Μενδώνη για Μουσείο των Πετραλώνων: Μείζον πολιτιστικό αγαθό και αναπτυξιακός πόλος για τη Χαλκιδική

Μενδώνη για Μουσείο των Πετραλώνων: Μείζον πολιτιστικό αγαθό και αναπτυξιακός πόλος για τη Χαλκιδική Facebook Twitter
H Λίνα Μενδώνη με τον προϊστάμενο της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας, Ανδρέα Ντάρλα
0

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο Σπήλαιο και το Μουσείο Πετραλώνων, στη Χαλκιδική.

Όπως πληροφορεί ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, το σπήλαιο επαναλειτούργησε τον Μάρτιο 2024. Στο μουσείο, που άνοιξε για το κοινό στο τέλος του περασμένου Αυγούστου, φιλοξενείται η επανέκθεση των ευρημάτων από το σπήλαιο, συμπληρωμένη με νέα ευρήματα, τα οποία απέδωσαν οι πρόσφατες έρευνες.

Το Σπήλαιο των Πετραλώνων είναι από τα σημαντικότερα μνημεία της φύσης με ανθρώπινη κατοίκηση στον ελλαδικό χώρο. Πρόκειται για την πρωιμότερη αρχαιολογική θέση στη χώρα μας και μία από τις παλαιότερες της Ευρώπης. Στο εσωτερικό του βρέθηκε το γνωστό ανθρώπινο κρανίο, το αρχαιότερο ανθρώπινο λείψανο στον ελλαδικό χώρο και πολλά κατάλοιπα της Παλαιολιθικής Εποχής, η ηλικία των οποίων φθάνει το μισό εκατομμύριο χρόνια.

«Τον Μάρτιο 2024, με τον νυν επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Απόστολο Τζιτζικώστα, αποδώσαμε -στην τοπική κοινωνία και στους επισκέπτες της Χαλκιδικής- το Σπήλαιο Πετραλώνων, αποκατεστημένο και απολύτως προσβάσιμο. Το μουσείο είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που αναδεικνύει την Παλαιολιθική Εποχή, φιλοξενώντας τα ευρήματα του Σπηλαίου των Πετραλώνων, με βάση τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας. Είναι απολύτως διδακτικό, για όλους, καθώς δείχνει την ανθρώπινη εξέλιξη, τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και πώς ο άνθρωπος αρχίζει, από την απώτατη προϊστορία, να παρεμβαίνει στη φύση», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Μενδώνη για Μουσείο των Πετραλώνων: Μείζον πολιτιστικό αγαθό και αναπτυξιακός πόλος για τη Χαλκιδική Facebook Twitter

Και συμπλήρωσε: «Το έργο αυτό, που ξεπερνά τα 2.500.000 ευρώ, υλοποιήθηκε από το ΥΠΠΟ με πόρους του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020 και του Ταμείου Ανάκαμψης, δια της αρμόδιας Εφορείας Σπηλαιολογίας. Αφορά συνολικά στη συντήρηση και την αποκατάσταση του σπηλαίου και την αναβάθμιση των υποδομών του μουσείου, τα έργα προσβασιμότητας και της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, αποδίδοντας στον Δήμο Νέας Προποντίδας και την ευρύτερη περιοχή ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό πόρο, ένα σημαίνον πολιτιστικό τοπόσημο της Χαλκιδικής.

Κάθε έργο πολιτισμού προσελκύει επενδύσεις που έχουν σχέση κυρίως με τον τουρισμό. Ο αριθμός των επισκεπτών του σπηλαίου, στους λίγους αυτούς μήνες επαναλειτουργίας του, είναι ενδεικτικός του οικονομικού και αναπτυξιακού αποτυπώματος στα Πετράλωνα και την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής. Από τον Μάρτιο έως το Νοέμβριο 2024 το σπήλαιο και το μουσείο έχουν ήδη καταγράψει 77.500 επισκέπτες. Η συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους φορείς είναι εξαιρετική και για αυτό φθάσαμε σε αυτό το πολύ καλό αποτέλεσμα».

