική παρά την εκεχειρία

Διεθνή / ΠΟΥ: Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει καταστροφική παρά την εκεχειρία

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δηλώνει ότι έχει σημειωθεί ελάχιστη βελτίωση στην ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα από τότε που τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
LIFO NEWSROOM
ΜΕΛΟΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΤΡΑ

Διεθνή / Μελόνι: «Η Ιταλία έτοιμη να υποστηρίξει» τις κυρώσεις της ΕΕ κατά του Ισραήλ για την επέκταση οικισμών

Χαρακτήρισε επίσης, «απαράδεκτες τις βίαιες δηλώσεις» ορισμένων Ισραηλινών αξιωματούχων - Τι είπε για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από την Ιταλία
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: Μήπως ο τίτλος του δούκα του Γιορκ είναι καταραμένος;

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Μήπως ο τίτλος του δούκα του Γιορκ είναι καταραμένος;

Ο πρίγκιπας Άντριου δεν είναι ο πρώτος δούκας του Γιορκ που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου - Αποκεφαλισμοί, προδοσίες και άσχημες ειδήσεις έχουν σημαδέψει την ιστορία του τίτλου
LIFO NEWSROOM