Μενδώνη για Μουσείο των Πετραλώνων: Μείζον πολιτιστικό αγαθό και αναπτυξιακός πόλος για τη Χαλκιδική Facebook Twitter

Οι εργασίες στο μουσείο ξεκίνησαν το 2020, και περιέλαβαν την αποκατάσταση του κελύφους του μουσείου, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των υποδομών των εκθεσιακών χώρων και του εξοπλισμού του, συντήρηση και αρχαιολογική τεκμηρίωση των εκθεμάτων, δημιουργία και προβολή πληροφοριακού υλικού. Παράλληλα, εξασφαλίστηκε η απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑμεΑ και των εμποδιζομένων ατόμων στο σπήλαιο και από κει στο μουσείο και την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, η οποία αναβαθμίστηκε με τη χρήση και την ανάπτυξη καινοτόμων μηχανισμών περιήγησης και διαδραστικής εμπειρίας.

Μενδώνη για Μουσείο των Πετραλώνων: Μείζον πολιτιστικό αγαθό και αναπτυξιακός πόλος για τη Χαλκιδική Facebook Twitter

Την Λίνα Μενδώνη συνόδευσαν στην επίσκεψη εργασίας της στο μουσείο και το σπήλαιο Πετραλώνων, ο βουλευτής Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος, ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Εμμανουήλ Καρράς, ο προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας Ανδρέας Ντάρλας και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟ.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέδρο Πασκάλ, Λίντσεϊ Λόχαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Πέδρο Πασκάλ, Λίντσεϊ Λόχαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Το «Μaterialists» της Σελίν Σονγκ, με τον ευφάνταστο ελληνικό τίτλο «Ταιριάζουμε;», το sequel «Freakier Friday», η αναβίωση των περιπετειών της «Red Sonja» και ο χιτσκοκικός κοσμοπολιτισμός του «To Catch a Thief» ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Πολιτισμός / Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Το Ειδικό Βραβείο «Honorary Heart of Sarajevo» θα απονεμηθεί στον σπουδαίο ηθοποιό στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, όπου θα δώσει και masterclass για την τέχνη της υποκριτικής
LIFO NEWSROOM
Το Fondation Louis Vuitton υποδέχεται 270 έργα του Gerhard Richter σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση

Εικαστικά / Gerhard Richter: «Τώρα που δεν απέμειναν ιερείς ή φιλόσοφοι, οι καλλιτέχνες είναι οι σημαντικότεροι άνθρωποι στον κόσμο»

270 έργα ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή ζωγράφους θα εκτεθούν το φθινόπωρο στο Fondation Louis Vuitton σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Πολιτισμός / Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Κατά την τελετή των εγκαινίων, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η απόδοση ενός μουσείου σε μια τοπική κοινωνία δεν είναι απλώς ένα χαρμόσυνο γεγονός. Είναι μια πράξη με την οποία τιμάται η μακρά ιστορική διαχρονία του τόπου»
LIFO NEWSROOM
Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Η σπαρταριστή επιστροφή των «Τρελών Σφαιρών», η νέα ταινία των αδερφών Νταρντέν, η horror-έκπληξη που λέγεται «Together» και το απολαυστικό «Ηow to Steal a Million» του Γουίλιαμ Γουάιλερ είναι μερικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τερζόπουλος

Πολιτισμός / Η επιστροφή του Θεόδωρου Τερζόπουλου στους Δελφούς

Το κοινό παρακολούθησε με ευλαβική προσοχή την πρώτη συνεργασία του Τερζόπουλου με το Εθνικό Θέατρο, που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Onassis Ready: «You are invited» - Η έκθεση που εγκαινιάζει τον νέο χώρο του Ιδρύματος στου Ρέντη

Πολιτισμός / «You are invited»: Με έκθεση του διάσημου φωτογράφου Γιούργκεν Τέλερ ξεκινάει το Onassis Ready

Στην καρδιά του Αγίου Ιωάννη Ρέντη το Ίδρυμα Ωνάση μεταμορφώνει ένα παλιό εργοστάσιο πλαστικών σε χώρο πολιτισμού και ξεκινά τη λειτουργία του με μια σπουδαία έκθεση
LIFO NEWSROOM